Lukukeskuksen vinkit Educa-messuille
Lukukeskuksen löydät Educasta osastolta 6g80. Lukukeskuksen osasto-ohjelmassa voit osallistua kirjailijavierailun arvontaan sekä tutustua uuteen esi- ja alkuopetuksen Lukupolku-malliin ja Sanat haltuun -rap-työpajoihin.
Lue lisää osasto-ohjelmastamme ja katso aikataulut: Lukukeskuksen osasto-ohjelma Educa-messuilla 2025
Perjantai 24.1.
11.00 Lukusujuvuudella lukuiloa – vaikeuksien tunnistamisesta tehokkaaseen tukeen, Tahto
Lukemisen vaikeudet ilmenevät suomen kielessä erityisesti lukemisen hitautena. Lukusujuvuuden vaikeudet heijastuvat heikentävästi sekä lukemismotivaatioon että luetun ymmärtämiseen. Siksi nämä vaikeudet on tärkeää tunnistaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin tuki on tehokkainta. Esityksessä kuvataan lukusujuvuuden kehittymistä, arviointia ja tukea konkreettisten välineiden ja esimerkkien kautta. Esiintyjä: Riikka Heikkilä, vastaava tutkija, neuropsykologian erikoispsykologi. Järjestäjä: Niilo Mäki Instituutti.
12.00 Lukutaito-paneeli. Nuorten lukuinto pohjana kaikelle oppimiselle ja Suomen kilpailukyvylle, Tahto
Ajankohtainen yhteiskunnallinen keskustelu avaa lukuinnon vaikutusta yhteiskuntaamme ja tuo saman pöydän ääreen päättäjät, rakenteet ja nuorten näkemykset. Kolme kuukautta kestäneen Lukuboost-kampanjan kautta keskusteluun on saatu tuhansien nuorten näkemyksiä aiheesta sekä kokemuksia siitä, miten nuoria on innostettu lukemaan ainakin vartti päivässä. Keskusteluun osallistuvat Lukutaito-ohjelman erityisasiantuntija Lotta-Sofia La Rosa, kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta, WSOY:n yhteiskuntasuhdejohtaja Jenni Haukio sekä somevaikuttajana toimiva opettaja Otso Saano.
14.00 Miten edistetään lukuharrastusta, kun some vie kaiken ajan? HEROn vuoden 2025 Lukukummin julkistaminen, Tulevaisuuden luokkahuone
Miten edistetään lasten, nuorten ja aikuisten lukuharrastusta. Miksi some on houkuttavampi kuin kirja? Keskustelua eri keinoista, miten edistää lukemista. Tilaisuudessa aiheesta keskustelevat HEROn Lukukummi kirjailija, viestinnän ja somen ammattilainen ja #lukuvartin kehittäjä Inari Fernández ja HEROn toiminnanjohtaja Suvi-Päivikki Hiipakka. Tilaisuudessa julkistetaan myös uusi HEROn Lukukummi vuodelle 2025, jonka jälkeen keskustelu teeman ympäriltä jatkuu.
15.00 Uudenlaiset lukusuosituslistat lukutaito-opetuksen apuna, Taito
Keväällä 2024 nuorilta kysyttiin somessa, mitä he kaipaavat innostuakseen lukemisesta. Syntyi tarve uudenlaisista, nuorten kiinnostuksenkohteet ja erilaiset lukijat aiempaa paremmin huomioivista lukusuosituslistoista. Lukuboost-suosituslistat ovat syntyneet yhdessä nuorten ja somevaikuttajien kanssa ja ne kuvastavat nuorille tärkeitä teemoja. Tule kuulemaan opettajien ja lukutaitoasiantuntijoiden vinkit uudenlaisten lukuinnon kasvattamisen työkaluihin. Keskusteluun osallistuvat: Laura Friman (Lukuboost-vaikuttaja), Emmi Jäkkö (toiminnanjohtaja, Lukukeskus), Kaisa Laaksonen (toiminnanjohtaja, Lastenkirjainstituutti), Johannes Mollberg (Lukuboost-vaikuttaja) ja Otso Saano (opettaja, Lukuboost-vaikuttaja).
Lauantai 25.1.
12.45 Koulutus on kuntavaalien pääasia – puoluejohtajat vaalitentissä, Visio
Koulutus kattaa noin 60 prosenttia kuntien budjeteista, ja kuntapäättäjät ratkaisevat suomalaisen koulutuksen suunnan. Kuinka koulutusta puolustetaan tiukassa taloustilanteessa? Mikä on sivistyspalveluiden merkitys kunnan elinvoimalle? Puolueiden puheenjohtajat pääsevät keskustelemaan, miten kunnissa rakennetaan kestävää tulevaisuutta lasten, nuorten ja koko Suomen parhaaksi. Alkusanat Katarina Murto, puheenjohtaja, OAJ. Keskustelijoina puheenjohtajat Anders Adlercreutz (RKP), Sari Essayah (KD), Antti Kaikkonen (Keskusta), Minja Koskela (Vasemmistoliitto), Antti Lindtman (SDP), Petteri Orpo (Kokoomus), Riikka Purra (PS) ja Sofia Virta (Vihreät). Paneelin juontaa toimittaja Jan Andersson.
14.00 Opettaja ja kirjallisuuskasvatus moninaisessa lapsiryhmässä, Tahto
Puheenvuorossa kerrotaan, kuinka kirjallisuuskasvatus mahdollistaa normatiivisten sosiaalisten järjestyksien haastamista. Kirjat heijastavat, mutta myös tuottavat aikamme kulttuurisia normeja, aatteita, uskomuksia ja arvoja. Kirjaesimerkkien avulla näytetään, kuinka kirjallisuuskasvatus mahdollistaa alustan ja voi antaa sytykkeen toisin näkemiseen ja kysymiseen. Esiintyjä: Jaana Pesonen, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto.
14.15 Suuri lukuilokeskustelu ja Tähtipöllö-lukukilpailun voittajaluokan palkitseminen, Taito
Tänä vuonna Otava kutsuu Educa-lavalle keskustelijoita, jotka ovat onnistuneet innostamaan muita lukemaan ja jotka itse saavat elämään suurta iloa lukemisesta. Miten se tapahtuu ja miten lukemisesta voi oppia nauttimaan silloinkin, kun se ei ole helppoa? Keskustelun lopuksi palkitaan Tähtipöllö-lukukilpailun voittajaluokat. Tähtipöllö-kilpailu on suuri menestys, joka järjestetään kouluissa ympäri Suomen nyt toista kertaa. Keskustelemassa: Ella Junnila (korkeushyppääjä, jolle lukeminen on rakas ja tärkeä harrastus), Mike Bäck (kirjailija, muusikko ja tubettaja), Henriika Tulivirta (lukuaktivisti, kirjastoammattilainen, verkkopalvelu Sivupiirin ylläpitäjä), Johanna Lehtinen (luokanopettaja, viime vuoden Tähtipöllö-lukukilpailun voittajaluokan opettaja), Mari Purola (alakoulun oppimateriaalien tuottaja) ja Tähtipöllö-voittajat.
Tutustu messujen lavaohjelmaan kokonaisuudessaan: Educa 2025 ohjelma
Kuva: Helsingin Messukeskus / Kimmo Brandt