Etusivu > Uutiset >

Globaalit kriisit uhkaavat lukutaitoa - Lukuviikko herätti keskustelun lukutaidon tilasta 

Globaalit kriisit uhkaavat lukutaitoa – Lukuviikko herätti keskustelun lukutaidon tilasta 

Lukemisen ja lukutaidon teemaviikko Lukuviikko tavoitti ennätysmäärän yleisöä ja innosti satoja toimijoita nostamaan esiin lukutaidon merkityksen maailmalla.

Maailmassa on ennätysmäärä konfliktia pakenevia ihmisiä, ja Covid19-pandemian takia miljoonien lasten pelätään putoavan opetuksen piiristä kokonaan. Lukuviikko käänsi katseet maailman heikoimmassa asemassa oleviin, kun Lukuviikon 2022 teemana oli ”Lukemalla parempi maailma”. Tällä hetkellä on suuri haaste tukea lasten ja nuorten koulunkäyntiä kriisien keskellä. Lukuviikkoa vietettiin ympäri Suomen 4.-10.4.

Lukukeskuksen 10 faktaa lukutaidosta maailmalla -tietopaketti herätti keskustelua lukemisesta ja lukutaidosta globaalisti. Se avasi mm. lukutaidon merkitystä demokratian toteutumisessa ja koronapandemian vaikutuksia maailman lukutaitotilanteen kehitykseen. Faktat laadittiin yhteistyössä Plan International Suomen asiantuntijoiden kanssa. Ne julkaistiin myös ruotsiksi ja englanniksi.

 

Lukuviikko tavoitti ennätysmäärän yleisöä

Lukuviikko tavoitti ennätykselliset 3,5 miljoonaa suomalaista. Lukemisen ja lukutaidon teemaviikko kutsui ajankohtaisuudellaan satoja toimijoita viettämään Lukuviikkoa. Monet organisaatiot jakoivat tietoa Lukuviikosta ja lukutaidon merkityksestä sekä yhteiskunnallisesti että omalle toiminnalleen. Myös sadoissa kouluissa ja kirjastoissa käsiteltiin Lukuviikon teemoja.

Lukuviikon yhteiskunnallinen teema näkyi myös päättäjien ja poliitikkojen viesteissä. Muun muassa Outi Alanko-Kahiluoto, Eeva-Johanna Eloranta, Inka Hopsu, Pirkka-Pekka Petelius, Sari Sarkomaa, Pia Viitanen ja Sofia Vikman muistuttivat lukutaidon tärkeydestä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Suomen ja maailman lukutaidon tilasta keskusteltiin radiossa ja tv:ssä, ja median kautta tieto lukemisen ja lukutaidon merkityksestä tavoitti entistä suuremman joukon. Lukukeskuksen kehittämis- ja viestintäpäällikkö Emmi Jäkkö vieraili Maikkarin Uutisaamussa ja Radio Suomen päivässä yhdessä Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinosen kanssa.

 

Lukuviikko mediassa

MTV3: Suomi on lukutaidon kärkimaita – riittääkö se? 

Suomen lukutaidosta keskusteltiin Radio Suomen Päivässä

Radio Helsingissä toimittaja Laura Friman haastatteli Lukukeskuksen Emmi Jäkköä

Helsingin Sanomien kolumnissa Maaret Kallio kirjoitti ylistyksen lukemiselle

 

Lukemisesta ja lukutaidon ympäriltä järjestettiin myös keskustelutilaisuuksia

Helsingin seudun erilaisten oppijoiden HERO:n tilaisuudessa Aivotutkija Minna Huotilainen luennoi lukemisen vaikutuksesta aivoille

Kirjailijavierailuilla kouluissa muistutettiin, että lukutaito ei pysy yllä Suomessakaan itsestään

Sitra vei kirjailijat vierailulle oppilaitoksiin

Kustannusosakeyhtiö Otava lahjoitti kirjapaketit viiteen kouluun ja Veera Salmi vieraili kertomassa uutuuskirjastaan Oboin kirja.

 

Lukukeskuksen 10 faktaa lukutaidosta maailmalla

 

Monipuolista ohjelmaa lukemisen ympäriltä

Lukuviikon aikana tapahtumia ja tempauksia järjestettiin ympäri Suomen,  ja mm.  kirjastot jakoivat teemaan liittyviä lukuvinkkejä. Lukuviikon tehtäväpankista löytyy eri tahojen lukemaan innostavia sisältöjä.

Monissa kouluissa ja kirjastoissa järjestettiin kirjailijavierailuja ja monipuolista ohjelmaa Lukuviikon aikana.

Lukuviikolla kannustettiin tekemään hyvää lukemalla. Lukukuuhun osallistumalla lahjoitttin Punaisen Ristin Katastrofirahastoon ja Taksvärkki ry:n Lukuralli-kampanjassa oppilaita kannustettiin lukemaan ja samalla pohtimaan lukutaidon merkitystä koko maailmassa.

Nuorten oma media Lukufiilis ja Kirjakopla järjestävät nuorten lukupiirin.

Lukumummien ja –vaarien virtuaalisissa lukutuokioissa luettiin ääneen.  

Lukeminen ja pelaaminen yhdistyivät, kun Pelimiitin Twitch-kanavalla  keskusteltiin lukemisesta ja pelaamisesta ja vieraina oli kirjailijoita.

Lukukeskus arpoi yhteistyössä Kustantamo S&S:n kanssa kirjapaketit suomen- ja ruotsinkielisille kouluille. Lukukeskus arpoi yllätyskirjapaketin myös päiväkodeille.

Myös Aikakauslehtiviikkoa vietettiin Lukuviikolla.