Lukukeskus

Lukukeskus puolustaa kaikkien tasa-arvoista oikeutta lukemiseen ja lukutaitoon. Kokoamme tietoa lukemisesta ja lukutaidosta sekä toimimme asiantuntijana kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Koordinoimme ja olemme mukana lukemista edistävissä kampanjoissa ja hankkeissa sekä julkaisemme kirjallisuuslehtiä. Välitämme kirjailijavierailuja, jotka lisäävät lukuintoa ja edistävät kirjailijoiden toimeentuloa.

Lukukeskuksen henkilökunta ja yhteystiedot

Villa Kivi, linnunlauluntie 7, Helsinki
puh. 0504107988
www.lukukeskus.fi

Tilaa Lukukeskuksen uutiskirje

In English The Finnish Reading Centre

Lukukeskus on lukemisen asiantuntija ja monialainen palveluorganisaatio. Tavoitteidensa saavuttamiseksi se tekee tiiviistä yhteistyötä kirjastojen, koulujen ja muiden alan toimijoiden kanssa.

Lukukeskus kokoaa tietoa lukemisesta ja lukutaidosta sekä toimii asiantuntijana kansainvälisissä verkostoissa. Lukukeskus järjestää ainoana Suomessa järjestelmällisesti kirjailijavierailuja, jotka edistävät lukuintoa ja lisäävät kirjailijoiden toimeentuloa. Se julkaisee myös kirjallisuuslehtiä lapsille ja nuorille sekä kirjallisuuskritiikin nettilehteä.

Lukukeskuksella on kymmenen kirjallisuuden alan jäsenjärjestöä: Finlands Svenska Författareförening, Kansanvalistusseura, Suomen arvostelijain liitto, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen kirjastoseura, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Suomen Nuorisokirjailijat, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat, Suomen tietokirjailijat ja Äidinkielen opettajain liitto.

Järjestön toimintaa rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä suomalaiset säätiöt.

Lukukeskuksen hallitus

Tukijat

Lukukeskuksen tehtävät

Edistää lukutaitoa ja tukee pitkäjänteistä lukemista
Toimia lukemisen ja lukutaidon asiantuntijana
Tarjota palveluja muille lukemiseen liittyville toimijoille

Lukukeskuksen strategia

Lukukeskus lukuina (2018):
Lataa pdf (A4)

Asiantuntijapalvelut

Lukukeskus teettää sekä omia tutkimuksia että osallistuu erilaisiin tutkimushankkeisiin. Lisäksi koostamme selvityksiä ja tarjoamme lukemiseen ja lukutaitoon liittyvää tietoa yleistajuisesti ja puolueettomasti. Olemme aktiivisesti mukana myös kansainvälisessä tutkimuskentässä.

Tutkimusten tavoitteena on lukemiseen ja lukutaitoon liittyvän tietoisuuden lisääminen ja sen merkityksen ymmärtäminen entistä laajemmin.

Lukukeskus on tunnettu ja luotettu tutkimuskumppani ja tietolähde. Palvelemme mediaa ja tuomme vaikuttajien tietoon tutkittuja faktoja Suomen lukutaitotilanteesta ja sen erityispiirteistä. Tunnemme hyvin lukemisen ja lukutaidon monet kohderyhmät.

Kampanjat ja hankkeet

Toteutamme monia lukemista ja lukutaitoa tukevia kampanjoita ja hankkeita. Kampanjoiden tavoitteena on lukemiseen innostaminen ja lukutaidon vahvistaminen. Monet hankkeista toteutetaan yhteistyössä muiden alan toimijoiden kautta. Yhteistyökumppanina olemme vastuullinen ja ammattitaitoinen. Kampanjoiden ja hankkeiden taustalla on kokonaiskäsitys lukemisen ja kirjallisuuden kentästä, sen ajankohtaisista ilmiöistä ja tutkimuksen esiin nostamista teemoista.

Kirjailijavierailut

Kirjailijavierailulla Lukukeskus tuo kirjailijan ja lukijan yhteen. Lukukeskuksen tilaajapalvelu on Suomen ainoa ja paras palvelu esiintyjien löytämiseen ja vierailujen varaamiseen. Välitämme esiintymisiä mm. kouluihin, kirjastoihin, kulttuuritapahtumiin, juhliin tai yksityistilaisuuksiin. Lukukeskus huolehtii vierailuun liittyvistä käytännön asioista, aikatauluista, laskutuksesta ja sopimuksista. Lukukeskuksen välittämänä kiertää vuosittain satoja kirjailijoita ympäri Suomen. Erilaisia esiintymisiä on vuodessa yli 1000.

Lehdet

Lukufiilis on nuorten oma kirjallisuusmedia. Lukufiilistä tekevät nuoret nuorille. Se tarjoaa median keskustella kirjallisuudesta ja auttaa löytämään uutta luettavaa. Lukufiilis tukee nuorten lukuharrastusta juuri siinä iässä, jossa lukuharrastus saattaa usein hiipua.

Kiiltomato nostaa esiin kirjoja valtavirran ulkopuolelta, ja tukee näin monipuolisten ja erilaisten kirjailijoiden työtä.

 

Vuosi- ja toimintakertomukset

Lukukeskuksen vuoden 2018 toimintakertomus

Lukukeskuksen vuoden 2017 toimintakertomus

Lukukeskuksen vuoden 2016 toimintakertomus

Lukukeskuksen vuoden 2015 toimintakertomus

Lukukeskuksen vuoden 2015 toimintakertomus

Lukukeskuksen vuoden 2014 toimintakertomus

Lukukeskuksen vuoden 2013 toimintakertomus

Lukukeskuksen vuoden 2012 toimintakertomus

Lukukeskuksen vuoden 2011 toimintakertomus

Lukukeskuksen vuoden 2010 toimintakertomus