Etusivu > Uutiset >

Kiiltomadon kesän 2024 kirjavinkit

Kiiltomadon kesän kirjavinkit

Kirjallisuuskritiikin verkkolehti Kiiltomato.netin toimitus vinkkaa lukemista kesälle 2024. Listalta löytyy esimerkiksi puutarha-aiheista runoutta, proustilaista proosaa ja kesäisiä nuortenromaaneja.

Runous

Heikki Lahnaoja: Hedelmätarhastani (ntamo 2019)

Vanhat puutarhanhoito-oppaat tarjoavat muhevaa ainesta kollaasirunoudelle. Antikvaarinen sävy viehättää jo itsessään, mutta Lahnaojan poiminnoissa korostuu ajankohtaisesti myös kasvien toimijuus: ”eläessään kasvit toimittavat erikoisia töitä”. Sopii luettavaksi vieretysten Emanuele Coccian Kasvien elämän (2016, suom. 2020) kanssa.

 

Leevi Lehto: Muuttunut tuuli (Otava 1967)

Suomalaisen runokentän monipuolinen toimija julkaisi esikoisteoksensa vain 16-vuotiaana. Tuloksena on leikkisää ja varhaiskypsää keskeislyriikkaa: ”kaipaan aikaa eteenpäin tai takaisin seudulle missä tuuli aiheutui puitten heilunnasta eikä päinvastoin”. Lue myös Karri Kokon teos Sanat vain riippuvat ilmassa irrallaan. Kuvaus Leevi Lehdon teoksesta Muuttunut tuuli (2018), eräänlainen ekfrasis Lehdon kirjasta teksteineen.

 

Katri Vala: Kaukainen puutarha (WSOY 1924)

Aistivoimainen ja ajaton klassikko, jossa luonto peilaa runominän kuohuvaa kokemusta ja tunnetta. Lukija pääsee matkaamaan hulluksijuovuttavilta hurmion kukkaniityiltä synkkyyksien kautta aina kaukomaille Tulenkantajien hengessä. Kaukainen puutarha on ensimmäisiä suomenkielisiä vapaarytmisiä eli runomitasta vapaita runoteoksia, ja se koetteli rohkeudellaan runouden valtavirtaa.

Kritiikki Katri Valan elämäkerrasta: Katri Vala: kulkuri & näkijä

 

Carlos Lievonen: Vain heteitä (Otava 2024)

On aivan mahdollista olla suloinen ja kaksimielinen yhtä aikaa. Carlos Lievosen riemuisa ja ylpeästi homoeroottinen teos liittyy nykyrunouden ”uusromanttiseen virtaukseen”, kuten Niklas Ferm luonnehtii. Viittaukset runoperinteeseen muistuttavat, että kanonisin kaanon on jo hyvin queer.

 

Esseet

Marcel Proust: Lukija (1905, suom. Sampsa Laurinen, Basam Books 2023)

Proust kutsuu esiin lapsuuskesiensä lukunautintoja ja pohtii niiden avulla kaunokirjallisuuden erityislaatua. Lukeminen tarjoaa näkymän toisten, vieraiden ihmisten mieliin, mutta niiden hahmottaminen kysyy lukijalta aktiivista toimintaa. Paitsi teosten sisältö, myös fyysiset lukutilanteet ja -paikat rakentavat lukijan henkilöhistoriaa. Suomentaja Sampsa Laurisen huolellinen jälkisana kasvaa tutkielmaksi Proustin tyylistä.

 

Romaanit

Taina Niemi: Ämpärikesä (Otava 2024)

Raikas ja todentuntuinen kuvaus pikkukaupungin nuorista, jotka ovat päättäneet juuri ysiluokkansa. Kesäloman ensimmäisiin päiviin – bileisiin, rantaan ja reissuihin – tiivistyy suuria teemoja nuorten elämästä. Tarina seuraa läheltä viittä henkilöä, joiden tiet myös risteävät. Erilaisista lähtökohdista ponnistavat nuoret painiskelevat kukin omien kysymystensä kanssa.

 

André Aciman: Kutsu minua nimelläsi (2007, suom. Antero Tiittula, Tammi 2020)

Proustilaista eleganssia tihkuva romaani, joka sijoittuu Italian maaseudulle ja pittoreskiin pikkukylään. Kirjan elokuva-adaptaatio (2017) sai huiman suosion. 17-vuotias Elio kokee elämänsä kesän, kun amerikkalainen jatko-opiskelija Oliver muuttaa hänen perheensä luokse muutamaksi viikoksi. Älymystöperheestä tuleva Elio keskustelee taitavasti filosofiaa opiskelevan Oliverin kanssa, mutta voisiko romanssi säilyä muuta kuin tuulenvireenä, joka hipaisee ihoa tulevina kesinä? Aciman kuvaa hullaantumisen ja halun tanssia koskettavasti aikuisen henkilökertojan kautta.

 

Ella Paija: Soita minulle karusellin kelloa (Tammi 2023)

Nuortentrilleri, jossa huvipuisto herää kirjaimellisesti eloon ja saa kesätyöt tuntumaan tavallista jännittävämmältä. ”Alussa ihastuttavan melankolisen [Huvipuiston] hahmon luonne kehittyy voimakkaasti tarinan aikana ja pyörittää lukijan tulkintaa jatkuvasti. Hahmo vaikuttaa väärinymmärretyltä, muttei tuo lukijalle suoria vastauksia avaamiinsa kysymyksiin”, kirjoittaa Julia Berg Kiiltomadossa.

 

 

Kiiltomato–Lysmasken on kaksikielinen kirjallisuuskritiikin verkkolehti. Kiiltomato etsii hehkuunsa kirjoja, jotka ansaitsevat lisää huomiota. Kiiltomadossa arvioidaan kotimaista ja käännettyä kaunokirjallisuutta sekä erityisesti kirjallisuutta käsitteleviä tietokirjoja.

Tilaamalla Kiiltomato.netin uutiskirjeen pysyt perillä Kiiltomadon viimeisimmistä julkaisuista ja saat sähköpostiisi ajankohtaisia havaintoja kirjallisuuskeskustelusta: Tilaa uutiskirje