Etusivu >

”Lavarunoudella on kyky muuttaa ihmisten ajattelutapaa ja saada kyseenalaistamaan asioita.”

”Lavarunoudella on kyky muuttaa ihmisten ajattelutapaa ja saada kyseenalaistamaan asioita.”

Nuoren lavarunouden harrastajan haastattelu. Haastatellut ja litteroinut FM Riina Kontkanen. Haastateltavan nimi muutettu.

Valtteri

Tutustui lavarunouteen nuorten open micissa Stidilässä vuonna 2018, jolloin ensimmäistä kertaa myös itse esiintyi. Kaverin mukana meni, koska kuulosti kiinnostavalta, ja oli jo aiemmin tiennyt lajin olemassaolosta. Tykkää esiintymisestä ja kirjoittamisesta. Omia tekstejä on kirjoittanut koko lukioajan. Ensimmäinen esiintyminen jännitti, mutta kokemus oli positiivinen, ja ilmapiiri ystävällinen ja kannustava. ”Kaikki kannusti kaikkia”. On jatkanut esiintymistä ja esittänyt kavereiden kanssa myös rappia.

Millaisia asioita lavarunous on tuonut elämään?

”Se on tuonut esiintymiskokemusta ja hauskoja kokemuksia ylipäätään. Lavarunous on tosi erilainen kuin mitkään muut vastaavat lajit. Mä oon ollut tanssija tosi pitkään, sit ruvennu tekee sitä räppiä… mut lavarunoudessa lausuu yleensä aika henkilökohtaisia asioita. Siellä on läsnä ihmisiä joita en oo ikinä tavannu ja ne kuuntelee juttuja mun omasta yksityisestä elämästäni. Se on tosi erilaista ja hauskaa, semmonen purkamistilaisuus. Sit jengi kannustaa, on mukana siinä ja antaa palautetta. Saa tuttavuuksia. Se on kans yks asia, on tutustunut isompaan määrään ihmisiä kun mitä ois olettanut. Tyypit tulee kasvokkain kertomaan, jos ne on tykännyt. ”

Valtteri arvelee, että lavarunokulttuurissa saa helpommin palautetta juuri tapahtumien henkilökohtaisen luonteen ja intiimin ilmapiirin vuoksi. ”Ehkä yleisölle tulee automaattisesti tunne, että ne tutustuvat esiintyjään ja sitä kautta pystyy helpommin antamaan palautetta.”

Missä tai miten lavarunoutta voi oppia?

”Sitä oppii tekemällä. Se ei myöskään oo taito, jossa on hyvät ja huonot. Tietenkin on hyviä esiintyjiä ja sit on myös hyviä tekstejä, mut tää kaikki on subjektiivista. Kunhan sulla on mukavaa lavalla ja sä tykkäät tehdä sitä, se riittää. Uskallus on se, mikä sen mahdollistaa. ”

Millainen on onnistunut lavaruno?

”Se on runo, joka tuo hyvää fiilistä ja inspiraatiota ympärilleen. Siitä tulee sekä esittäjälle ja yleisölle hyvä fiilis. ”

Lavarunoilijan uskottavuus syntyy Valtterin mukaan itsevarmuudesta, kuten esiintymisessä ja elämässä yleensäkin. ”Itsellä ja yleisöllä on kivempaa, jos uskaltaa uskoa itseensä”. Hän myöntää, että tämä voi olla monille nuorille vaikeaa, ja etenkin ensikertalaisille. ”En oo koskaan nähny että kukaan uskaltautuisi sinne lavalle helpolla, ilman jännitystä. Tosi usein vaaditaan vähän painostusta.”

Onko monille esteenä, että kaverit eivät kannusta tai hyväksy?

”Todellakin. Jos sul on kaveriporukka, joka ei hyväksy sun harrastusta tai intohimoa niin on vaikeampi sitä harjoittaa. Luokkatilanteessa kans konteksti muuttuu: siellä on luultavasti ihmisiä, joita ei kiinnosta nähdä sun esiintyvän lainkaan. Koulut, varsinkin ennen lukiota on paikkoja, joissa kaikki ei hyväksy toisiaan, yleisestikään. Sen takia nää tapahtumat on tärkeä ympäristö, koska kaikki tulee tekemään sinne samaa asiaa. Tämä ympäristö haluaa kuunnella. Sillä hetkellä, kun astuu lavalle, koko huone hiljenee, ja lopuksi kaikki taputtaa, kukaa ei katso kylmästi tai huutele tyhmiä. Jos lavalla sattuukin kompastumaan sanoihinsa tai feilaamaan niin silloin kaikki kannustaa kaikkein eniten. ”

Millaisia asioita haluaa tuoda runoissa esille?

”Vaikeaa rajoittaa pariin sanaan… isoin inspiraatio on vahvimmat tunteet, joita elämässä tulee vastaan, niistä tulee aina helpoiten tekstiä. Omista kokemuksista. On tosi ymmärrettävää, että rakkausruno on tunnetuin runotyyppi. Sama juttu ahdistavien ja pelottavien kokemusten kanssa. Mikä tahansa tunteita herättävä asia, siitä syntyy eniten tekstiä. Ehkä lauseessa asiat voi mennä tosi surkeiksi, mutta kaikesta selviää aina. ”

Onko lavarunous auttanut koulumenestyksessä?

”Kun rupee aktiivisesti kirjoittamaan, tietenkin siinä kehittyy. Esseetekstit on tosi eroavaisia lavarunoudesta, mut lopulta sitä mukaa kun kirjoittaa paljon, tapa puhua ja kirjoittaa sulavaa ja hauskaa tekstiä paranee. Sillä ei ole hirveästi väliä mistä kirjoittaa, onnistut silti kirjoittamaan lukijalle kiinnostavaa tekstiä. Eli kehittää kirjoitustaitoa yleisesti. Ja kun koulussa tulee tehtäviä, joissa saa vastata luovasti, niissä tilanteissa pääsee loistamaan. ”

Valtteri tykkää lukemisesta, mutta on omien sanojensa mukaan huono keskittymään.

Lavarunoesikuvia on suomalaisista Dxxxa D.

Voiko lavarunolla muuttaa maailmaa?

Valtteri: ”Oikeassa tilanteessa joo. Niin kuin mikä tahansa taiteenlaji, lavarunoudella on kyky muuttaa ihmisten ajattelutapaa ja saada kyseenalaistamaan asioita. Inspiroida ja luoda vahvoja tunteita. Jos meet open miciin ja kerrot sun epäonnistuneesta perjantai-illasta väsyneelle jengille niin se ei ratkaise maailman ongelmia, mutta se voi inspiroida jotain ja tuoda hyvää oloa maailmaan ja lopulta päätyä tekemään vaikka mitä perhosefektejä. Uskon että lavarunous ja spoken word yleisesti on tosi hyvä tapa ilmaista asioita ja saada ne oikeasti perille. Abstrakti taide on massoille usein vaikea asia. Spoken wordissa voi mennä niin henkilökohtaiselle ja samaistuttavalle tasolle, että se voi tehdä vaikka mitä. ”

Lataa kaikki haastattelut (pdf)

Lue seuraava artikkeli

Lue koko raportti