Poesitävling för ungdomar tar vinnaren till OS
Tävlingsperioden är 26.3.-30.4.2024.
Finlands Olympiakommitté, Läscentrum, Sanoma Media Finland och reklambyrån Folk Finland inleder tävlingen Poesilandslaget. Den sportiga dikttävlingen börjar den 26 mars 2024 och uppmuntrar unga att skriva och dikta. Tävlingen riktar sig till alla 7–9 klassare i Finland som skriver på finska eller svenska. Ungdomarna hinner finslipa sina verk till slutet av april. Vinnaren publiceras i slutet av maj och premieras med en resa för två personer till OS i Paris i augusti. Läs mera i Poesilandslagets webbplats.
Den vinnande dikten för till OS i Paris
“Sport förenar och intresserar en bred publik av finländare oberoende av ålder. Genom den uppmärksamhet tävlingen får kan vi också lyfta fram stora samhällsproblem som minskad läsförståelse. Poesi är en konst där kreativitet och ordets uttryckskraft mäts. Sport å andra sidan är ett universellt fysiskt uttrycksmedel, där framgång mäts i meter och sekunder. Det är fascinerande att höra hur unga uttrycker sin upplevelse eller syn på motion och sport genom dikt. Vi ser fram emot tävlingens resultat och välkomnar varmt vinnaren till OS i Paris”, säger Olympiakommitténs affärsdirektör Mikko Selin.
Vinnaren av Poesilandslagstävlingen belönas med en resa för två organiserad av Olympiakommittén till OS i Paris i augusti 2024. Vinnaren får följa finalkvällen för friidrott och åttondelsfinalerna i damernas basketboll. De andra medaljörerna samt de som placerar sig på platserna 5–8 belönas med produktpriser.
I Poesilandslaget är stilen fri — förhoppningsvis deltar inte AI
“Engelskan dominerar och beundras överallt. Den som vågar påstå något annat har fastnat i det förflutna. En kombination av frustration och idrottsentusiasm sådde fröet till dikttävlingen. Det känns betydelsefullt att uppmuntra unga att skriva dikter. När det dessutom finns en gemensam nämnare mellan poesi och toppidrott, som är sann och har rötter i historien, känns blandningen perfekt”, konstaterar Sami Korjus, copywritern bakom idén till Poesilandslagstävlingen på reklambyrån Folk.
Tävlingen är öppen för alla 7–9 klassare. Deltagarna får fritt välja ett tema för sin dikt som på något sätt relaterar till motion eller idrott. Stilen är fri, det kan bli lyrik, haiku, en ballad eller till och med rap-texter, så länge dikten är skriven på finska eller svenska. Endast dikter i textformat kan delta.
“God läsförståelse bland barn och unga gynnar hela samhället. En tillräcklig läsförståelse säkerställer att unga har förutsättningar att klara av vardagen, uttrycka sina tankar och förverkliga sina drömmar. Läsning och läsförståelse förtjänar sina fanbärare, och var och en av oss kan bli en av dem. Vi hoppas att tävlingen uppmuntrar unga att uttrycka sig genom poesi och samtidigt utveckla sina språkkunskaper. Poesi kan öppna dörrar till nya världar och väcka fantasin på ett sätt som inget annat kan. Eftersom tävlingsdikten kan skrivas i vilken stil som helst och på finska eller svenska, ger den deltagaren all möjlighet till mångsidigt skrivande och uttryck. Och även om artificiell intelligens har uppfunnits, litar vi på vår egen fantasi”, säger Läscentrums verksamhetsledare Emmi Jäkkö.
Jury i toppform
I juryn för Poesilandslagstävlingen förenas kreativitet, skicklighet, fördomsfrihet, erfarenhet och god kondition. Domarna inkluderar skådespelerskan Minka Kuustonen, som håller på att skriva en barnbok, gångaren Aku Partanen som redan valts till olympialaget och Ella Junnila som har finskt rekord i höjdhopp.
“Jag har alltid läst. Det har stärkt min fantasi och hjälpt mig hitta kreativiteten på olika sätt, till exempel med skrivandet och i roll arbete. Läs- och skrivförmågan är nycklar till bildning! Det här projektet är en hyllning till poesin och återinför konsten i olympiaden! En ära att vara med”, säger Minka Kuustonen.
“Jag läste min första bok först som 15-åring, men fastnade genast. Numera är jag en allätare vad gäller läsning, men jag föredrar biografier och konstrelaterade böcker”, säger Aku Partanen.
“Jag är en passionerad läsare och har inte låtit min lässvårighet definiera mig som läsare”, säger Ella Junnila.
Som artistdomare för Poesilandslagstävlingen fungerar ANI, som uppmärksammades med en nominering för ”Årets POP Emma” och Aliisa Syrjä, som var nominerad i ”Nykomling”-kategorin vid Emmagalan 2024. Förutom dem består juryn av poeten och ordkonsthandledaren Juho Kuusi som har imponerat med sin scennärvaro samt Fanny Fröman, känd från Barnens Nyheter på Helsingin Sanomat.
Tidtabell för tävlingen
26.3 Startskott för skrivandet
30.4 Sista inlämningsdag
1–30.5 Domarna går igenom tävlingsdikterna
30.5 Vinnarna publiceras
6–8.8 Vinnaren av förstapris reser till OS
Finland är regerande olympiska mästare i poesi
Poesiläsning var en del av OS från Stockholm 1912 till London 1948. Förutom till sport delades medaljer ut också inom arkitektur, skulptur, måleri, musik och litteratur. Finland är den regerande olympiska mästaren i poesi. Aale Tynni vann guld i lyrik med sin dikt “Hellaan laakeri” i London 1948. Tack vare Aale är vi finländare fortfarande regerande mästare i den här grenen.
Idén att inkludera konsttävlingarna kom från de moderna olympiska spelens fader, baron Pierre de Coubertin. Förutom sport delades medaljer ut inom arkitektur, skulptur, måleri, musik och litteratur. Konsttävlingarna kallades för musernas femkamp. Tävlingsverken måste vara opublicerade och anknyta till idrott.
Vid olympiaden 1952 tände löparlegenderna Paavo Nurmi och Hannes Kolehmainen den olympiska elden på Helsingfors stadion, men lågan för poesi och musernas femkamp fattade inte eld. Konsttävlingarna dog ut efter spelen i London 1948 när Internationella olympiska kommittén beslutade att slopa grenarna från programmet. Nu, 76 år senare, är det dags att skicka en poet till OS – och samtidigt främja barns och ungas läs- och poesihobby.