Etusivu > Uutiset >

Lukupolku sytyttää lapsen lukuilon – uusi ja helppo opettajan opas esi- ja alkuopetukseen

Lukupolku sytyttää lapsen lukuilon – uusi ja helppo opettajan opas esi- ja alkuopetukseen

Lukemisen iloa korostavat esi- ja alkuopetuksen Lukupolku-materiaalit ovat kaikkien opettajien käytettävissä. Vantaan esi- ja alkuopetuksen opettajista 91 % pitää lasten lukemaan innostamista erittäin tärkeänä tukena lukemaan oppimiselle.

Yhdessä opettajien kanssa ja opetussuunnitelmien pohjalta koottu Lukupolku-malli auttaa lisäämään lukemista koulun arkeen. Lukupolun avulla opettajan on helppo tukea lasten lukemisintoa matalalla kynnyksellä.  Jokainen lapsi saa tasavertaisesti kulkea kolmivuotisen Lukupolun läpi ja innostua lukemisesta ja kirjoista monipuolisin työtavoin, vaikka opettajakin vaihtuisi matkalla.

Lukupolku luotiin Lukukeskuksen ja Vantaan kaupungin opettajien yhteistyönä. Kokonaisuudesta haluttiin selkeä ja käytännönläheinen, jotta se toimisi muistutuksena lukemiseen arjen työssä. Koko kaupungin yhteisen mallin lähtökohtana oli sen lapsilähtöisyys.

”Lukupolussa ei ole mitään vaikeaa, vaan hyviä muistutuksia toimivista jo käytössä olevista työ- ja toimintatavoista. Opettajan ja lapsen Lukupolku-passit auttavat opettajia, vanhempia ja lapsia muistamaan, että lukeminen pysyy arjessa mukana”, toteaa Aurinkokiven koulun S2-opettaja Noora Rantanen.

Toiminnallisiin tehtäväpolkuihin ja tukimateriaaleihin perustuva malli on valmis valikoima hyviä lukemaan innostamisen menetelmiä, jotka esi- ja alkuopetuksen opettaja voi sovittaa joustavasti omaan opetusvuoteensa.

”On ollut upeaa saada luoda Lukupolku yhdessä opettajien kanssa ja kuulla, kuinka opettajat ovat ottaneet sen omassa arjessaan käyttöön. Opettajien arki on kiireistä, minkä vuoksi meille oli tärkeää luoda materiaali, joka aidosti auttaa opettajia heidän työssään”, kertoo Lukukeskuksen hankeasiantuntija Vilma Tammelin.

 

Lukupolku-malliin kuuluu:

  • Lukupolut – lukuvuoden aikana toteutettavat tehtäväpolut esiopetukseen, 1. ja 2. luokalle. Tehtäväpoluista muistuttavat tulostettavat Lukupolku-vihot opettajalle sekä lapsen Lukupolku-passit lasten ja perheiden osallistamiseksi Lukupolkuun.
  • Lukemisen lukujärjestys – muistilista opettajalle lukemisrutiinien ylläpitoon sekä esihenkilöille lukevan kulttuurin johtamiseen.
  • Näin kerrot lukemisesta vanhemmalle – vanhempainiltamateriaalit: runko ja diat vanhempainiltaan, lukemiseen kannustava video, vinkkejä arjen lukemiskeskusteluihin.
  • Monikielisen lapsen lukemisen tueksi – vinkkejä opetukseen ja opettajien yhteistyöhön, myös oman äidinkielen opettajille.
  • Kirjavinkkilistat lukemaan opettelevalle lapselle – koonneet Siri Kolu ja Päivi Heikkilä-Halttunen.

Opettajat kaipaavat käytännöllisiä keinoja lukemisen lisäämiseksi

Tutkimukset ovat vahvistaneet viime vuosina, että lapsen varhaiset lukukokemukset ja -tottumukset heijastuvat pitkälle myöhempiin lukemistapoihin ja lukutaitoon. On huomattu myös, että kotien rooli lukutaidossa on yhä tärkeämpi.

Lukupolku-mallin valmistelun yhteydessä kartoitettiin Vantaan opettajien tarpeita ja toiveita lukemaan innostamiseen ja lukemisen opettamiseen. Esi- ja alkuopetuksen opettajista 91 % pitää lasten lukemaan innostamista erittäin tärkeänä tukena lukemaan oppimiselle. Kuitenkin suurin osa (77 %) esi- ja alkuopetuksen opettajista kaipasi lukemaan innostamiseen uusia ideoita ja viidesosa koki sen vaikeaksi eri syistä. Opettajat kaipaavatkin käytännöllisiä keinoja ja ideoita lukemisen lisäämiseksi koulun arjessa sekä yhteistyötä perheiden kanssa.

Lukupolku-malli toteutettiin Opetushallituksen Lukutaito-ohjelman tuella, ja se tukee monipuolisesti Kansallista lukutaitostrategiaa vuoteen 2030.

Tutustu Lukupolun loppuraporttiin

Lisätiedot:

Hankeasiantuntija Vilma Tammelin
vilma.tammelin(at)lukukeskus.fi