Etusivu > Uutiset >

Lukukeskuksen vinkit Turun kirjamessuille 2024

Lukukeskuksen vinkit Turun kirjamessuille 2024

Suomen vanhin kirjamessutapahtuma Turun kirjamessut järjestetään 4.–6.10.2024. Valitsimme ohjelmasta Lukukeskuksen tärpit tämän vuoden messuille.

Perjantai 4.10.

14:00 Eivätkö pojat muka lue?, Kuisti

Tutkimusten mukaan pojat lukevat, kun saatavilla on oikean tasoisia ja kiinnostavia kirjoja. Millaista lukemista poikaoletetut kaipaavat? Markku Karpio, Mervi Heikkilä, Päivi Lukkarila ja Jukka-Pekka Palviainen.

15:00 Ilman kulttuuria Turku ei olisi Turku, Kuisti

Pormestari Minna Arve, muotoilija Stefan Lindfors ja Taidekahvit-verkoston pj. Sanna Meska keskustelevat, mitä eloisa ja monialainen taidekenttä tarkoittaa kaupungin imagolle? Tilaisuutta moderoi työelämäprofessori ja journalisti Riitta Monto.

17:30 Kirjamessu-roast!, Agricola

Hurttia puhetta kirjoista, kirjallisuudesta ja kirjailijoista. Kirjailijat Antto Terras, Ville Hytönen, Roope Lipasti ja hurjamaineinen kansankynttilä, entinen ministeri ja tuleva presidentti Krista Kiuru!

17:30 Kirjailijan työ digitalisaation pelikentillä, Auditorio

Onko kirjailijoiden peli pelattu? Kuinka kirjailijat voivat tulla toimeen digitalisaation myllerryksessä? Aiheesta keskustelemassa Suomen tietokirjailijoiden hallituksen jäsen Markus Hotakainen sekä kirjailija Salla Simukka. Haastattelijana Baba Lybeck.

Lauantai 5.10.

10:10 Kirsi Kunnas 100 -juhlavuosi!, Auditorio

Kirsi Kunnaksen metsä ja lapset. Ylöjärven Karhen pieni kyläkoulu on ympäristökoulu, jossa ulkoluokat ja luonnossa oppiminen kuuluvat arkeen. Aamun avauksessa tarkastelemme koulun runovallankumousta. Maarit Mäkisen haastateltavana on opettaja Anna-Kreeta Toivio.

11:30 Vallanpitäjät, mitä tiedätte kirja-alasta?, Agricola

Sanaston leikkimielisessä visailussa testataan kansanedustajien tietämystä kirja-alasta, kirjoista, kirjoittajista ja tekijänoikeuksista. Kansanedustajat Annika Saarikko, Tiina Elo, Timo Furuholm. Kirjailija Karo Hämäläinen juontaa.

12:00 Kirja-alan näkymät, Agricola

Miltä näyttää kirjojen ja kirjallisuuden tulevaisuus? Kirja-ala elää mukana murroksessa, jossa maailma, markkina ja lukemisen tavat muuttuvat. Kuinka varmistamme, että kirja viihdyttää ja sivistää jatkossakin? Keskustelijoina Jenni Haukio ja Saara Tiuraniemi.

12:15 Keskustelu kirjoista, joita emme ole lukeneet, Pajala

Alustajina kirjailija Heli Laaksonen, Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ville Blåfield ja Turun Kirjamessujen ohjelmajohtaja Vilja-Tuulia Huotarinen. Tule jakamaan kanssamme lukemattomat kirjasaaliisi!

14:30 Räntti, Puisto

Mikä kaikki keskustelukulttuurissa ja kulttuuripolitiikassa ottaa päähän? Mouhotaan ja vaahdotaan. Näyttelijä H-P Björkman, Sammakon kustantaja Seppo Lahtinen, kirjailija ja kriitikko Artemis Kelosaari ja toimittaja Mia Halonen.

15:00 Lukuretriitti, Pajala

Messukävijän toive toteutuu: hälystä hiljaisuuteen! Lukuretriitissä hiljennytään lukemaan ja saadaan lukuvinkkejä.

15:30 Valta ja kirja-ala – onko politiikka vuorovaikutusta vai peliä?, Auditorio

Millaisia keskusteluja vallanpitäjät ja kirjallisuuden tekijät käyvät? Miten kirjallisuuspolitiikkaa tehdään? Keskustelemassa kaksi kansanedustajaa ja heidän kirjallisuuskumminsa: Markus Hotakainen, Eeva-Johanna Eloranta, Anja Snellman ja Saara-Sofia Sirén. Haastattelijana kirjailija Tiina Raevaara.

Sunnuntai 6.10.

12:00 Runoilijan lounas, Jukola

Runoilijat lukevat uusista kirjoistaan.

15:00 Kirjoittaminen on supervoima, Fiore

Miksi kirjoittaminen on tärkeä taito ja miten sitä tulisi opettaa? Kenen kannattaa opiskella luovaa kirjoittamista? Turun yliopiston luovan kirjoittamisen apulaisprofessori Olli Löytty, haastattelijana Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan työelämäprofessori Riitta Monto.

16:30 Lukemisen merkitys, Agricola

Kirjailija Miina Supinen ja laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa keskustelevat kirjojen merkityksestä elämässään. Viime vuonna Miina Supinen julkaisi Maija Vilkkumaasta elämäkerran Vilkkumaa.

 

Tutustu Turun kirjamessujen ohjelmaan kokonaisuudessaan: Turun kirjamessut 2024