Etusivu > Uutiset >

Terveydenhoitaja on tärkeä perheiden lukemisen tuki

Terveydenhoitaja on tärkeä perheiden lukemisen tuki

Lukeminen on parasta vastapainoa ruutuajalle. Säännöllisellä ääneen lukemisella voi vaikuttaa lapsen kehitykseen sekä koko perheen hyvinvointiin ja vuorovaikutukseen.

YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää vietetään 8. syyskuuta. Syksyn alussa onkin hyvä hetki muistuttaa perheitä lukemisen hyödyistä ja motivoida yhdessä lukemiseen, kun ruudut ja YouTube-videot vetävät kaikenikäisiä perheenjäseniä puoleensa.

Säännöllisellä ääneen lukemisella voi vaikuttaa lapsen kehitykseen sekä koko perheen hyvinvointiin ja vuorovaikutukseen.  Yhdessä loruttelu, kirjaan tutustuminen ja lukeminen tuovat iloa arkeen sekä tukevat lapsen kielen- ja puheenkehitystä. Yhteinen lukuhetki voi olla lapselle ja vanhemmalle päivän paras hetki, ja lukeminen on parasta vastapainoa ruutuajalle. Liiallinen ruutuaika voi puolestaan häiritä lapsen kielellistä kehitystä, varsinkin jos lapsi viettää yksin paljon aikaa ruutujen äärellä.

Oppaat neuvolaan ja vanhemmille

Lukukeskus on julkaissut terveydenhoitajille Lue lapselle -ammattilaisen oppaan, joka kokoaa ytimekkäästi tietoa lukemisesta ja lukutaidosta sekä antaa konkreettisia neuvoja perheiden lukemisen tukemiseen.

Suomen ja ruotsin lisäksi 17 eri kielellä saatavilla oleva Lue lapselle -opas vanhemmalle auttaa kertomaan lukemisen tärkeydestä vanhemmille. Opas tukee myös monikielisen perheen lukemista ja sisältää tietoa oman äidinkielen merkityksestä lukutaidolle.

Lukulahja -kirjakassi sytyttää lukuilon

Lukulahja -kirjakassi on perheelle arvokas lahja, jonka vain terveydenhoitaja voi antaa. Lukukeskuksen Lukulahja lapselle -ohjelmassa vauvaperheille jaetaan neuvolatarkastuksessa kirjakassi. Kassi sisältää lorukirjan vauvoille ja iltasatukokoelman leikki-ikäiselle. Kirjojen lisäksi kassiin on pakattu myös seinälle kiinnitettävä Lue lapselle -lukumitta ja kutsukortti kirjastoon.

Kirjalahjaohjelma jatkuu jo kuudetta vuotta, ja neuvolat voivat tilata kasseja maksutta jaettavaksi. 63 % kirjakassin saaneista perheistä lukee enemmän kuin aiemmin.

Lukulahja lapselle -ohjelma

Lue lisää lukemisen merkityksestä ja ruutuajasta

Lue lapselle -sivun artikkeli ”Lukeminen tukee vuorovaikutusta”

Helsingin sanomien juttu liiallisen ruutuajan vaikutuksista lapsen kehitykseen