Etusivu > Nyheter >

Finlandssvenska läsprojektet Prata bok presenteras på Bokmässan i Göteborg 

Finlandssvenska läsprojektet Prata bok presenteras på Bokmässan i Göteborg

I Läscentrums projekt Prata bok får författare, illustratörer och publik höra vad unga läsare får ut av sin läsning. Projektet, som kulminerar på Bokmässan i Helsingfors, väcker nu intresse även i Sverige.

Prata bok handlar om att 10 skolklasser runtom i Svenskfinland får en möjlighet att komma till Helsingfors bokmässa och framföra sitt program på en av bokmässans scener. Prata bok utgår från de ungas egna intressen och det är klassen som själv planerar och framför sitt program. Det kan vara en intervju med en författare eller illustratör, eller en diskussion kring ett aktuellt tema.

”Projektet Prata bok på Helsingfors bokmässa har redan i flera år väckt stor uppskattning och är en given programform på bokmässan”, säger Agneta Rahikainen, marknadsföringschef vid Svenska litteratursällskapet och producent för det svenska programmet på Helsingfors bokmässa. ”Det blir en helt annan inriktning på samtalen om skolelever själva drar ett samtal där elever sitter i publiken. När vuxna talar för barnpublik blir dynamiken en annan. Bokmässan i Göteborg satsar mycket på program för lärare och föräldrar men inte så mycket på program riktade till barn. Så vi hoppas på att det fina Prata bok-projektet kan gå på export.”

I år kommer Prata bok-relaterat program att presenteras på Bokmässan i Göteborg. Läscentrums kulturproducent Barbro Enckell-Grimm deltar i två olika diskussioner kring projektet på scenen Lilla Finland i Svenska Litteratursällskapet i Finlands utställningsmonter.

“Jag tror att projektet väcker intresse för att det utgår från ungas egna läsupplevelser”, säger Barbro Enckell-Grimm. “Det ger skolorna verktyg för fördjupat, långsiktigt arbete kring en bok. Olika elever kan arbeta med lite olika saker, på olika sätt. De samlas ändå kring ett och samma uppdrag. Och får ett levande möte som belöning – känslan att lyckas.”

På mässtorsdag diskuterar Barbro Enckell-Grimm och modersmålslärare Kristina Skjäl om hur projektet är uppbygt och hur man kan integrera ett projekt som Prata bok i undervisningen. På fredag samtalar Enckell-Grimm och Skjäl med Wivan Nygård-Fagerudd, direktör för Finlandsinstitutet i Stockholm, om Prata bok som ett elevfokuserat läsprojekt.

Prata bok ordnas av Läscentrum i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland rf. Projektet finansieras av Svenska kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

Prata boks programpunkter på Göteborgs bokmässa

Scenen Lilla Finland, B08:42

Torsdag 26.9, kl. 12 Prata bok. Barn- och ungdomsförfattare möter sina läsare

I det finländska läsprojektet Prata bok får författare, illustratörer och publik höra vad unga läsare får ut av deras böcker. Kristina Skjäl och Barbro Enckell-Grimm samtalar om hur projektet är uppbyggt och hur det kan integreras i undervisningen. Moderator: Michaela von Kügelgen.

Fredag 27.9, kl. 10.30 Prata bok. Ett elevfokuserat läsprojekt

Det finlandssvenska läsprojektet Prata bok utgår från elevernas egna läsupplevelser. De läser, deltar i en skolningsdag och förbereder sig grundligt, på flera sätt. Resultatet är ett författarsamtal på Bokmässan i Helsingfors som är en lärorik upplevelse för dem och givande för författarna och mässpubliken. Kristina Skjäl och Barbro Enckell-Grimm samtalar med Wivan Nygård-Fagerudd.

 

Beställ nyhetsbrev

Jag har läst och godkänner integritetspolicyn