Etusivu > Nyheter >

Läscentrums tips för Åbo Bokmässa 2024

Läscentrums tips för Åbo Bokmässa 2024

Redan i över 30 år har Åbo Bokmässa varit en attraktiv mötesplats för alla litteratur- och bokvänner. Vi har valt ut höjdpunkterna från årets mässprogram! Åbo Bokmässa hålls 4–6.10.2024.

Fredag 4.10

10:22 Frön till författarskapet, Kuisti

Sydkustens ordkonstskolas elever intervjuar Eva Frantz och Lena Frölander-Ulf om deras skrivprocesser och böcker. Vad kommer först, lusten att läsa eller lusten att skriva? Barnläsare och vuxenläsare samt barnskrivare och vuxenskrivare – vad finns det för paralleller? Motions- idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist öppnar scensamtalet.

11:00 Bokfrågesport där den som läser mest vet bäst, Kuisti

Frågorna handlar om klassiker inom barn- och ungdomslitteraturen och om karaktärer i sagor, bilderböcker och romaner för barn och unga. Två skolor tävlar mot varandra, men även publiken har möjlighet att delta och vinna fina bokpriser.

Lördag 5.10

16:00 Hur talar man om krig med barn?, Jukola

Dagens värld präglas av konflikter och katastrofer som kan vara svåra att förklara men som samtidigt inte går att tiga oma. Lena Frölander-Ulf samtalar med Mia Österlund, specialforskare i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi.

16:30 Tiden i barnböcker, Jukola

Den finlandssvenska barnlitteraturen drar sig inte för att behandla svåra ämnen, det kan handla om allt från psykisk ohälsa till klimathot. Hur avläser vi tid i dagens barnlitteratur då uppfattningen av tid är så föränderlig? Medverkande: Mia Österlund och Ann-Charlotte Palmgren. Moderator: Maria Lassén-Seger.

Söndag 6.10

11:00 Att skriva böcker tillsammans, Fiore

Hur är det att skriva en bok tillsammans med en medförfattare? Simon Ventus skriver tillsammans med Christina Gustavson och Carina Wolff-Brandt med Gudrun Wessnert. Deras första böcker Den som offrar sig samt Förakta aldrig en stilettklack utkom ifjol, och i höst kommer uppföljarna. Diskussionen leds av författaren och skrivinspiratören Michaela von Kügelgen.

11:30 Berättelsevärldrar i spel och litteratur, Fiore

Henna Johansdotter och Emily Häggdahl Lund diskuterar berättelser som ligger i gränslandet mellan skönlitteratur och videospel, samt hur videospel har format och inspirerat deras skrivande. Samtalet leds av Miranda Geust, doktorand i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi.

13:30 Kan fantasylitteratur rädda världen?, Fiore

Maria Turtschaninoff och Mia Franck diskuterar fantasylitteratur och etik tillsammans med universitetslektor Camilla Kronqvist, Åbo Akademi.

 

Bekanta dig med hela programmet: Åbo Bokmässa 2024