Etusivu > Uutiset >

Lukemisesta tukea oppimiseen koko lukuvuodeksi

Lukemisesta tukea oppimiseen koko lukuvuodeksi

Lukukeskus tarjoaa kaikenikäisille innostavia sisältöjä, joita voi hyödyntää opetuksen tukena ja lukutaitotyössä. Lukutaitoa voi ja kannattaa harjoitella kaikissa oppiaineissa!

Kirjailijavierailu lisää lukuintoa

Kirjailijavierailu on tutkitusti toimiva keino innostaa lasta tai nuorta lukemisen ja tekstien pariin. Äidinkielen tunnilla kirjailija voi kertoa esimerkiksi kirjoittamisesta, kirjailijan ammatista ja omasta tuotannostaan. Tietokirjailija sopii moneen oppiaineeseen aiheesta riippuen. Lukukeskuksen välittämät kirjailijavierailut ja työpajat toteutetaan aina yleisön ikä ja kiinnostukset huomioiden.

Tutustu esiintyjiin ja tilaa ryhmällesi kirjailijavieras: Lukukeskuksen vierailupalvelu

Täältä löydät ideoita ja tehtäviä kirjailijavierailun yhteyteen kaikille luokka-asteille: Oppituntivinkkejä kirjailijavierailulle

Tutkittua tietoa suomalaisten lukemisesta ja lukutaidosta

Lukukeskuksen uusi tietopaketti 10 faktaa lukemisesta on ajantasainen ja kattava katsaus Suomen lukutaitotilanteeseen ja suomalaisten lukutottumuksiin.

Keväällä 2024 julkaistu 10 faktaa lukemisesta -tietopaketti kokoaa yhteen kotimaisia ja kansainvälisiä lukutaitotutkimuksia, oppimistuloksia ja selvityksiä. Tietopaketti luo katsauksen eri keinoihin, joilla suomalaisten lukemista ja lukutaitoa voidaan tukea.

Kaikki 10 faktaa -tietopaketit ja niiden oheen laaditut tehtävät löytyvät Lukukeskuksen sivuilta. Koulutehtäviä voi tehdä yksitellen tai rakentaa niistä oppitunnin: 10 faktaa -tietopaketit ja oppituntivinkit

Nuorten lukutaitoa puolustamassa

Kansainvälisestikin palkittujen Sanat haltuun -työpajojen pohjalta koottu opettajan opas yhdistää rap-lyriikan äidinkielen opetukseen.

Rap-työpajojen opettajan oppaasta löydät ohjeet oppituntikokonaisuuksien järjestämiseen omassa luokassa. Sanat haltuun -työpajat sopivat perusopetukseen, erityisen tuen opetukseen, toiselle asteelle ja nuorisotyöhön. Tutustu opettajan oppaaseen

Sanat haltuun -työpajoja voi myös tilata Lukukeskuksen kirjailijavierailupalvelusta: Tilaa Sanat haltuun -paja

Uusi Sanat haltuun opas S2-oppitunneille julkaistaan Educa-messuilla tammikuussa 2025.

Auta oppilaitasi löytämään Lukufiilis!

Lukufiilis on nuorten oma kirjallisuuden verkkomedia, joka tukee nuorten lukuharrastusta juuri siinä iässä, jossa lukuharrastus usein hiipuu. Lehteä toimittavat 13-19-vuotiaat nuoret ympäri Suomea. Lukufiilistä julkaisee Lukukeskus.

Lukufiiliksen alkusyksyn teema rakentuu runouden ja lyriikan ympärille. Loppuvuodesta lehden teemana on lukuilo!

Tutustu Lukufiilikseen: lukufiilis.fi

Materiaalia vanhempainiltaan

Vanhemmille on tärkeää välittää viesti, että lukeminen on mukavaa yhteistä tekemistä ja siitä on paljon hyötyä lapselle. Esi- ja alkuopetuksen Lukupolku-hankkeessa luodun vanhempainillan rungon avulla pidät vaikka kokonaisen lukemisharrastukseen kannustavan vanhempainillan. Vinkkilista auttaa ottamaan lukemisaiheet puheeksi arjen kohtaamisissa.

Tutustu materiaaleihin: Näin kerrot lukemisesta vanhemmalle

Tilaa uutiskirje

Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen