Etusivu >

100 kirjailijaa, tuhansia kohtaamisia

100 kirjailijaa, tuhansia kohtaamisia

Kirjallisuuden alan tekijänoikeusjärjestö Sanasto ja Lukukeskus toivat yhteen kirjailijan ja lukijan: Sanaston 10-vuotisjuhlavuoden ja Kirjan vuoden kunniaksi Sanasto järjesti yhdessä Lukukeskuksen kanssa hankkeen, jossa 100 kirjallisuuden tekijää vierailivat eri kohteissa ja tilaisuuksissa ympäri Suomea.

Yhteishankkeella haluttiin viestiä lukemisen ja tekijänoikeuksien puolesta. Lukukeskus toimi hankkeen järjestäjänä, Sanasto rahoitti vierailut hallinnoimansa Kirjallisuuden tekijänoikeusrahaston varoista. Hankkeella tuettiin lukemista valtakunnallisesti, kun kirjailijavierailuita tarjottiin myös haja-asutuille seuduille. Vierailuissa painotettiin monimuotoisuutta eri kirjallisuuslajien ja alueellisen jakautuvuuden kesken.

Kirjailijavierailu sopii moneen

Huhtikuussa käynnistyneen hankkeen myötä monenlaiset kirjaillisuuden tekijät ovat kohdanneet lukijoitaan. Lastenkirjailija kertoi työstään ja lukemisen merkityksestä päiväkodin vanhempainillassa, näytelmäkirjailija innosti nuoria lukemaan monipuolista kirjallisuutta ja tietokirjailija kertoi Suomen sodan vaiheista eläkeläisten palvelukeskuksessa. Syksyn aikana ruokakirjailija kertoo työstään ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoille ja sarjakuvataiteilija tuleville graafikoille. Kirjailijat vierailevat myös vankiloissa, sairaaloissa ja asukasilloissa.

Lukukeskus on kirjailijoiden ”ohjelmatoimisto”

Kirjailijat pitävät Lukukeskuksen välittämiä kirjailijaviearailuja tärkeänä ja arvostettuna työllistämiskeinona. Sanasto-hankkeen ansiosta tavoitettiin uusia tilaajakohderyhmiä, jolloin yhä suurempi joukko kauno-, tieto- ja näytelmäkirjailijoita, runoilijoita, kääntäjiä ja sarjakuvataiteilijoita pääsi kertomaan työstään.

Hankkeen myötä ovat päässeet vierailemaan myös monet ensikertalaiset. Kirjailijoille teetettiin tueksi ja innostukseksi video.

 sanasto