Etusivu > Nyheter >

Prata bok på Helsingfors bokmässa 2024

Prata bok på Helsingfors bokmässa 2024

Prata bok erbjuder skolgrupper mycket i ett paket – att bekanta sig med böcker, författare och att uppträda, föra offentliga samtal! De tio författarsamtalen äger rum på Helsingfors bokmässa, på scenerna Fiskehamnen och Kallio, 24 och 25.10.2024.

Skolorna som deltar i Prata bok i år kommer från Österbotten, Egentliga Finland och Nyland. De yngsta elever är från åk 5–6 och de äldsta är gymnasie-elever. Lågstadie-eleverna uppträder på Fiskehamnen på torsdag. Högstadie- och gymnasiegrupperna har sina samtal på Kallioscenen på fredag.

Författarna och illustratörerna Malin Klingenberg, Axel Åhman, Wilma Möller, Peter Talvitie, Tomas Järvinen, Eva Höglund, Ulrika Hansson, Ellen Strömberg, Maria Turtschaninoff, Eva Frantz, Simon Ventus, Catariina Salo och Josefin Fabricius kommer att delta i Prata bok-diskussionerna på bokmässan i Helsingfors.

Torsdag 24.10, Fiskehamnen

10.20 Barn som bekämpar ondska
Malin Klingenberg – Oravais skola, åk 6

Elever från åk 6 i Oravais skola samtalar med Malin Klingenberg om Slättens systrar, del 1 i trilogin Berättelser från Gibat. Hur var det att skriva boken? Systrarnas pappa är en våldsam klanledare. Hur kan barn kämpa mot ondska? Hur använder Klingenberg magi i sin bok?

11.00 Att skriva äventyr
Axel Åhman – Västersundom skola (Vanda), åk 5-6

Elever i åk 5-6 från Västersundom skola i Vanda samtalar med Axel Åhman om hans adventsbok Smugglarens skatt. Vad ger Åhman för tips till eleverna för att få inspiration att själva skriva korta äventyr. Vad ska de tänka på. Hur gör en författare när den börjar skriva en bok? Hur gör man utkast och hur kan man få idéer till uppslag?

11.30 Från hobby via spänning till läsintresse
Wilma Möller – Gumbostrands skola (Sibbo), åk 5-6

Hästälskare finns det gott om, men hur många tolvåringar är intresserade av galopp? Det är tempot i berättelsen som väcker läsarnas intresse. Springa som vinden utspelar sig i ett galoppstall där insatserna är höga och actionscener i form av spännande lopp och skenande hästar nästan skriver sig själva.

12.00 Att vara med i en bok
Peter Talvitie & Tomas Järvinen – Eklöfska skolan (Borgå), åk 6

Elever från åk 6 i Eklöfska skolan i Borgå samtalar med Tomas Järvinen och Peter Talvitie om deras interaktiva bok Gasan och Bromsan. Fantastiskt för barnen att själva få vara en del av processen. Suddas gränserna mellan författare och läsare ut? Författaren tar oss med på historia och äventyr.

12.30 Påhitt och risker
Eva Höglund – Helsingfors Norsen, åk 6

Elever från åk 6 i Norsen, Helsingfors samtalar med Eva Höglund om hennes tredje Kompisdeckarbok, Förfalskare i farten. Hur hittar man på nya berättelser och är det värt att som barnen i boken ta risker för att få fast skurkar? Är det olika i verkligheten och i böcker?

Fredag 25.10

11.00 Att skriva om en tid man inte upplevt, Kallio
Ulrika Hansson – Vasa gymnasium

Ett samtal mellan studerande från Vasa gymnasium och Ulrika Hansson utgående från hennes historiska roman Det är inte synd om Edna Svartsjö. Hur skriver man realistiskt om en historisk period man inte själv har upplevt. Vilka friheter kan man ta sig? Hur lever man sig in i en tid man aldrig själv varit med om?

12.00 Utmaningar i ungdomen, Fiskehamnen
Ellen Strömberg & Maria Turtschaninoff – Strömborgska skolan (Borgå), åk 8

Elever från årskurs 8 i Strömborgska skolan i Borgå möter författarna Maria Turtschaninoff och Ellen Strömberg i en diskussion om utmaningar som ungdomar kan möta i sin strävan efter att hitta sin plats i världen. Diskussionen utgår ifrån Strömbergs bok Ingen början inget slut och Turtschaninoffs Mantikoran där huvudpersonerna genomgår prövningar av olika slag. Om föräldrar, monster och att uppoffra sig.

12.30 Är deckare en genre för oss unga? Fiskehamnen
Eva Frantz & Simon Ventus – Skärgårdshavets skola (Korpo) & Kyrkbackens skola (Nagu), åk 9

Elever från åk 9 i Skärgårdshavets och Kyrkbackens skolor i Korpo och Nagu samtalar med Eva Frantz och Simon Ventus om deckaren som genre för unga läsare. Varför är det så intressant att läsa om mordhistorier? Vilken roll spelar Anna Glads nyfikenhet i boken och hur nyfikna är vi själva? Vad kan kopplingen mellan tro och våld vara?

13.30 Hur bearbetar man ångest? Kallio
Catariina Salo – Hangö gymnasium

Studerande från Hangö gymnasiums andra årskurs samtalar med Catariina Salo om hennes debutroman Parasit. Vilka är de ångestskapande elementen i huvudpersonens liv, hur gestaltas de i boken och hur bearbetar Salo ångesten? Om att förlora sig själv och hitta sig igen: Liv och litteratur.

14.30 Ung förr och nu, Kallio
Josefin Fabricius – Karleby svenska gymnasium

Studerande från Karleby svenska gymnasium samtalar med Josefin Fabricius om hennes ungdomsroman Hem över havet. Hur är det att vara ung vuxen i dag – vad tänker romanpersonerna och Fabricius om struliga kompisrelationer, föräldrar som inte förstår och ungdomars känslor av meningslöshet. Hur kan man komma över smärtsamma minnen, hur hittar man sin plats i tillvaron?

 

 

Prata bok ordnas av Läscentrum i samarbete med Svenska litteratursällskapet. Projektet finansieras av Svenska kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.