Lukufiilis rakentaa lukevien nuorten yhteisöä
Nuorten lukutaito on herättänyt viime aikoina vilkasta keskustelua, mutta Lukufiiliksen päätoimittaja Sofia Blomberg haluaa nostaa nuorten lukemista koskevan huolipuheen keskelle myös toisen näkökulman: monet tahot tekevät jo työtä, joka kehittää uusia tapoja innostaa nuoria lukemaan.
”Lukutaitoon liittyvä huolipuhe usein ohittaa nuorten kokemukset. Heidän äänensä pitäisi olla myös mukana keskustelussa”, Blomberg sanoo.
Lukukeskuksen julkaisemaa verkkomediaa Lukufiilistä tekevät nuoret itse. Lukufiilis onkin Suomen ainoa nuortenkirjallisuuteen keskittynyt verkkolehti, jonka tekijöinä ovat 13–19-vuotiaat. Avustajia on tällä hetkellä 50, ja lisäksi medialla on nuorista koostuva, laajemmin sisältöjä suunnitteleva toimituskunta. Kaikki halukkaat pääsevät mukaan, ja jutuista maksetaan tekijöille palkkiot.
Kirjallisuusmedian tekijöihin mahtuu niin innokkaita lukijoita kuin heitäkin, jotka ovat vasta Lukufiiliksen kautta kiinnostuneet kirjoista. Monelle tärkeää on se, että verkkolehti nostaa esiin juuri nuorten itsensä arvostamia kirjoja ja kirjoittajia: tällä hetkellä erityisen suosittuja genrejä ovat fantasia, jännitys ja romantiikka.
Jatkossa Lukufiilis haluaa panostaa erityisesti sosiaalisen median sisältöihin, jotta se pysyy ajanmukaisena nuorten omana kirjallisuusmediana. Lukufiilis on saanut Jenny ja Antti Wihurin rahastolta 12 000 euron apurahan Lukufiiliksen sisällön tuottamiseen ja nuorten lukemisen edistämiseen. Wihurin rahasto sai toukokuun apurahahaussa 5475 hakemusta, ja hakijoista noin 8 % sai myönteisen päätöksen.
Lukufiiliksessä on huomattu sosiaalisen median formaattien puhuttelevan nuoria myös kirja-aiheissa. ”Esimerkiksi Tiktokissa vinkkaukset helppolukuisista kirjoista levittävät kirjasisältöjä ihan uusille yleisöille ja rakentavat lukevien nuorten yhteisöä”, Blomberg sanoo.
Wihurin apurahalla nuoret pääsevät itse kirjoittamaan juttuja ja tuottamaan kirja-aiheista sisältöä nuorten valitsemissa sosiaalisen median kanavissa. Tämä vahvistaa lukemisharrastuksen ja lukemisen arvostuksen kautta nuorten lukutaitoa, joka on ollut laskussa.
”Rahoituksen saaminen on tärkeää, jotta saamme aiempaa enemmän nuoria osallisiksi ja aktiivisiksi toimijoiksi lukemisen ja lukemiskeskustelun pariin. Lukufiiliksen perusrahoitus kattaa lehden perustoiminnot, mutta monipuolisen ja monenlaisia nuoria kiinnostavan sisällön julkaisemiseksi muut rahoitukset ovat ensiarvoisen tärkeitä”, Blomberg tiivistää.
Lue lisää Lukufiiliksen saamasta apurahasta ja muista apurahan saajista Wihurin uutisesta.
Tutustu nuorten omaan kirjallisuusmediaan Lukufiilikseen.
Kuva: Miikka Pirinen