Lukuboost – vartissa seuraavalle levelille
Kampanjan tavoitteena on vaikuttaa asenteisiin, tuottaa säännölliseen lukemiseen kannustavaa sisältöä, luoda kohderyhmää puhuttelevaa keskustelua ja lisätä vuorovaikutusta ja näin vahvistaa erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten sitoutuneisuutta lukemiseen. Kampanjan kohderyhmänä ovat 13-25 -vuotiaat nuoret sekä heidän elämässään vaikuttavat aikuiset.
Kampanja alkaa Lokakuun lopussa Helsingin Kirjamessuilta, lukuvartteihin kannustava somehaaste käynnistyy kohderyhmän suosimien somevaikuttajien kanavissa ja jatkuu kolme kuukautta. Lukuboost messuosasto inspiroi nuoria lukuvartteihin myös Studia -messuilla. Kampanja huipentuu tammikuun lopussa Educa-messuille, missä julkistetaan nuorten kanssa yhdessä toteutetut lukusuosituslistat.
Tälle sivulle on koottu sisältöjä, jotka auttavat nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia innostamaan nuoria lukemaan. Sivustolta löytyy esimerkiksi oppituntivinkkejä opettajan työn tueksi, kirjavinkkilistoja ja muita sisältöjä, jotka auttavat aikuista innostamaan nuoria lukemaan. Kaikki materiaalit ovat käytettävissä vapaasti ja maksutta.
Lukuboost-kampanjaa koordinoi markkinointitoimisto PING Helsinki. Lue lisää kampanjan nettisivuilta.
Tällä sivulla:
Sisältöjä yläkoulun ja toisen asteen oppitunneille
Materiaaleja omaan kampanjaviestintään
Sisältöjä yläkoulun ja toisen asteen oppitunneille
Sanat haltuun – nuorten lukutaidon puolesta
Sanat haltuun -pajoissa luetaan ja analysoidaan rap-lyriikoita. Kaikki nuoret eivät lue, koska eivät löydä itseään kirjoista. Heitä kiinnostavat ja koskettavat tarinat voivat löytyä rap-lyriikasta.
Sanat haltuun -opettajan opas on luotu äidinkielen opetuksen tueksi. Kolme työpajamallia sopivat osaksi perusopetuksen yläasteen tai toisen asteen äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta.
Sanat haltuun: Opettajan opas
10 faktaa lukemisesta
Miksi lukutaito on tärkeää? Millainen lukutaidon tilanne on Suomessa, entä maailmalla? Lukukeskuksen sivuilta löydät innostavia tehtäviä ja taustatietoa kaikenikäisille lukemisen ja lukutaidon ympäriltä. Koulutehtäviä voi tehdä yksitellen tai rakentaa niistä oppitunnin.
10 faktaa julkaisut ja tehtävät
Monilukutaitoa vahvistamassa – Selvitys ammattiin opiskelevien nuorten monilukutaidosta
Mediakasvatusseuran Monilukutaitoa vahvistamassa -hanke selvitti ammattioppilaitoksissa opiskelevien nuorten monilukutaitoon liittyviä tietoja, taitoja ja asenteita. Hankkeessa tuotettiin myös työpajamalleja, verkkotehtäviä ja infograafeja opettajien ja kasvattajien työn tueksi.
Monilukutaitoa vahvistamassa
Nuorten oma ääni – yhteisöllisen lukemisen materiaaleja
Lukemon Nuorten oma ääni -kampanjan materiaalipaketti esittelee yhteisöllisen lukemisen menetelmiä. Se sisältää vinkkejä kirjavalintaan ja sen ohjaamiseen, ohjeet lukupiirityöskentelyyn sekä kolme lukupiirimallia valmiine kysymyksineen. Materiaalipaketissa annetaan esimerkkejä ja ohjeita, miten luettua voi käsitellä yhdessä tuotetun luovan työn kautta. Kokonaisuus sisältää materiaalit opettajille, muokatun version samasta materiaalista oppilaille sekä neljä kirjavinkkilistaa.
Nuorten oma ääni -materiaalit
Sanoma Pron vinkit lukuinnon kasvattamiseen
Haluamme tukea opettajia lukuinnon kasvattamisessa tarjoamalla konkreettisia vinkkejä oppitunneille. Sivuiltamme löydät esimerkiksi ideoita siitä, miten käsitellä rikoskirjallisuutta oppilaidesi kanssa.
Opevinkit lukuinnon kasvattamiseen
Selkopolku
Selkopolku-hankkeessa lahjoitettiin kaikille Suomen yläkouluille nuorille suunnattuja suomenkielisiä selkokirjoja ja helppolukuisia kirjoja. Kirjapakettien mukana koulut saivat painetun opettajien materiaalin Selkopolku-tehtäviä, jossa on selkokielisiä tehtäviä jokaisesta pakettien kirjasta. Materiaali on myös avoimesti kaikkien käytettävissä ladattavana PDF-tiedostona.
Hankkeen on rahoittanut Suomen Kulttuurirahasto.
Selkopolku-tehtävmateriaalit
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran oppimissivustot
Syvenny oppilaidesi kanssa Kalevalaan, Seitsemään veljekseen, Stalinin vainojen muistoihin tai inkeriläisten kohtaloihin! SKS:n avoimet oppimissivustot tarjoavat ajantasaista ja tutkittua tietoa suomalaisesta kulttuurista, kirjallisuudesta, historiasta ja kulttuuriperinnöstä. Monipuoliset oppimistehtävät helpottavat aineistojen käyttöä opetuksessa. Tervetuloa tutustumaan!
