Etusivu > Nyheter >

Läscentrums tips för Helsingfors bokmässa 2024

Läscentrums tips för Helsingfors bokmässa 2024

Helsingfors bokmässa hålls 24–27.10.2024. Vi har valt ut höjdpunkterna från årets mässprogram.

Prata bok

Prata bok är på scenerna Fiskehamnen och Kallio, 24 och 25.10. Du kan se programmet här: Prata bok på Helsingfors bokmässa 2024

Torsdag 24.10

11:30 Skrivande gemenskap, Blåbärslandet

Skrivande uppfattas ofta som en ensam verksamhet, men hur är det egentligen? Kan man skriva utan andra eller behöver man ett sammanhang? Vilka skrivande gemenskaper ingår ni i? Vilken betydelse har skrivande gemenskaper? Ellen Strömberg (aktuell med Ingen början Inget slut) och Malin Klingenberg (Slättens systrar) diskuterar skrivande gemenskaper tillsammans med unga ordkonstnärer under ledning av Eddie Myrskog. Målgrupp: Elever i grundskolans åk 5-9 och gymnasiet.

13:30 Den litterära sommarstaden – hur blev Hangö så trendigt i böcker? Fiskehamnen

Det är inte enbart som resmål och fritidsboende som Hangö lockar. På senare år har allt fler författare förlagt sina intriger till sommarstaden. Dessutom intresserar Hangös historia, särskilt som badort och villaparadis. Vad gör en liten stad så attraktiv i bokvärlden?

14:00 När jag blir stor vill jag skriva en bok, Busholmen

Går du omkring med författardrömmar? Kom och hör Lena Frölander-Ulf berätta om sin väg till författarskapet och få svar på alla frågor om att skriva böcker som du funderar på. Ålder: 7-15.

15:00 Hur kan läsningen påverka livet nu och i framtiden? Busholmen

I samband med läsutmaningen Lukuboost som startar på Bokmässan diskuteras läsmotivation och läsvanor i en aktuell diskussion där expertis möter ungdomars verkliga erfarenheter. I diskussionen medverkar undervisningsrådet och läsforskaren Jolin Slotte samt Lukuboost kampanjens influencer.

Fredag 25.10

11:00 Poeten och prompten, Blåbärslandet

Är artificiell intelligens författarnas och läsarnas vän eller fiende? Författarna Rosanna Fellmans och Ralf Andtbackas alster möter AI-genererad text. Vad händer i mötet? Välkommen till ett samtal om AI inom litteratur – konst och konstgjort.

13:30 Säg det med en dikt! Busholmen

I många år har det pågått en orolig debatt om ungas bristande läs- och skrivförmåga. Men hur får man egentligen ungdomar att ta pennan i hand? Kanske är poesi värt ett försök? Poeten Rosanna Fellman (aktuell med diktsamlingen Det Jakobstad ingen vill ha) har ägnat mycket av sin tid åt att inspirera och lära unga om poesi och har även skrivit av sig sin egen tonårsångest i sina verk. Fellman samtalar med pedagogen och poeten Hanna Lundström.

16:00 Att skriva för öron, Fiskehamnen

Ljudbokens segertåg går knappast att stoppa, men dess slutliga form och plats är ännu inte bestämd. Hur skriver man för ljudboksformat och hur kan ljudboken bli ett självständigt verk? En diskussion mellan Yvonne Karsten, Janne och Johnny Ramstedt, pristagarna i Schildts & Söderströms ljudbokstävling Lyssnar du, samt ljudboksregissören och författaren Milja Sarkola vars bok Min Psykiater getts ut som rollsatt ljudbok. Diskussionen leds av Henrik Huldén.

18:00 Framtidens kulturjournalistik – hur ser den ut? Blåbärslandet

Hur kommer vi att skriva om kultur i framtiden? Vilken roll har kultursidorna under globala katastrofer? Vad får inte falla bort, och vad klarar vi oss utan? Ett samtal om hotbilder och förhoppningar gällande framtidens kultursidor med HBL:s Ylva Perera och Expressens Valerie Kyeyune Backström, modererat av Sofia Elie.

Lördag 26.10

13:30 Har essän en framtid? Blåbärslandet

I ett samtal mellan Sara Ehnholm Hielm, Ralf Andtbacka och Sven-Erik Klinkmann om essäns framtidsutsikter ligger fokus på essäns möjligheter att erbjuda perspektiv för tänkandet i en värld som existentiellt sett förefaller alltmer utmanande och oviss.

16:30 Dikt i tiden och tid i dikten, Fiskehamnen

Dikten speglar sin tid och är samtidigt ett sätt för poeten att förhålla sig till tiden som erfarenhet och grundvillkor. Agneta Enckell är höstaktuell med diktboken obeskrivligheten, Alexander Bargum debuterar med samlingen All tid leder hit, Henrika Ringbom reflekterar i essän Härifrån och hit kring Mirkka Rekola och Gunnar Björling. Tillsammans diskuterar de tid och tidsperspektiv i poesin.

Söndag 27.10

13:30 Röster längs kusten, Blåbärslandet

Representanter från Finlands svenska litteraturföreningens medlemsföreningarna i Österbotten, Nyland, Åboland och Åland intervjuas av Wivan Nygård­ Fagerudd angående deras skrivande och framför egna texter.

 

Bekanta dig med hela programmet: Helsingfors bokmässa 2024

Bild: Helsingfors mässcentrum / Emmi Kähkönen