Vi firade FN:s internationella läskunnighetsdag den 8 september. Början av hösten är en bra tid att påminna familjerna om nyttan och glädjen med läsning när skärmar och YouTube drar alla familjemedlemmars uppmärksamhet till sig.
Med regelbunden högläsning kan man påverka barnens utveckling och hela familjens välmående och interaktion. När man läser rim och ramsor, bekantar sig med böcker och läsning tar man in glädje i vardagen och stöder barnets språk- och talutveckling. En gemensam rimstund kan vara dagens höjdpunkt för både barn och föräldrar, och läsning är en bra motvikt till skärmtid. Överdriven skärmtid kan å sin sida störa barnets språkutveckling, särskilt om barnet tillbringar mycket tid ensam med skärmar.
Guider till barnrådgivningar och föräldrar
Läscentrum har publicerat Läs för barnet, en guide för proffs, en koncentrerad sammanställning om läsning och läsfärdighet. Guiden ger konkreta tips för hur man kan stöda familjernas läsning.
Utöver svenska och finska finns det en Guide för föräldrar på 17 olika språk som hjälper hälsovårdare att tala om läsningens betydelse. Guiden stöder också läsning i flerspråkiga familjer och tar upp det egna modersmålets betydelse för läsfärdigheten.
En läsgåva-kassen tänder läsgnistan
Kassen En Läsgåva till barnet är en värdefull gåva som bara hälsovårdaren kan ge. I Läscentrums program En läsgåva till barnet får barnfamiljer en bokkasse i samband med besök på barnrådgivningen. Kassen innehåller en versbok för bebin och en bok med kvällssagor för barn i lekåldern. Utöver böckerna finns det ett läsmått man kan hänga upp på väggen och en inbjudan till biblioteket.
En läsgåva till barnet rullar redan på sitt sjätte år och barnrådgivningarna kan beställa kostnadsfritt beställa kassar att dela ut. 63 % av de familjer som fått bokkassen uppger att de läser mer än tidigare.