Kirjailijavierailu elävöittää alakoulun oppitunteja

Kirjailijavierailu on tutkitusti toimiva keino innostaa lasta tai nuorta lukemisen ja tekstien pariin. Vierailut käyvät monenlaiseen oppimiseen: äidinkielen tunnilla kirjailija voi kertoa kirjoittamisesta, inspiraatiosta, kirjailijan ammatista ja omasta tuotannostaan. Tietokirjailija sopii moneen oppiaineeseen aiheesta riippuen.

Toiminnallisempi tapa tutustua kirjallisuuteen ovat sanataidepajat

Riikka Ala-Harjan Kahden perheen Ebba -työpajassa kirjoitetaan Kahden perheen Ebba -lastenromaanin innoittamana erilaisia perhemuotokuvia ja pohditaan sitä, millaista on jakaa elämä kahteen kotiin kuten yksitoistavuotias Ebba tekee.

Unesta tarinaksi -työpajassa työstetään Nadja Sumasen johdolla sanalliseen muotoon oma uni.

Katri Tapolan satutyöpajat perustuvat kirjoihin Pieni prinsessasatu, Pieni prinssisatu,  Toiveretki, Satu joka oli totta, Unilintu ja Uljas Sankari sekä Pelätin ja rastas.

Hahmoihin keskittyvissä työpajoissa pohditaan, miten luodaan koukuttava hahmo ja tutustutaan hahmon avulla tarinankerrontaan. Antti Halme tarjoaa sankarityöpajoja, Tuutikki Tolonen kummitustyöpajoja, Kaisa Happonen hahmojen rakentumiseen keskittyviä pajoja ja Tapani Bagge sekä Jarkko Sipilä dekkarityöpajoja.

Kirjailija voi vierailla luokassa myös virtuaalisesti.

Virtuaalisella vierailulla kirjailija on omalla työhuoneellaan tai siellä päin maailmaa, missä sattuu juuri silloin olemaan. Kirjailija näkee ja kuulee videoyhteyden kautta yleisönsä, ja yleisö vastaavasti kirjailijan. Lisäksi osapuolet voivat keskustella chatin kautta ja jakaa kuvamateriaalia. Virtuaalivierailun järjestäminen on helppoa, tarvitaan vain nettiyhteys, web-kamera ja tietokoneen äänentoisto ja mikrofoni.

Espoon peruskouluille on tarjolla kirjailijavierailuja osana Kulps! Kulttuuri- ja liikuntapolkua.

 

Lukukeskuksen tilaajapalvelussa on valittavissa yli 800 kirjoittamisen ammattilaista ympäri Suomen kaunokirjailijoista käsikirjoittajiin ja kuvittajiin. Palvelun kautta tilaaminen käy vaivattomasti.

Lue lisää ja tilaa kirjailija: www.lukukeskus.fi/kirjailijavierailut