SKS:n oppimissivustot ja tietopaketit
Boost 1.5 -kirjoituskilpailu
Kirjoituskilpailuun voi osallistua kirjoittamalla 3500 – 7500 merkkiä pitkän kertomuksen siitä, miten boostaat elämääsi vartissa. Kertomus voi olla novelli, uutinen, näytelmän käsikirjoitus, runo, matkakertomus, dekkari, satiiri, sarjakuva, tragedia, rakkaustarina jne.
Lähetä tekstisi BoD:lle 2.12.2024 mennessä.
Lisäksi BoD:n blogista löytyy blogiteksti kaunokirjallisuuden eri lajien tunnuspiirteistä.
Books On Demandin kirjoituskilpailu
Sisältöjä kirjastoille
Näe minut, kuule minut – opas nuorten kohtaamiseen kirjastossa
Näe minut, kuule minut – opas nuorten kohtaamiseen kirjastossa on Seinäjoen erityistehtävän ja Suomen kirjastoseuran nuortenkirjastotyöryhmän yhteistyönä toteuttama opasvihkonen, joka on laadittu edistämään nuorten ja kirjastohenkilöstön välistä vuorovaikutusta kirjastoissa. Oppaan on tarkoitus antaa kirjastojen kaikille työntekijöille rohkaisua, työkaluja ja vinkkejä onnistuneeseen kohtaamiseen nuorten asiakkaiden kanssa.
Näe minut, kuule minut -opas (pdf)
Lanu-työn työkalupakki
Lanutyön työkalupakkiin on koottu eri lähteistä materiaaleja lasten ja nuorten kirjastotyön ja lukemisen edistämisen tueksi.
Lanu-työn työkalupakki
Lukuvinkkejä
Lukufiilis – nuorten oma kirjallisuusmedia
Lukufiilis on nuortenkirjallisuuteen keskittyvä verkkolehti, joka esittelee ajankohtaisimmat kirjat, kirjailijat ja ilmiöt. Lehteä tekevät 13–19-vuotiaat nuoret ympäri Suomea.
Auta nuoria löytämään Lukufiilis! Ota avuksi Lukufiiliksen tulostettava juliste ja muut materiaalit. Lukufiiliksen kirja-arvioista löytyvät vinkit uusimmista nuortenkirjoista.
Lukufiilis
Kirjailija-lehti
Kirjailijoiden itsensä tekemä lehti tarjoaa moniäänistä, kirjailijan työtä ymmärtävää ja kuvaavaa journalismia. Samalla lehti heijastaa suomalaisen kirjallisuuden nykytilaa. Mukana on muun muassa kirjailijahaastatteluja, esseitä ja runoja. Lisäksi julkaisemme ympäri vuoden kirjallisuusalan uutisia ja kolumneja.
Kirjailija-lehti
Lukemo
Lukemo esittelee kaikki Suomessa julkaistut lasten- ja nuortenkirjat vuodesta 2018 lähtien. Sivuston tarkoituksena on auttaa jokaista löytämään itselleen kiinnostavaa luettavaa helppojen ja laajojen hakutoimintojen sekä kirjavinkkilistojen avulla. Sivuilta löydät myös paljon muuta lukemaan innostavaa materiaalia sekä oman osion opettajille.
Lukemo
Lukuloman kirjavinkkikone
Lukuloma-kampanjan sivuilta löydät virikkeitä kirjavinkkaukseen: Kirjavinkkikone arpoo kirjasuosituksia eri-ikäisille. Kouluille-osiossa on tietoa vertaisvinkkauksen hyödyistä sekä ideoita koululuokan kirjavinkkien keräämiseen.
Lukuloma
Suomalaisen kirjakaupan kirjavinkit
Katso suosituimmat nuortenkirjat yli 13-vuotiaille ja tutustu siihen, mitkä kirjat kiinnostavat nuoria nyt eniten. Välillä nuoren kiinnostus voi olla rakkaudessa, välillä musiikissa, välillä maailmarauhassa tai neulomisessa. Listalta löytyvät myös young adults -kirjat, joista puhutaan Tiktokissa ja muualla somessa.
Suosituimmat kirjat nuorille
Tietokirjavinkkejä nuorille
Suomen tietokirjailijat ry:n kirjakatalogit sisältävät vinkkejä tietokirjoista, jotka soveltuvat yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Katalogin kirjat soveltuvat myös opetuksen avuksi eri oppitunneille.
Tietokirjoja kouluun -katalogi
Materiaaleja omaan kampanjaviestintään
Lukuboost-kampanja on rakennettu yhteistyössä Messukeskuksen, Helsingin Kirjamessujen, Studian ja Educan kanssa sekä hankkeen rahoittajina toimivien Adlibris, WSOY, Suomalainen kirjakauppa, Suomen kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden, Sanoma Media, Sanoma Pro, Suomen kustannusyhdistys, Oulun kaupunki, Akateeminen, Kirjakauppaliitto, Books on Demand sekä Bookbeat kanssa.
Kampanjaa ovat viestinnällisesti sekä omilla toimillaan mukana tukemassa myös Lukukeskus, Opetushallituksen Lukutaito-ohjelma, Lastenkirjainstituutti, Suomen tietokirjailijat, Suomalaisen kirjallisuuden seura, Kirjailijaliitto, Mediakasvatusseura, Lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalvelujen valtakunnallinen erityistehtävä (SJK / ERTE), Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys (Amke ry), Medialiitto ja Helsingin kaupunginkirjasto.