100 kirjailijaa, tuhansia kohtaamisia

 

Kirjallisuuden alan tekijänoikeusjärjestö Sanasto ja Lukukeskus tuovat yhteen kirjailijan ja lukijan: Sanaston 10-vuotisjuhlavuoden ja Kirjan vuoden kunniaksi Sanasto järjestää yhdessä Lukukeskuksen kanssa hankkeen, jossa 100 kirjallisuuden tekijää vierailee eri kohteissa ja tilaisuuksissa ympäri Suomea.

Yhteishankkeella halutaan viestiä lukemisen ja tekijänoikeuksien puolesta.Lukukeskus toimii hankkeen järjestäjänä, Sanasto rahoittaa vierailut hallinnoimansa Kirjallisuuden tekijänoikeusrahaston varoista. Hankkeella tuetaan lukemista valtakunnallisesti, kun kirjailijavierailuita tarjotaan myös haja-asutuille seuduille. Vierailuissa painotetaan monimuotoisuutta eri kirjallisuuslajien ja alueellisen jakautuvuuden kesken.

Kirjailijavierailu sopii moneen

Huhtikuussa käynnistyneen hankkeen myötä monenlaiset kirjaillisuuden tekijät ovat kohdanneet lukijoitaan. Lastenkirjailija kertoi työstään ja lukemisen merkityksestä päiväkodin vanhempainillassa, näytelmäkirjailija innosti nuoria lukemaan monipuolista kirjallisuutta ja tietokirjailija kertoi Suomen sodan vaiheista eläkeläisten palvelukeskuksessa. Syksyn aikana ruokakirjailija kertoo työstään ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoille ja sarjakuvataiteilija tuleville graafikoille. Kirjailijat vierailevat myös vankiloissa, sairaaloissa ja asukasilloissa.

Lukukeskus on kirjailijoiden ”ohjelmatoimisto”

Lukukeskus välittää kirjailijavierailuita ja järjesti vuonna 2014 lähes 1000 vierailua ympäri Suomen. Kirjailijat pitävät toimintaa tärkeänä ja arvostettuna työllistämiskeinona. Sanasto-hankkeen ansiosta on mahdollista tavoittaa uusia tilaajakohderyhmiä, jolloin yhä suurempi joukko kauno-, tieto- ja näytelmäkirjailijoita, runoilijoita, kääntäjiä ja sarjakuvataiteilijoita pääsisi kertomaan työstään.

Hankkeen myötä ovat päässeet vierailemaan myös monet ensikertalaiset. Kirjailijoille teetettiin tueksi ja innostukseksi video. Kirjailija Terhi Rannela kokosi myös konkarivierailijan vinkit aloitteleville esiintyjille.

Lue Terhi Rannelan vinkit

 

 Lisätietoja:

Lukukeskus, tiedottaja Emmi Jäkkö, puh. 050 563 8998, emmi.jakko@lukukeskus.fi

Sanasto, viestintäpäällikkö Anna Storm, puh. 050 557 6419, anna.storm@sanasto.fi

 lukukeskuksen logosanasto