Etusivu > Uutiset >

Lukukeskuksen vuosi 2024: Kirjallisuus luo kohtaamisia

Lukukeskuksen vuosi 2024: Kirjallisuus luo kohtaamisia

Olemme koostaneet yhteen kuulumisiamme tältä vuodelta ja toivotamme samalla hyvää joulunaikaa ja lukurauhaa. Lukukeskus jatkaa myös ensi vuonna työtä mahdollistaakseen kirjallisia kohtaamisia, luodakseen tasavertaisia edellytyksiä kaikkien lukutaidolle ja tuodakseen mahdollisimman monelle lukemisen ilon!

Toiminnanjohtajan tervehdys: Kirjallisuus luo kohtaamisia

Lukukeskus pääsee vuonna 2025 järjestämään 100 kirjailijavierailua kirjastoissa ympäri Suomen. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat vierailut mahdollistavat kirjailijan esiintymisen myös paikkakunnilla, jossa vierailun järjestäminen ei ole ollut vuosiin mahdollista.

Vierailun saaneet kirjastot valittiin hakemusten perusteella. Mukaan valittuja kirjastoja on Ahvenanmaalta Ilomantsiin ja aina Utsjoelle asti. Niistä välittyi kirkkaasti kirjailijavierailujen merkitys.

”Pienellä paikkakunnalla kaikki tapahtumat ovat Tapahtumia, isolla T:llä. Se, että tänne tulisi kirjailija, olisi iso juttu.”

”Kirjailijavierailu tuo kirjastoon sellaistakin asiakaskuntaa, joka ei muuten välttämättä käy kirjastossa tai lainaa kirjoja, sillä paikkakunnallamme käy harvoin esiintyjiä. Yleisö saa yhteenkuuluvuuden kokemuksia, ja kun se tapahtuu kirjallisuuden parissa, tuetaan myös henkistä, yhteisesti jaettavissa olevaa hyvinvointia, joka on ihmisille yhtä tarpeellista kuin vaikkapa liikuntaharrastus.”

Viime viikolla saimme kuulla, että suomalaiset aikuiset ovat maailman parhaita lukijoita. Aikuisten perustaitoja mittaava PIAAC-tutkimus osoitti, että suomalaisten 16–65-vuotiaiden lukutaito on kansainvälisesti vertailtuna huippuluokkaa.

Tutkimustuloksissa kiinnostavaa oli, että parhaiten lukevat tuntevat itsensä myös kaikkein hyvinvoivimmiksi. Myös luottamus toisiin ihmisiin on sitä vahvempaa, mitä parempi lukutaito meillä on. Lukeminen ja kirjallisuus siis aidosti ja todistetusti luo hyvinvointia ja kohtaamisia. Mikä voisikaan olla tärkeämpää tässä ajassa, jossa maailmantilanne on jatkuvassa myllerryksessä ja somen keskustelukulttuuri helposti ajaa meidät ääripäiden päähän toisistamme.

Lukukeskus jatkaa myös ensi vuonna työtä mahdollistaakseen kirjallisia kohtaamisia, luodakseen tasavertaisia edellytyksiä kaikkien lukutaidolle ja tuodakseen mahdollisimman monelle lukemisen ilon! Tästä vuodesta haluamme kiittää kaikkia työmme tukijoita ja rahoittajia, kaikkia yhteistyökumppaneitamme ja laajaa lukutaitoverkostoa, jonka kanssa saamme työmme jakaa.

Ennen kaikkea haluamme kiittää kirjailijoita, jotka ovat työmme tärkein alkulähde. Ilman rikasta suomalaista kirjallisuutta, omaäänisiä tekijöitä ja inspiroivia, koskettavia ja lukemaan houkuttelevia tarinoita työmme olisi mahdotonta.

Valoisaa joulun aikaa, paljon aikaa lukea ja kaikkea hyvää ensi vuoteen!

Koko Lukukeskuksen puolesta
Emmi Jäkkö, toiminnanjohtaja

Kirjailijavieras tuo kuntiin hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä

Kirjailijavierailut kiinnostavat sekä yleisöä että kirjailijoita! Lukukeskuksen vierailupalveluun on liittynyt tänä vuonna yli 100 uutta esiintyvää kirjallisuuden ammattilaista.

Lukukeskuksen vierailupalvelusta löytyy yli 1200 kirjallisuuden tekijää, joita voi tilata vierailulle. Tänä vuonna kirjailijat ovat tehneet yli 1500 vierailua ympäri Suomen. Vuosittain noin 70 % vierailuista on suunnattu lapsille ja nuorille.

Kirjailijakiertueelle haki mukaan yli 300 kirjastoa

Ensi vuonna Lukukeskuksen toteuttamassa hankkeessa järjestetään opetus- ja kulttuuriministeriön määrärahalla 100 kirjailijavierailua yleisissä kirjastoissa. 100 kirjastoa – tuhansia kohtaamisia -hankkeen hakemuksissa nousivat esiin kirjastojen tiukentuneet taloudelliset resurssit ja toisaalta halu vastata asiakkaiden tarpeisiin ja toiveisiin. Kirjastoissa uskotaan kirjailijavierailun lisäävän yhteisöllisyyttä ja innostavan kirjastoon uusia asiakkaita.

