Etusivu > Uutiset >

Kiiltomato aloittaa julkaisemaan lasten- ja nuortenkirjakritiikkejä

Kiiltomato aloittaa julkaisemaan lasten- ja nuortenkirjakritiikkejä

Lasten- ja nuortenkirjallisuus ansaitsee laajemman näkyvyyden kirjallisuuskentällä ja mediassa.

Kritiikin verkkolehden Kiiltomadon tehtävänä on aina ollut löytää vähemmälle huomiolla jääneet kirjat, kuten esimerkiksi runokokoelmat, esseeteokset ja käännöskirjat. Vihdoin myös lasten- ja nuortenkirjallisuus on päässyt esille, kun Kiiltomato – Lysmasken on alkanut julkaista lasten- ja nuortenkirjallisuuden kritiikkejä syyskuun alusta lähtien.

Kiiltomadon yleisö on aikuislukijoita, joten lehdessä julkaistavat lasten ja nuortenkirjakritiikit suuntautuvat aikuisille. On tosin hienoa, että monet opiskelijat ja koululaiset ovat löytäneet Kiiltomadon kritiikkien pariin.

”Lasten- ja nuortenkirjallisuus on Suomessa varsin kansainvälistä ja runsasta, mutta silti se on jäänyt pitkälti kritiikkien ulkopuolelle. Kun lasten- ja nuortenkirjallisuus huomioidaan kritiikeissä, vahvistuu tämän kirjallisuudenlajin asema toivottavasti laajemminkin yhteiskunnassa”, sanoo Kiiltomadon päätoimittaja Ville Hämäläinen.

”Lasten- ja nuortenkirjallisuus ei ole vain lasten ja nuorten asia. Aikuisen on vaikea suositella lapselle kirjaa pelkän mainoksen tai takakansitekstin perusteella. Lasten- ja nuortenkirjoja koskeva kritiikki auttaa aikuista löytämään lapselle kiinnostavan kirjan, mutta voi herättää myös aikuisen kiinnostuksen ”, kommentoi  Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen. Kiiltomato on hyödyntänyt Lastenkirjainstituutin asiantuntemusta uudistuksessa, sillä tavoitteena on julkaista kritiikkejä nimenomaan  teoksista, jotka eivät ole jo valmiiksi tunnettuja tai kuulu kaikkein suosituimpiin lasten- tai nuortenkirjasarjoihin.

”Laadukas lastenkirja voi kiinnostaa myös aikuista, koska se johdattaa ymmärtämään lasten ja nuorten maailmaa. Lasten- ja nuortenkirjakritiikin nostaminen osaksi Kiiltomadon tarjontaa on merkittävä asia lasten- ja nuortenkirjallisuuden kehittymisen kannalta”, Laaksonen sanoo.

Kiiltomadon kritiikit avaavat sitä, kuinka aikuinen lukija kokee teoksen, joka on kirjoitettu lapsille ja nuorille; mitä sävyjä ja tyylejä hän teoksessa näkee. Näin myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden monikerroksisuus pääsee erilailla esille. Nuorten kirjoittamista kritiikeistä vastaa edelleen nuorille suunnattu kirjallisuusmedia Lukufiilis.

”Haluan myös rohkaista kriitikoita tarttumaan haasteeseen: miten lasten- ja nuortenkirjat hyödyntävät vaikkapa materiaalisuutta tai sellaisia lajipiirteitä, jotka toistuvat myös aikuistenkirjallisuudessa”, päätoimittaja Hämäläinen pohtii.

 

Lisätietoa aiheesta:

 

Kiiltomadon toimituksen blogi

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden asemasta kritiikissä

Lysmaskenin artikkeli lasten- ja nuortenkirjakritiikistä Pohjoismaissa