Lukukeskuksen vinkit Helsingin kirjamessuille
Torstai / Perjantai / Lauantai / Sunnuntai / Program på svenska
Torstai 24.10.
11:00 Onko tulevaisuudessa kritiikkiä? Lonna-sali
Taidekeskustelu sosiaalisen median aikakaudella on joko kavereiden julkkareissa ja avajaisissa poseeraamista tai yleistävää kaiken haukkumista. Onko ajatuksia herättäville kriittisille huomioille enää tilaa, kun kulttuurikentän tila kurjistuu entisestään? Minkälainen kirjallisuus ja kirjallisuuskeskustelu ovat puolustamisen arvoisia? Tapahtuman järjestää Nuoren Voiman Liitto yhteistyössä Suomen arvostelijain liiton kanssa. Keskustelemassa Maaria Ylikangas ja Oskari Onninen.
11:00 Gen Z -kirjoittajat kohtaavat nuortenkirjallisuuden konkarit, Töölönlahti-lava
Kirjasome tarjoaa paitsi lukuvinkkejä nuorille, myös ennennäkemättömän paljon vertaistuellista sisältöä kirjoittamisesta ja alan ammattilaisten jakamaa tietotaitoa. Oman kirjan julkaisemisesta haaveilevat nuoret keskustelevat alan konkareiden Sini Helmisen, J.S. Meresmaan ja Leena Paasion kanssa siitä, miltä kirjallisuuden maailma näyttää uuden lukija- ja kirjoittajasukupolven silmin, sekä kyselevät vinkkejä kirjailijanuran alkutaipaleelle.
11:30 Toteutunut utopia – vuosi Tekstin taloa, Töölö-lava
Tekstin talo avattiin lokakuussa 2023. Yli kahdenkymmenen organisaation yhteisö on ylittänyt vuodessa kaikki odotukset. Mitä on tapahtunut ja miksi konsepti toimii? Keskustelemassa Tekstin talon toiminnanjohtaja Laura Serkosalo, Kriittisen korkeakoulun toiminnanjohtaja Jaakko Vilja ja Suomen PENin johtokunnan jäsen, kirjailija Laura Lindstedt. Keskustelun vetäjänä Tekstin talon tuottaja Mira Eskelinen.
12:00 Vuonna 2064: Lukemisen tulevaisuus, Senaatintori-lava
Helsingin Kirjamessujen ja Helsingin Sanomien yhteisissä tulevaisuuskeskusteluissa katsotaan neljän vuosikymmenen päähän. Tässä keskustelussa pohditaan, miten lukeminen muuttuu, ja miten löydetään uudet lukijasukupolvet? Miten nykypäivän ja tulevaisuuden nuorilla säilyy halu tarttua kirjaan? Keskustelemassa Aleksis Salusjärvi, Paula Noronen ja Silvia Hosseini.
13:30 Kirsi Kunnas 100 – runovallankumous, Senaatintori-lava
Kirsi Kunnas 100 -juhlavuonna juhlitaan runoa! Kustantaja Paula Halkola, tohtori Jenni Haukio ja Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu keskustelevat Kunnaksen merkityksestä, lukutaidosta ja runoudesta. Ohjelmassa kuullaan myös rakastettuja runoja.
14:00 Kirjagramin esikoiskirjailijapaneeli, Töölönlahti-lava
Kirjagramin esikoiskirjapaneelissa kirjagrammaavat esikoiskirjailijat Taina Niemi ja Sanni Ylimartimo sekä somen ulkopuolella elävä kirjailija Salli Kari keskustelevat siitä, millainen vaikutus kirjasomella on kirjan menestykseen, miltä esikoiskirjailijasta tuntuu lukea arvioita omista teoksistaan, ja kuinka suhde kirjasomettamiseen muuttuu. Haastattelemassa kirjailija Anne Martin.
15:00 Ammattina kirjoittaminen: Haasteina suoratoisto ja tekoäly, Töölö-lava
Digitaalisia ratkaisuja hyödynnetään kirja-alalla monella tavalla, ja suoratoistopalveluilla menee lujaa – suomalaiset kuluttavat kirjoja entistä enemmän. Miksi kirjallisuuden tekijöiden tulot kuitenkin laskevat? Entä millaisia vaikutuksia tekoälyllä on kirja-alaan? Keskustelemassa Pajtim Statovci, Timo Tossavainen, Kaisa Ranta sekä Kalle Siltala. Juontaja Alma Onali.