”Kirjailijavierailut lisäävät kirjailijoiden työmahdollisuuksia, ja samalla innostavat ihmisiä lukuharrastuksen pariin”, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.

Hankkeeseen hakeneille kirjastoille on ilmoitettu valinnasta viikolla 48.

Lukupolulta löytyy lukemisen ilo kaikille eskareille ja eka-tokaluokkalaisille

Esi- ja alkuopetuksen Lukupolku on Lukukeskuksen ja Vantaan kaupungin yhteiskehittämishanke, joka edistää lukuilon jatkuvuutta varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen nivelvaiheessa.

Lukupolku-malli tukee lasten lukutaitovalmiuksia ja lukemista vahvistamalla lukuiloa. Myönteiset kokemukset kirjojen äärellä motivoivat lasta lukemisen harjoittelussa. Esi- ja alkuopetuksen Lukupolku on Lukukeskuksen ja Vantaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteiskehittämishanke, jonka on rahoittanut Opetushallituksen Lukutaito-ohjelma.

”Lukukeskuksen Lukupolku-materiaalit ovat konkreettinen tuki opettajien työhön, jota tulemme jatkossakin hyödyntämään aktiivisesti eri foorumeissa”, kertoo Vantaan varhaiskasvatuksen kehittämispäällikkö Katjamaria Halme.

Lukupolku-malli lanseerataan valtakunnallisesti kuntien esi- ja alkuopetuksen käyttöön Educa-messuilla tammikuussa 2025.

Lue lapselle -vanhemman opas tukee monikielistä lukemista

Lue lapselle -opas vanhemmalle on saatavilla jo 22 eri kielellä. Uusimpina kielinä valikoimaan on lisätty inarinsaame, koltansaame ja pohjoissaame.

Opas vanhemmalle muistuttaa lapselle lukemisen tärkeydestä, tukee monikielisen perheen lukemista ja sisältää tietoa oman äidinkielen merkityksestä lukutaidolle. Vanhemman oppaat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä ja tulostettavissa Lue lapselle -sivustolla.

Lukufiilis rakentaa lukevien nuorten yhteisöä

Lukufiilis on Suomen ainoa nuortenkirjallisuuteen keskittynyt verkkolehti, jonka tekijöinä ovat 13–19-vuotiaat nuoret. Avustajia on tällä hetkellä 50, ja lisäksi medialla on nuorista koostuva, laajemmin sisältöjä suunnitteleva toimituskunta. Kaikki halukkaat pääsevät mukaan, ja jutuista maksetaan tekijöille palkkiot.

Lukufiiliksessä on huomattu sosiaalisen median formaattien puhuttelevan nuoria myös kirja-aiheissa. ”Esimerkiksi Tiktokissa vinkkaukset helppolukuisista kirjoista levittävät kirjasisältöjä ihan uusille yleisöille ja rakentavat lukevien nuorten yhteisöä”, Lukufiiliksen päätoimittaja Sofia Blomberg sanoo.

Jatkossa Lukufiilis haluaa panostaa erityisesti sosiaalisen median sisältöihin, jotta se pysyy ajanmukaisena nuorten omana kirjallisuusmediana. Lukufiilis on saanut Jenny ja Antti Wihurin rahastolta apurahan Lukufiiliksen sisällön tuottamiseen ja nuorten lukemisen edistämiseen vuonna 2025.

Nuorten oma kirjallisuusmedia

Lukufiilikseen ja sen ruotsinkieliseen sisarlehteen Läsglansiin kirjoitti tänä vuonna 79 nuorta. Lukufiiliksessä on julkaistu vuoden 2024 aikana 37 kirja-arviota, 24 ilmiö-juttua ja 6 Stoorikorin juttua. Läsglansin puolella julkaistiin yhteensä 29 ruotsinkielistä artikkelia.

Lukuboost-kampanjaa tehdään 30 toimijan yhteistyönä

Lukukeskus on mukana Lukuboost-kampanjassa, joka kannustaa 13-25-vuotiaita nuoria lukemaan vähintään vartin päivässä.

Nuorten lukuinnon herättämiseen tähtäävää Lukuboostia koordinoi vaikuttajamarkkinointitoimisto PING Helsinki. Mukaan kampanjaan on lähtenyt jopa 30 yhteistyökumppanin ja tukijan verkosto! Mukana on sekä lukutaito- ja kirjallisuusalan toimijoita että muiden alojen toimijoita.

Lukuboost-haasteessa vaihdetaan vähintään vartti päivittäisestä some-ajasta lukemiseen. Haasteeseen osallistumalla nuoret voivat myös voittaa palkintoja. Lukuboostin sometileillä nuorille tutut some-vaikuttajat kertovat, miten he aikovat ottaa haasteen vastaan.

 

Hyvää joulua ja lukurauhaa!

Lukukeskus jatkaa työtä lukemisen ja lukutaidon puolesta yhdessä laajan kirjallisuuskentän ja lukutaitoasiantuntijoiden kanssa. Kiitämme lämpimästi inspiroivasta, kannustavasta ja osaavasta yhteistyöstä kaikkia kumppaneitamme, kollegoitamme, rahoittajiamme, sisarorganisaatioitamme ja jäsenjärjestöjämme!




Kuva: Kirjailijatalo Villa Kivi talvella, Lukukeskuksen kieliharjoittelija Nadezhda Poluektova, 2023

Tilaa uutiskirje

Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen