Kirjallisuus luo kohtaamisia: Lukuviikko tavoitti taas miljoonayleisön!
Lukuviikkoa vietettiin muun muassa kouluissa ja kirjastoissa lukemalla ja järjestämällä erilaisia lukemista juhlistavia tapahtumia ja tempauksia. Lukemisesta käytiin vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa, verkkomedioissa ja radiossa. Lukuviikon tämän vuoden teema oli kohtaaminen.
10 faktaa lukemisesta 2024
Lukukeskus julkaisi Lukuviikolle 2024 uuden 10 faktaa lukemisesta -tietopaketin. 10 faktaa lukemisesta on ajantasainen ja kattava katsaus Suomen lukutaitotilanteeseen. Se kokoaa yhteen yli 50 tutkimusta, tilastoa ja selvitystä suomalaisten lukutaidon kehityksestä ja lukutottumuksista. Tutustu tietopakettiin: 10 faktaa lukemisesta 2024
Lukuviikko tavoitti monipuolisen yleisön
Lukuviikko tavoitti eri kanavien kautta jopa 3 miljoonaa suomalaisia. Lukemisen ja lukutaidon teemaviikko kutsui satoja toimijoita kohtaamaan Lukuviikolla.
Monet organisaatiot jakoivat tietoa Lukuviikosta ja lukutaidon merkityksestä sekä yhteiskunnallisesti että omalle toiminnalleen. Sadoissa päiväkodeissa, kouluissa ja kirjastoissa vietettiin Lukuviikkoa.
Lukuviikko näkyi myös päättäjien viesteissä. Muun muassa Sari Multala, Henna Virkkunen, Tarja Filatov, Tiina Elo, Hanna Holopainen, Tiina Laisaari, Pekka Aittakumpu ja Sari Sarkomaa kertoivat sosiaalisessa mediassa viettävänsä Lukuviikkoa.
Lukuviikon kanssa yhteistyössä vuonna 2024 olivat Aikakausmedia, BookBites, CRITICAL, Erilaisten oppijoiden liitto, Etäkoulu Kulkuri, Helsingin seudun erilaiset oppijat ry, Kansanvalistusseura, Kiiltomato.net, Kirjasampo, Lastenkirjainstituutti, Lukemo, Lukufiilis, Lukumummit ja -vaarit, LukuTähti, median museo Merkki, Niilo Mäki Instituutti, Saavutettavuuskirjasto Celia, Selkokeskus, Sivupiiri, Suomen sanataideopetuksen seura, Vanhempainliitto ja Wikimedia Suomi.
Lukuviikon viettoon osallistuivat myös muun muassa Aivoliitto, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Kehitysvammaliitto, Lukulumo, kirjallisuuden tekijäjärjestöt, monet museot ja kulttuurikeskukset, sanataidekoulut, kustantamot ja kirjakaupat.
Poimintoja Lukuviikosta mediassa
Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö ja HSL:n viestintäasiantuntija Johannes Laitinen kävivät Radio Suomen päivässä kertomassa Lukuviikosta ja #luekirjaajoukkoliikenteessä-päivästä.
Laura Friman haastatteli Emmi Jäkköä Radio Helsingin iltapäivässä.
MustRead: Lukeva ihminen on aktiivinen toimija maailmassa ja sen tapahtumissa.
Hannele Huovin kolumni Suur-Keuruussa: Lukutaidon takatalvi.
Tapahtumat ja lukutempaukset ottivat kantaa lukemisen puolesta ympäri maan
Monissa kouluissa ja kirjastoissa järjestettiin kirjailijavierailuja ja monipuolista ohjelmaa Lukuviikon aikana. Tapahtumia ja tempauksia järjestettiin muun muassa myös kauppakeskuksen asiakkaille ja bussimatkustajille.
Muun muassa Turussa Lukuviikkoa viettetiin koko kunnan voimin:
Aamuset: Turun kaupunginkirjasto järjestää ohjelmaa koko Lukuviikon ajan.
Fölin blogi: Lue kirjaa joukkoliikenteessä-päivä – tuo kirjat osaksi bussimatkaasi!
Lukuviikon torstaina vietettiin taas Lue kirjaa joukkoliikenteessä -päivää. Teemapäivän tavoitteena oli tehda lukeminen näkyvämmäksi katukuvassa. Teemapäivän viettoon osallistuivat muun muassa Turun seudun joukkoliikenne Föli, HSL – Helsingin seudun liikenne ja Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse.
Myös Aikakauslehtiviikkoa vietettiin Lukuviikolla.
Lukuviikko.fi käytössä ympäri vuoden
Lukuviikon teema vuodelle 2025 ilmoitetaan myöhemmin Lukuviikon nettisivuilla ja Lukukeskuksen uutiskirjeissä. Lukuviikon sivuilta löydät lukutaitotietoa, tehtäviä ja oppituntivinkkejä, jotka ovat käytössä ympäri vuoden.
Seuraava Lukuviikko järjestetään 21.–27.4.2025. Koska vuoden 2025 Lukuviikko osuu samalle viikolle 2. pääsiäispäivän kanssa, Lukuviikko aloitetaan ensi vuonna etkoilla jo edellisellä viikolla!