15:00 Mitä ovia kirjallisuus avaa maailmalla? Hakaniemi-lava
Kirjallisuusvienti kasvoi viime vuonna ennätyslukemiin. Kirjallisuuden tie maailmalle avaa parhaimmillaan myös muita ovia: yksittäiset kirjat, niiden sisällöt ja hahmot saattavat toimia perustana muullekin kotimaisen taiteen ja kulttuurin viennille. Miten tätä kaikkea voidaan kasvattaa tulevaisuudessa? Mitä ovia kirjallisuus voisi avata maailmalla, maailmanpolitiikassakin? Kirjallisuus- ja kulttuuriviennin tilasta ja tulevaisuudesta keskustelemassa Tiia Strandénin ja Ville Blåfieldin kanssa keskustelemassa kirja-alan vaikuttajia.
15:30 Visailu: Kansanedustaja, mitä tiedät kirja-alasta? Hakaniemi-lava
Leikkimielisessä visailussa testataan kansanedustajien tietämystä kirja-alasta, kirjoista, niiden kirjoittajista ja tekijänoikeuksista. Samalla keskustellaan kirja-alan ajankohtaisista kysymyksistä. Myös yleisöä osallistetaan visailuun! Mukana visailussa kansanedustajat Marko Kilpi, Veronika Honkasalo ja Fatim Diarra. Juontaja Karo Hämäläinen.
16:30 Presidentin kirjahyllyllä, Hakaniemi-lava
Tasavallan presidentti Alexander Stubb haastattelussa suomalaisen kirjallisuuden merkityksestä ja presidentin omaan ajatteluun tänä vuonna vaikuttaneista teoksista. Ohjelmajohtaja Ville Blåfield haastattelee.
18:30 Queer ja spekulatiivinen fiktio, Kallio-lava
Fantasia ja scifi tarjoavat mahdollisuuden kuvitella toisenlaisia maailmoja. Millä tavoin tätä voi hyödyntää sateenkaarevasta näkökulmasta? Riittävätkö päivänpaisteiset utopiat, joissa kaikki syrjintä on historiaa? Kirjailijat Artemis Kelosaari, Jenny Kangasvuo, Eve Lumerto, Rimma Joonatan Erkko ja Dess Terentjeva keskustelevat siitä, onko spefi itsessään queer genre.
Perjantai 25.10.
11:30 Boostaa elämäsi nextille levelille lukemalla, Töölönlahti-lava
Kirjamessuilta käynnistyvän Lukuboost-haasteen somevaikuttajat pohtivat miten saada lukeminen käyntiin, jos olen lukenut vaikka vaan yhden kirjan? Mitä hyötyä lukemisesta ylipäätään on? Mistä löytää aikaa lukemiselle? Tule kuulemaan Lukuboost-vaikuttajien parhaat vinkit lukuinnon kasvattamiseen. Keskustelussa mukana myös Opetushallituksen erityisasiantuntija Lotta-Sofia La Rosa.
14:00 Luvassa kirkasta ja selkeää: kirjallisuutta selkosuomeksi, Töölönlahti-lava
Kaunokirjallisuuden marginaalissa luodaan koko ajan uutta luettavaa erilaisille lukijoille. Paneelikeskustelussa käsitellään marginaalia genren ja selkokielen kannalta. Finlandia-voittaja Magdalena Hai kirjoittaa genrekirjallisuutta nuorille ja aikuisille ja hänen kirjojaan on mukautettu selkokielelle. Satu Leisko on kirjailija, joka on kirjoittanut fantasiaa ja selkokirjoja nuorille. Tuija Takala on kirjoittanut selkokirjoja nuorille ja aikuisille sekä mukauttanut kirjoja selkokielelle, esimerkiksi Magdalena Hain Sarvijumala-nuortenromaanin. Haastattelijana Selkokulttuuri ry:n toiminnanjohtaja Carly Markkanen. Paneeli on selkosuomeksi.
15:00 Ammattina kirjoittaminen: Millainen on työmme tulevaisuus? Töölö-lava
Hallituksen leikkaukset eivät lupaa hyvää kulttuurialalle. Miltä näyttää kirjailijan ja kääntäjän tulevaisuus Suomen pienellä kieli- ja kulttuurialueella 10 vuoden päästä? Mitä päättäjien pitäisi tehdä, jotta moniäänistä kotimaista kirjallisuutta olisi luettavana silloinkin? Keskustelemassa Tiina Raevaara, Peter Mickwitz, Tuula Haatainen ja Sari Sarkomaa. Juontaja Alma Onali.
18:00 Yhteisten lukuhetkien merkitys lapsen koulupolkuun, Kumpula
Varhaiset lukukokemukset vaikuttavat merkittävästi lapsen lukutaidon kehitykseen ja koulun alkuun. Ajatuksia herättävässä keskustelussa mukana Ympyräiset-tunnetaitosarjaan Luen itse -kirjoja kirjoittanut Virve Sammalkorpi ja Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö.
Lauantai 26.10.
