Etusivu >

Kirjailijavierailu elävöittää alakoulun oppitunteja

Kirjailijavierailu elävöittää alakoulun oppitunteja

Kirjailijavierailu on tutkitusti toimiva keino innostaa lasta tai nuorta lukemisen ja tekstien pariin. Vierailut käyvät monenlaiseen oppimiseen: äidinkielen tunnilla kirjailija voi kertoa kirjoittamisesta, inspiraatiosta, kirjailijan ammatista ja omasta tuotannostaan. Tietokirjailija sopii moneen oppiaineeseen aiheesta riippuen.

 

Lukukeskuksen tilaajapalvelussa on valittavissa 1000 kirjoittamisen ammattilaista ympäri Suomen kaunokirjailijoista käsikirjoittajiin ja kuvittajiin. Palvelun kautta tilaaminen käy vaivattomasti.

Lue lisää ja tilaa kirjailija: www.lukukeskus.fi/kirjailijavierailut

Toiminnallisempi tapa tutustua kirjallisuuteen ovat sanataidepajat

Veera Salmen ja Emmi Jormalaisen Ihme! -työpajassa kerrotaan ihan ihmejuttuja Jello ja nolo nokkahuilu– kirjan tyyliin. Liioitellaan superpaljon, paisutellaan överisti ja tehdään omat ihmetarina-haitarikirjat.

Kirjailija Ilkka Mattilan Koulumysteerissä koulun henkilökunnalla on koulutuspäivä, joten koulu on täynnä sijaisia. Oppilailla olisi siis tiedossa helppo päivä… Vai onko sittenkään? Kirjastomysteerissä puolestaan oppilaat mm. tutustuvat leikin lomassa kirjojen luokitusjärjestelmään, tutustuvat erilaisiin kirjoihin ja lukevat ääneen.

Riikka Ala-Harjan Kahden perheen Ebba -työpajassa kirjoitetaan Kahden perheen Ebba -lastenromaanin innoittamana erilaisia perhemuotokuvia ja pohditaan sitä, millaista on jakaa elämä kahteen kotiin kuten yksitoistavuotias Ebba tekee.

Unesta tarinaksi -työpajassa työstetään Nadja Sumasen johdolla sanalliseen muotoon oma uni.

Katri Tapolan satutyöpajat perustuvat kirjoihin Pieni prinsessasatu, Pieni prinssisatu, Toiveretki, Satu joka oli totta, Unilintu ja Uljas Sankari sekä Pelätin ja rastas.

Hahmoihin keskittyvissä työpajoissa pohditaan, miten luodaan koukuttava hahmo ja tutustutaan hahmon avulla tarinankerrontaan. Antti Halme tarjoaa sankarityöpajoja, Tuutikki Tolonen kummitustyöpajoja, Kaisa Happonen hahmojen rakentumiseen keskittyviä pajoja ja Tapani Bagge sekä Jarkko Sipilä dekkarityöpajoja. Veera Salmen ja Emmi Jormalaisen Puluboin eläin- ja ihmiskaverit -työpajassa tutkitaan tarinoiden hahmoja ja luodaan sellaisia itse.

Marjut Brunilan Salaseura roistojen ja/tai kummitusten jäljillä -työpajassa aloitetaan proosatarinan suunnittelu ryhmissä.

Kirjailija voi vierailla luokassa myös virtuaalisesti

Virtuaalisella vierailulla kirjailija on omalla työhuoneellaan tai siellä päin maailmaa, missä sattuu juuri silloin olemaan. Kirjailija näkee ja kuulee videoyhteyden kautta yleisönsä, ja yleisö vastaavasti kirjailijan. Lisäksi osapuolet voivat keskustella chatin kautta ja jakaa kuvamateriaalia. Virtuaalivierailun järjestäminen on helppoa, tarvitaan vain nettiyhteys, web-kamera ja tietokoneen äänentoisto ja mikrofoni.

Espoon peruskouluille on tarjolla kirjailijavierailuja osana Kulps! Kulttuuri- ja liikuntapolkua

Lukukeskuksen tilaajapalvelussa on valittavissa 1000 kirjoittamisen ammattilaista ympäri Suomen kaunokirjailijoista käsikirjoittajiin ja kuvittajiin. Palvelun kautta tilaaminen käy vaivattomasti.

Lue lisää ja tilaa kirjailija: www.lukukeskus.fi/kirjailijavierailut