Etusivu > Uutiset >

Kiiltomato.netin päätoimittajiksi valittu Anniina Meronen ja Juha-Pekka Kilpiö

Kiiltomato.netin päätoimittajiksi valittu Anniina Meronen ja Juha-Pekka Kilpiö

Lukukeskuksen hallitus on valinnut kirjallisuuskritiikin verkkolehti Kiiltomato.netin uusiksi päätoimittajiksi Anniina Merosen ja Juha-Pekka Kilpiön. Työpari aloittaa tehtävässään huhtikuussa.

Anniina Meronen (FM) on opettanut kirjallisuutta muun muassa Jyväskylän yliopistossa ja työskennellyt kulttuuritoimittajana Keskisuomalaisessa. Lisäksi hän on ollut tiiviisti mukana kollektiivisen OI-runozinen toiminnassa. Juha-Pekka Kilpiö (FM) on toiminut pitkään runouslehti Tuli & Savussa, ensin kritiikkitoimittajana ja myöhemmin päätoimittajana vuodet 2018-2021. Molemmat ovat kirjoittaneet kritiikkiä keskeisiin kirjallisuuslehtiin, myös Kiiltomatoon.

”On hienoa päästä päätoimittamaan Kiiltomatoa ja kehittämään suomalaista kirjallisuuskritiikkiä sitä kautta. Kiiltomadon yksi lukuisia vahvuuksia mediana on, ettei sen tarvitse päivälehtityyliin julkaista arviota välittömästi kirjan ilmestyessä, mutta toisaalta verkkolehti mahdollistaa tarvittaessa nopeammankin reagoimisen erilaisiin keskusteluihin. Haluamme jatkaa tätä punnittujen, silti ajankohtaisten näkökulmien tarjoamista kirjallisuuteen. Voimien yhdistäminen taitavan Juha-Pekan kanssa tuntuu myös todella inspiroivalta!”, Anniina Meronen kertoo.

Juha-Pekka Kilpiö toteaa, että Kiiltomato on loistava foorumi, koska se puolustaa kirjallisuuden diversiteettiä ja mahdollistaa keskittyneen ja kunnolla taustoitetun kirjallisuusajattelun. ”Monet teokset ansaitsevat enemmän huomiota, mutta ennen kaikkea ne ansaitsevat paneutuneen luennan. Ainakaan minä en seuraa kritiikkiä pelkästään arvostelmien takia vaan siksi, että tietäisin, millä tavoin voi lukea, ja oppisin lukemaan paremmin. Koska tunnen Anniinan verrattomaksi tekstien työstäjäksi, on helppoa käydä toimeen eli lukemaan ja editoimaan. Kiitokset uurastuksesta myös edeltäjällemme Ville Hämäläiselle”, Kilpiö sanoo.

”Kiiltomadolla on tärkeä ja erityinen rooli suomalaisessa kirjallisuusmaailmassa. Sen päätoimittajalta vaaditaan sekä kentän laajaa tuntemusta että aiempaa kokemusta kriitikon työstä. Juha-Pekka Kilpiöltä ja Anniina Meroselta löytyy näitä molempia, ja lisäksi heidän erityisosaamisalueensa täydentävät erinomaisesti toisiaan. Tuntuu innostavalta, että päätoimittajan tehtävän jakaa keskenään kaksi näin kokenutta tekijää”, Lukukeskuksen hallituksen puheenjohtaja Juha Itkonen sanoo.

Päätoimittajien kanssa tehdään kolmivuotinen toimeksiantosopimus huhtikuusta alkaen.

 

Kiiltomato-Lysmasken on vuodesta 2000 julkaistu kirjallisuuskritiikin verkkolehti. Kiiltomato etsii hehkuunsa kirjoja, jotka ansaitsevat lisää huomiota. Kiiltomadossa arvioidaan suomeksi ja ruotsiksi kotimaista ja käännettyä kaunokirjallisuutta sekä erityisesti kirjallisuutta käsitteleviä tietokirjoja. Kiiltomadon arkisto sisältää noin 4000 arvostelua, uusia arvioita ilmestyy noin 200 vuosittain. Lehteä julkaisee Lukukeskus.