Kirjailijoille palkkioita yli puoli miljoonaa – Lukukeskuksen toiminta kasvaa ja vahvistuu
Kirjailijoille palkkioita yli puoli miljoonaa – Lukukeskuksen toiminta kasvaa ja vahvistuu
Lukukeskuksen toiminnan laajentuminen mahdollisti yhä vaikuttavampia toimia kaikenikäisten lukemisen ja erityisesti lasten ja nuorten lukuilon puolesta. Lukukeskus tuki kirjailijoiden toimeentuloa kehittämällä kirjailijavierailutoimintaa ja tarjosi kirjalahjan avulla jo viidettä vuotta tasavertaiset lähtökohdat perheiden lukemiselle.
Lukukeskuksen hanketoiminta perustuu tutkittuun tietoon, laajaan kohderyhmään ja saavutettavuuteen sekä konkreettisiin toimintamalleihin. Monet Lukukeskuksen hankkeista ovat jatkuneet jo vuosia, mikä on mahdollistanut niiden pitkäjänteisen kehittämisen ja tulosten toimeenpanon käytännössä. Toiminnan tavoitteena on luoda vaikutuksiltaan laaja-alaista ja pysyvää muutosta, joka mahdollistaa lukevan elämäntavan kaikille.
Lukukeskuksen vuosi 2024 lukuina
Kirjailijavierailuja järjestettiin yhteensä 1 519 ja 76 000 lukijaa kohtasi kirjailijan.
Kirjailijoille tilitettiin vierailuista 500 567 euroa palkkioina.
Lukulahja lapselle on tavoittanut 93 % vauvaperheistä vuodesta 2019 alkaen.
Ammattilaisten lukukasvatustyön tukena toimivan Lue lapselle –verkkopalvelun kävijämäärä kasvoi 34 %.
Lukuviikko tavoitti yli 3 miljoonaa suomalaista.
Lukukeskuksella oli 7 asiantuntijapuheenvuoroa kansainvälisillä areenoilla.
Nuorten kirjallisuusmedia Lukufiilis – Läsglansilla oli viime vuonna 90 700 lukijaa, ja 85 nuorta julkaisi tekstejään.
Kiiltomato.net – Lysmaskenia luki 158 900 lukijaa.
Kirjailijavierailu on elämys yleisölle ja esiintyjälle
Lukukeskuksen kirjailijavierailupalvelu välittää ja koordinoi valtakunnallisesti kirjailijoiden esiintymisiä kouluissa, kirjastoissa ja kulttuuritapahtumissa. Lukukeskus välittää vuosittain noin 1500–1600 kirjallisuuden ammattilaisten vierailua. Ohjelmapalvelussa on mukana noin 1000 kirjallisuuden ammattilaista.
Lukukeskus kehittää kirjailijavierailutoimintaa, jotta kirjailijan kohtaaminen olisi mahdollisimman arvokas elämys niin tekijän, tilaajan kuin yleisönkin näkökulmasta. Lukukeskuksen kautta tilattiin vuonna 2024 yhteensä 1 519 kirjailijan esiintymistä. Näillä vierailuilla yli 76 000 lukijaa kohtasi kirjailijan ja kirjailijoille tilitettiin vierailuista yli puoli miljoonaa euroa. Noin 60 % vierailuista ovat lasten ja nuorten vierailuja.
Kirjailijavierailupalvelun asiakastyytyväisyyden arvosana on 4,9/5.
Suomen lukutaitotyö on vientituote
Lukukeskukselle kansainväliset verkostot ovat tärkeitä tiedonvaihdon, uuden oppimisen ja globaalin ymmärryksen näkökulmasta. Vastaavasti suomalainen lukutaitotyö ja lukemisen edistäminen on aina kiinnostanut kansainvälistä yleisöä.
Vuonna 2024 Lukukeskuksen työstä kerrottiin vielä aiempaa suuremmilla areenoilla. Lukukeskuksella oli jopa 7 asiantuntijapuheenvuoroa kansainvälisissä seminaareissa ja tapahtumissa vuoden aikana.
Lukukeskuksen toiminta sai kansainvälistä tunnustusta myös palkinnon muodossa: Sanat haltuun -työpajoille myönnettiin kesäkuussa The 2024 FELA Award for Innovative Literacy Promotion in Europe –lukutaitopalkinto.
Lukukeskuksen julkaisut
Lukukeskus julkaisee kahta kirjallisuuslehteä, Kiiltomatoa ja Lukufiilistä. Lukukeskuksen kirjallisuuslehdet kasvattavat lukijakuntaansa vuosittain, mikä todistaa, että laadukkaille kirjallisuussisällöille on verkossa kasvava yleisö.
Kiiltomato.net – Lysmasken on kaksikielinen kirjallisuuskritiikin verkkolehti, jolla oli 158 900 lukijaa vuonna 2024. Lysmaskenin artikkeleita ja kritiikkejä luetaan kotimaan lisäksi aktiivisesti myös Ruotsissa.
Lukufiilis – Läsglans on nuorten oma kaksikielinen kirjallisuusmedia verkossa. 85 nuorta kirjoitti lehteen vuonna 2024 yhteensä 111 juttua. Lukufiiliksellä oli 90 700 lukijaa ja lehden kirjallisuutta ja lukemista käsitteleviä Tiktok-videoita katsottiin yhteensä 170 000 kertaa.
Lukukeskusta ovat vuonna 2024 tukeneet opetus- ja kulttuuriministeriö, Svenska kulturfonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Finlands svenska författareföreningen, Suomen Kulttuurirahasto, Otto A. Malms donationsfond, Tiedekeskussäätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Kopiosto.
Tarkastele Lukukeskuksen vuoden 2024 avainlukuja (pdf).
Tutustu Lukukeskuksen vuoden 2024 toimintakertomukseen (pdf).