Etusivu > Uutiset >

Lukuviikko 2022 alkaa - 10 faktaa lukutaidosta maailmalla julkaistu

Lukuviikko 2022 alkaa – 10 faktaa lukutaidosta maailmalla julkaistu

Lukemisen ja lukutaidon teemaviikkoa Lukuviikkoa vietetään 4.-10.4.2022. Lukukeskuksen julkaisema 10 faktaa lukutaidosta maailmalla herättää keskustelua lukutaidon tilasta.

Mikä merkitys lukutaidolla on demokratian toteutumisessa? Miten voimme tukea kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lukutaitoa? Miten koronapandemia on vaikuttanut maailman lukutaitotilanteen kehitykseen? Lukuviikon 2022 teema ”Lukemalla parempi maailma” nostaa esiin lukutaidon yhteiskunnallisen merkityksen globaalista näkökulmasta.

Maailmassa on koko ajan vähemmän täysin lukutaidottomia, mutta silti arviolta joka seitsemäs aikuinen ei osaa lukea. Lukutaidottomuus jakautuu maailmassa epätasaisesti, sillä lähes puolet maailman lukutaidottomista asuu Etelä- ja Länsi-Aasiassa.

Monet toimijat kamppailevat maailmalla lukutaidon puolesta, sillä lukutaito mm. mahdollistaa demokratian, ehkäisee köyhyyttä ja lisää tasa-arvoa. Lukutaito antaa lapselle tulevaisuuden, ja se on pohja kaikelle oppimiselle. Lukutaidoton lapsi ja nuori onkin vaarassa syrjäytyä yhteiskunnasta. Osana Lukuviikkoa Lukukeskus on koonnut median, koulujen ja kirjastojen käyttöön kattavan tietopaketin maailman lukutaitotilanteesta. 

”Tämän vuoden Lukuviikko kiinnittää huomiota kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin. Maailmassa on nyt ennätysmäärä konfliktia pakenevia ihmisiä, ja on suuri haaste tukea lasten ja nuorten koulunkäyntiä kriisin keskellä”, sanoo Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís.

Ennen koronapandemiaa noin 90 prosenttia peruskouluikäisistä lapsista oli vähintäänkin kirjoilla koulussa ja noin 20 miljoonan lapsen lukutaidon odotettiin paranevan. Pandemian takia kuitenkin 168 miljoonaa lasta jäi pois koulusta ja lukutaidon vähimmäistaso jäi saavuttamatta 100 miljoonalta lapselta.

Lukutaidottomuus ei ole vain köyhimpien maiden ongelma. Vaikka ei olisi täysin lukutaidoton, voi nykymaailmassa olla vaikea pärjätä ilman riittävän hyvää lukutaitoa. Pelkästään Euroopassa arviolta 73 miljoonalla aikuisella on heikko lukutaito, suomalaisista aikuisista 11 %:lla.

”Nykyisessä tietoyhteiskunnassa tarvitsemme yhä parempaa tekstin ymmärrystä. Riittävä lukutaito ja sen ylläpitäminen ovat mm. ratkaisevassa roolissa valeuutisoinnin ja informaatiovaikuttamisen ehkäisyssä”, Villacís muistuttaa. Lukuviikolla kymmenet tahot puhuvat lukemisen puolesta, kuten suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt Plan International Suomi, Punainen Risti ja Taksvärkki ry.

Lukuviikko on Lukukeskuksen järjestämä vuosittainen valtakunnallinen lukutaidon teemaviikko. Lukuviikon aikana julkaistaan ajankohtaista tietoa lukutaitotilanteesta Suomessa ja maailmalla, tarjotaan näkökulmia kirjallisuuteen ja lukemiseen ja innostetaan kaikenikäiset kirjojen pariin. Lukuviikolla järjestetään erilaisia tapahtumia ja tempauksia lukemisen ympäriltä. Myös Aikakauslehtiviikkoa vietetään Lukuviikolla.

 

Tutustu 10 faktaa lukutaidosta maailmalla tietopakettiin

Tietoa Lukuviikosta

 

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Emmi Jäkkö, kehittämis- ja viestintäpäällikkö

puh. 050 563 8998