Etusivu > Nyheter >

Höstlov är Läslov – boktips för var och en

Höstlov är Läslov – boktips för var och en

Läslov-kampanjen uppmuntrar i år igen personer i alla åldrar att ta tag i en bok under höstlovet. Läslov-kampanjen är ett gemensamt initiativ av organisationer inom bokbranschen, det läsfrämjande arbetet och undervisningssektorn.

Läslov-kampanjen påminner om att läsning är en inspirerande hobby som passar alla, oavsett ålder eller bakgrund. En läsare kan man bli som barn eller som vuxen, och de sakkunniga i bokhandlarna och på biblioteken hjälper till att hitta intressant läsning för alla.

Läslovet 2024 ger boktips för var och en

I år lyfter kampanjen fram kraften i boktips. På kampanjsidan lukuloma.fi har öppnats en Boktipsmaskin, som kan hjälpa dig med att välja läsning inför lovet. Boktipsmaskinens bokurval har sammanställts av sakkunniga inom biblioteksbranschen, och via maskinens länkar kan man nå bibliotekens webbplatser för bokrekommendationer.

För skolklasser i årskurserna 1–9 har kampanjen organiserat ett boktipsutbyte, i vilket över hundra skolklasser runtom i Finland deltar i. Varje skolklass har fått en utbytesklass, med vilken de byter lästips inför Läslovet.

Även forsknings- och kulturminister Sari Multala är med och stöder kampanjen.

Höstlovet infaller under veckorna 42–43. De exakta datumen varierar mellan kommuner och skolor. Läslov syns på sociala medier med hashtaggarna #läslov och #lukuloma.

 

Kampanjen förverkligas i samarbete mellan följande organisationer: Barnboksinstitutet, Bibliotekskanalen, Boksampo, Finlands Biblioteksförening, Finlands bokstiftelse, Finlands facklitterära författare, Finlands Förlagsförening, Finlands svenska författareförening, Kirjakauppaliitto, Läscentrum, Programmet för läskunnighet – Utbildningsstyrelsen, Sidospår, Suomen Kirjailijaliitto, och Äidinkielen opettajain liitto.