Finländskt läsfrämjande arbete på export
En läsgåva till barnet, ett program som utvecklats av Läscentrum och förverkligas vid barnrådgivningarna, Prata bok och annan läsfrämjande verksamhet Läscentrum har intresserar också utomlands. Läscentrum har varit bjudna till fyra olika evenemang i Europa för att presentera vår verksamhet den här hösten.
Kulturproducent Barbro Enckell-Grimm representerade Läscentrum på Göteborgs bokmässa i september för att presentera Prata bok, ett elevfokuserat, vertikalt projekt där unga läsare talar direkt till andra unga om sina läsupplevelser i författarsamtal på Bokmässan i Helsingfors.
Läscentrums verksamhetsledare Emmi Jäkkö deltog i två sakkunnigseminarier i Sofia, Bulgarien i oktober: Reading Foundation Bulgarias forumet Future 2.0 och i en barnforskningskonferens ordnad av ISSA, en organisation som arbetar för att utveckla dynamiska sociala trygghetssystem. På båda seminarierna talade Jäkkö om En läsgåva till barnet, ett program som består av en läsgåva till alla barnfamiljer och vikten av att stödja den tidiga läsningen för att främja en stark läskunskap senare i barnets liv.
Portugals årliga läskunnighetskonferens hölls i Lissabon i november. Läscentrums verksamhetsledare Emmi Jäkkö höll ett inledningsanförande där hon lyfte fram konkreta förslag på hur man kan stärka läsglädje. I sin taltur nämnde Jäkkö bland annat rådgivningsprogrammet En läsgåva till barnet som finns inskrivet i regeringsprogrammet, författarbesök som enligt forskningen främjar läslust och Sanat haltuun, ett projekt med rapverkstäder.
Läscentrum delar med sig av sitt kunnande som inspiration för läsfrämjande aktörer i andra länder. Internationellt samarbete är viktigt också för att Läscentrum får mycket värdefull information om olika bokgåvor, projekt och läskunnighetsprogram och deras effekt i andra länder.
Läscentrum verkar internationellt som en del av det europeiska läskunnighetsforumet EURead och det globala nätverket Global Network for Early Years Bookgifting.