11:00 Kulttuuriministerin mahdollisuudet vaikuttaa, Hakaniemi-lava
Valtion kulttuuribudjetti ei kasva, ja kulttuuriministerin salkku on perinteisesti kiertänyt herkästi edustajalta toiselle. Onko se ponnahduslauta parempiin tehtäviin? Haluavatko päättäjät panostaa suomalaiseen kulttuuriin? Aikaisemmat kulttuuriministerit kertovat, missä he onnistuivat ja mikä jäi omalta kaudelta hiertämään.
11:00 Katse ulkoa päin: ulkomailla asuvien kirjailijoiden paneeli, Töölö-lava
Miltä Suomi näyttää ulkomailla asuvan kirjailijan silmin? Miten ulkomailla asuminen vaikuttaa omaan tuotantoon? Keskustelemassa kirjailijat Hannu Väisänen, Satu Taskinen ja Maaria Päivinen. Ohjelman järjestää Suomen Kirjailijaliitto.
11:30 Paikallisuuden paluu, Töölö-lava
Miten paikallisuus näkyy kirjallisuuden teemoissa ja tekemisessä? Keskustelijoina Merja Mäki, Olli Sarpo ja Sami Hilvo. Ohjelman järjestää Suomen Kirjailijaliitto.
12:30 Tulevaisuuden lukijat, Kruununhaka-lava
Millaisia lukevia aikuisia digiajan lapsista kasvaa? Mitä täytyy tehdä nyt, jotta tulevaisuudessakin on lukijoita? Miten tietokirjat toimivat porttina lukemisen pariin? Aiheesta keskustelemassa Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö, opettaja ja lasten tietokirjailija Karoliina Suoniemi sekä tulevaisuudentutkija ja lasten tietokirjailija Otto Tähkäpää. Juontajana Aino-Mari Tuuri.
15:30 Kysy kirjailijalta, Töölö-lava
Mitä olet aina halunnut kysyä kirjailijoilta? Tuo oma kysymyksesi Suomen Kirjailijaliiton osastolle 6K58! Yleisön kysymyksiin vastaavat kirjailijat Erkka Mykkänen, Pirjo Hassinen ja Virpi Hämeen-Anttila.
17:00 Nuori Voima: Minne matka, matkakirjallisuus? Töölö-lava
Matkakirjallisuuden juuret ovat yhtä syvällä kuin kirjallisuuden juuret. Mutta miten laji voi omana aikanamme ja millaisia aiheita sen avulla voi nostaa esille? Tuoreimman Nuori Voima -lehden teemasta keskustelemassa kirjailijat Anu Kaaja ja Ville-Juhani Sutinen.
Sunnuntai 27.10.
11:00 Näytelmäkirjallisuus on kirjallisuutta. Miten sitä luetaan ja mistä sitä saa käsiinsä? Lonna-sali
Keskustelemassa kirjailijat E. L. Karhu, jonka Veljelleni-romaani (Teos, 2021) on ajankohtainen Suomen Kansallisteatterin syksyn kantaesityksenä sekä Pipsa Lonka, jonka näytelmä Peter asui talossa – delfiini pisteestä pisteeseen (Teatterin Uusi Alkukirjasto – TUA, 2024) on juuri ilmestynyt. Kirjailijoita haastattelee Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n Leena Kärkkäinen.
12:00 Vuonna 2064: Suomalaisen kirjallisuuden tulevaisuus, Senaatintori-lava
Helsingin Kirjamessujen ja Helsingin Sanomien yhteisissä tulevaisuuskeskusteluissa katsotaan neljän vuosikymmenen päähän. Tässä keskustelussa pohditaan, millainen on suomalaisen kirjallisuuden ja sanataiteen tulevaisuus. Mikä merkitys tulevaisuudessa on suomenkielisellä kirjallisuudella, ja miten kieltä ja kotimaista kirjallisuutta tulisi vaalia? Keskustelemassa Anni Kytömäki, Harry Salmenniemi ja Maija Vilkkumaa.
16:00 KirjaKallion runoklubi, Kallio-lava
KirjaKallion huikean messuviikon päättää jo perinteeksi muodostunut runoklubi! Proosaa, lyriikkaa, spoken wordia ja open mic – tervetuloa lukemaan omia tekstejäsi!
Läscentrums tips om det svenskspråkiga programmet på Helsingfors bokmässa
Prata bok
I Läscentrums projekt Prata bok samtalar skolgrupper med aktuella författare och illustratörer på bokmässan i Helsingfors torsdag 26 och fredag 27.10. Här möter författarna sina läsare och elever får dela sina läsupplevelser med andra barn och unga. Du kan se programmet här: Prata bok på Helsingfors bokmässa 2024
Här hittar du Läscentrums andra programtips: Läscentrums tips för Helsingfors bokmässä 2024
Katso koko ohjelmatarjonta: Helsingin kirjamessujen ohjelma 2024
Kuva: Helsingin messukeskus / Emmi Kähkönen