Läsglans lästips för sommaren
Läsglans är ungdomens eget litterära forum på webben. Tidningen stöder läsningen som en hobby i den ålder då läsningen ofta avtar. Läsglans är gjord av 13–19-åringar över hela Finland. Tidningen presenterar aktuella böcker, författare och fenomen.
Du kan läsa hela recensionen om du klickar på bokens namn eller bild!
Magnus Nordin: Prinsessan och mördaren (Bonnier Carlsen, 2003)
Prinsessan och mördaren är en spännande bok som också handlar om relationer, moraliska dilemman och familjeproblem som till exempel alkoholism. Berättelsen har bra flyt med fester, vänskap, kärlek, osäkerhet och mord – ett mord i skogen ändrar allt.
Stark läsrekommendation!
Hilde, 15 år
Linda Jones: De tar allt ifrån mig (Bonnier Carlsen 2023)
De tar allt ifrån mig utgår från älgjakt på en mindre avfolkningstrakt i norra Sverige.
Det bästa med boken är naturskildringen eftersom den är väldigt äkta och man nästan kan känna vinden som blåser i träden och höra fåglar som kvittrar. Linda Jones skildring av Fridas och Emmys vänskap är också fascinerande. Det är väldigt lätt att leva sig in i berättelsen.
Senja, 18 år
Zoulfa Katouth: Så länge citronträden växer (B Wahlströms förlag 2023)
Så länge citronträden växer handlar om krig, hopp, rädsla och kärlek. Zoulfa Katouth har själv bott i Syrien och vill dra uppmärksamhet till den utdragna revolutionen mot regimen. Författaren skapar en fängslande atmosfär och trovärdiga karaktärer som bryter mot stereotyper. Dialogen är naturlig och komisk, vilket bidrar till det hopp om frihet som karaktärerna känner, trots kriget.
Boken innehåller även en av de bästa kärlekshistorierna som jag läst. Den är inte snabb och ihopbantad, som jag upplever de flesta feelgood-romaner eller romantiska komedier på netflix, utan i stället låter författaren historien skriva sig själv och låter kärlekshistorien ta sin tid.
Anna, 17 år
Johanna Holmström: Vargens unge (Förlaget M, 2024)
De bästa böckerna väcker frågor också efter att man läst ut boken. Just en sådan bok var Vargens unge av Johanna Holmström.
Författaren använder sig av en komplicerad vokabulär, som kräver koncentration av läsaren. Vokabulären är ändå en viktig del av romanen. När man förstår de svåra orden får man en djupare förståelse om vad Holmström egentligen vill åstadkomma hos läsaren.
Är det okej att en mamma skickar iväg sin treårige pojke ut i det vilda för att hitta hjälp, ifall risken finns att både mamman och pojken dör ifall man inte gör det?
Wilma, 17 år
Ellen Strömberg: Ingen början inget slut (Schildts & Söderströms, 2024)
Ingen början inget slut av Ellen Strömberg handlar om Benjamin och hans pappa som ska bo i en husvagn hela sommaren.
Författarens sätt att beskriva Benjamins känslor och vänskapen mellan de två pojkarna är väldigt bra, det gör boken engagerande och man kommer närmare karaktärerna. Det var dessutom kul att följa berättelsen eftersom den utspelade sig i Österbotten, där man kan känna igen vissa platser om man kommer från trakten.
Ungdomsromanen pekar på att livet ger oss möjligheter till förändring.
Lizette, 16 år
Anni Blomqvist: Stormskärs Maja (Ljudbok. Inläsning: Andrea Björkholm, Schildts & Söderströms, 2024)
Ljudboken Stormskärs Maja ger en tonårig lyssnare en fascinerande inblick i skärgårdskulturen. Den är samtidigt en tidlös berättelse om kärlek, styrka och uthållighet.
Boken erbjuder också historiska lärdomar. Genom detaljerade beskrivningar av skärgårdslivet lär man sig om den gamla sjöfartskulturen, det hårda arbetet på gårdarna, de traditioner som formade människornas liv och dåtidens väldigt annorlunda samhällsroller för kvinnor och män. Anni Blomqvist skildrar både den glädje och den sorg som var en del av vardagen.
Samira, 16 år
Dikter
Vi rekommenderar också att du bekanta dig med en eller flera diktböcker! Här en tipslista med något för envar. På listan hittar du allt från queera dikter till natur, vardagens detaljer och klivets gång. Böckerna är skrivna från världens alla hörn: Finland, Sverige, Ukraina, Uruguay.
Olivia Sundberg: I mitt rosa rum (Bokförlaget Atlas 2023)
Yuliya Musakovska: Stenar och spik (Översättning: Mikael Nydahl, Ellerströms & Ariel 2024)
Hebert Abimorad: På torg 33, 33 dagar, 33 minuter, 33 frugaliska dikter (Översättning: Siri Hultén, Styx Förlag 2025)
Barbro Lindgren: Gärna ville jag vara ett träd (Rabén & Sjögren 2024)
Nils-Åke Hasselmark: Ingenmans strand (Norstedts 2024)
Heidi von Wright: Mellan text och midnatt (Schildts & Söderströms 2023)
Aleisa Ribalta: Branten (Nirstedt/litteratur 2023)
Viveka Enander: Bestjärnade bekännelser (Ekström & Garay 2023)
Läs mera om diktböcker på den här listan i Läsglans: Åtta aktuella poesiböcker på svenska.
Läsglans presenterar de mest aktuella böckerna, författarna och fenomenen. De ungas egen media ger ovärderliga möjligheter att utveckla sitt skrivande och dela sina idéer med andra som är intresserade av litteratur. Läsglans är publicerad av Läscentrum.