Etusivu > Uutiset >

Kiiltomato-Lysmaskenin kriitikoille myönnettiin alan palkintoja marraskuussa 

Kiiltomato-Lysmaskenin kriitikoille alan palkintoja marraskuussa

Kiiltomato.netin päätoimittaja Juha-Pekka Kilpiö on palkittu Nuoren Voiman avustajapalkinnolla. Lysmaskenin kriitikko Yasmin Nyqvist puolestaan sai Kritikbyrån jakaman Årets kritiska text –palkinnon.

Lukukeskuksen julkaisema Kiiltomato – Lysmasken on kaksikielinen kirjallisuuskritiikin verkkomedia, joka julkaisee ammattikriitikoiden kritiikkejä ja nostaa esiin monipuolisesti kaunokirjallisuutta ja kirjallisuutta käsittelevää tietokirjallisuutta.

Nuoren Voiman Avustajapalkinto Juha-Pekka Kilpiölle

Kiiltomato.netin toinen päätoimittaja Juha-Pekka Kilpiö sai Nuoren Voiman vuosittaisen avustajapalkinnon. Juha-Pekka Kilpiö on kirjallisuusalan moniosaaja. Nykyisin Kiiltomatoa yhdessä Anniina Merosen kanssa päätoimittava Kilpiö on toiminut aikaisemmin myös runouslehti Tuli & Savun päätoimittajana. Hän viimeistelee elokuvien kuvauksia nykykirjallisuudessa käsittelevää kirjallisuustieteen väitöskirjaansa Jyväskylän yliopistolla.

Kilpiö on avustanut palkinnon myöntänyttä Nuorta Voimaa eritoten kritiikkien osalta, joiden ohella hän on kirjoittanut lehteen myös muutamia esseitä. Kilpiön valintaa palkinnon saajaksi perustellaan Nuoressa Voimassa seuraavasti:

“Kilpiön tekstit huokuvat kirjoittajan syvää kirjallista sivistystä. Tiiviissäkin tilassa Kilpiö tarjoilee erinomaisesti kontekstoitua kritiikkiä, joka sitoo kritikoitavan teoksen paitsi kirjalliseen kaanoniin myös teoreettisiin kysymyksenasetteluihin. Samaan aikaan tyyli on kaikkea muuta kuin kuiva. Kilpiön kyky yhdistää laaja lukeneisuus kirjallisiin silmäniskuihin on laadussaan poikkeuksellinen. Jokainen Kilpiön teksti opettaa lukijalleen jotain uutta tai muistuttaa joskus luetusta ja sittemmin muistin syövereihin kadotetusta – ei sormi ojossa, vaan uteliaisuutta herättäen ja saamalla lukijan usein myös nauramaan kirjoittajan mukana.”

Toisen Nuoren Voiman avustajapalkinnoista vuonna 2023 on saanut Anna Kallio. Avustajapalkintoa on jaettu vuodesta 1997 lähtien. Sen arvo on yhteensä 1 000 euroa.

Lue palkittujen haastattelu Nuoren Voiman sivuilta: Taikasulka lennätti perille – Nuoren Voiman avustajapalkinnot 2023

Yasmin Nyqvistin Lysmaskenissa julkaistu kritiikki on voittanut Årets kritiska text –kilpailun

Lysmaskenin kriitikko Yasmin Nyqvist on voittanut Årets kritiska text –kilpailun arvostelullaan Fredrik Sonckin ja Jenny Lucanderin kahdesta Freja-kuvakirjasta. Arvostelu on julkaistu Lysmaskenissa 22.6.2023 otsikolla Vardagens stora brytningsskeden, glimrande skärgårdsparadis.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Yasmin Nyqvistin arvostelu Freja-kirjoista avaa aihettaan monesta näkökulmasta. Tekstissä näkyy sekä lukevan lapsen, yhteiskunnan, vanhemman, kuvittajan ja kirjailijan näkökulma, sekä lastenkirjan historiallinen ja nykykonteksti.

“Nyqvistin teksti on kritiikkiä, jolle pitäisi perustaa oma koulukunta kaukana genrensä ulkopuolella”, sanoo kilpailun tuomari Hynek Pallas.

Årets kritiska text –kilpailu järjestetään Svenska folkskolans vännerin tuella. Kilpailua järjestävää Kritikbyrån-hanketta tukevat myös Svenska kulturfonden, Konstsamfundet, Åbo Akademin säätiö, Harry Schaumans stiftelse, Säätiö Tre Smeder ja Svensk-Österbottniska samfundet. Kilpailun voittosumma on 1 000 euroa.

Lue Yasmin Nyqvistin haastattelu Lysmaskenista: ”En tydlighet i uttrycket är mitt credo” säger prisvinnaren Yasmin Nyqvist