Etusivu > Uutiset >

Valtion budjetissa panostuksia kaikenikäisten lukutaitoon - Lukulahja lapselle -ohjelma vakiinnutetaan

Valtion budjetissa panostuksia kaikenikäisten lukutaitoon – Lukulahja lapselle -ohjelma vakiinnutetaan

Lukulahja lapselle -kirjalahjaohjelman vakiinnuttaminen valtion budjetissa auttaa tarjoamaan yhdenvertaiset mahdollisuudet varhaislukemiseen kaikissa Suomen vauvaperheissä. Myös lasten, nuorten ja aikuisten lukutaitoon panostetaan vuoden 2025 talousarvioesityksessä.

Vuoden 2025 talousarvioesityksessä vahvistetaan perustaitojen oppimista ja etenkin kaiken oppimisen perustana olevaa lukutaitoa. Lukukeskuksen varhaislukemista edistävä Lukulahja lapselle -neuvolaohjelma vakiinnutetaan ja siihen osoitetaan 350 000 euroa.

Lukulahja lapselle -ohjelmassa vauvaperheille jaetaan neuvolatarkastuksessa kirjakassi. Kassi sisältää lorukirjan vauvoille ja iltasatukokoelman leikki-ikäisille. Kirjojen lisäksi kassiin on pakattu myös seinälle kiinnitettävä Lue lapselle -lukumitta ja kutsukortti kirjastoon. Ohjelma on vuodesta 2019 alkaen saanut aikaan merkittäviä muutoksia perheiden lukutottumuksissa ja lisännyt tietoa lukemisen merkityksestä.

”Lukulahja lapselle -ohjelma on tärkeä lukutaidon ja perheiden lukutottumusten kannalta, sillä varhaislapsuuden kokemukset vaikuttavat suuresti myöhempiin lukutottumuksiin. Vauva-aikana aloitetut lukuhetket tukevat lapsen kielellistä kehitystä ja vahvistavat perheen välistä vuorovaikutusta. Yhteiset lukuhetket ovat merkittäviä lapsen kokonaiskehitykselle”, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.

Neuvolassa jaettava Lukulahja -kirjakassi kannustaa vanhempia lukemaan ääneen lapselle, mikä tukee lapsen myöhempää oppimista ja tasoittaa osaamiseroja.

”Lukutaito eriytyy, joten on entistä tärkeämpää luoda yhdenvertaisia edellytyksiä lukemiselle kaikissa perheissä. Lukulahja lapselle on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi lisätä lukemista vauvaperheissä. On hienoa, että hallitus tunnistaa äänen lukemisen merkityksen ja että saamme toteuttaa ohjelmaa pitkäjänteisesti”, kertoo Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö.

Lukulahja lapselle -kirjakassin saaneista perheistä 63 % kertoi kirjakassin lisänneen perheen lukemista; 27 % perheistä kertoi aloittaneensa lukemisen saatuaan kirjakassin ja 36 % perheistä kertoi lukeneensa tavallista enemmän. Niissä perheissä, joissa lukeminen oli alkanut kirjakassin ansiosta, lukemisesta oli myös tullut säännöllinen osa arkea: jopa 77 % näistä perheistä kertoi lukevansa nyt vähintään kerran päivässä.

Lukulahja lapselle on ensimmäinen Suomessa toteutettu valtakunnallinen koko ikäluokan tavoittava kirjalahjaohjelma. Hanketta rahoitettiin vuosina 2019–2021 Suomen Kulttuurirahaston tuella, ja hanke jatkui sen jälkeen eduskunnan myöntämistä budjettivaroista. Vuodesta 2024 Lukulahja on rahoitettu valtion budjetista.

Tutustu Lukulahja lapselle -neuvolaohjelman tuloksiin täällä: luelapselle.fi

Panostuksia kaikenikäisten lukutaidon puolesta

Valtion talousarvioesityksessä vahvistetaan kouluikäisten lukutaitoa lisäämällä perusopetuksen alakoulun äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen yksi vuosiviikkotunti. Myös oppimisen tukea tullaan vahvistamaan perusopetuksessa ja toisella asteella.

Lukutaito-hankkeeseen lisätään 700 000 euroa. Hankkeen päätavoitteena on löytää keinot erityisesti heikosti lukevien lasten, nuorten ja aikuisten lukutaidon vahvistamiseen.

Tutustu Opetus- ja kulttuuriministeriön talousarvioesitykseen täällä: OKM:n talousarvioesitys 8,45 miljardia euroa vuodelle 2025