Etusivu > Uutiset >

Sanat haltuun –raptyöpajoille kansainvälinen lukutaitopalkinto 

Sanat haltuun –raptyöpajoille kansainvälinen lukutaitopalkinto

FELA (Federation of European Literacy Associations) on myöntänyt Lukukeskuksen Sanat haltuun -hankkeelle kansainvälisen lukutaitopalkinnon: The 2024 FELA Award for Innovative Literacy Promotion in Europe. Sanat haltuun -työpajatoimintaa on kehitetty pitkäjänteisesti vuodesta 2016. Osallistavissa ja motivoivissa pajoissa on opetettu lähes 10 000 nuorta.

Sanat haltuun -työpajoissa tekstitaitoja opetellaan rap-lyriikan avulla. Työpajatoiminnan ansiosta on löydetty uusia lähestymistapoja nuorten lukutaidon vahvistamiseksi ja kiinnostuksen lisäämiseksi kirjallisuutta ja lukemista kohtaan. Tavoitteena on ollut luoda opetusmetodeja kaikkein heikoimmin lukeville ja lukemiseen kielteisesti suhtautuville nuorille. Sanat haltuun -työpajoja on pidetty toisen asteen oppilaitoksissa, peruskoulun erityisopetuksessa, sairaalakouluissa ja vankiloissa.

Hankkeen nimesi ehdokkaaksi FinRA (Finnish Reading Association).

– Sanat haltuun -hanke on ansiokas kohdistuessaan nuoriin, jotka usein jäävät lukutaitotyössä marginaaliin. Rap-lyriikan valinta on erinomainen oivallus, sillä rap puhuttelee nuoria ja ennen kaikkea tekee näkyväksi tekstien ja tekstitaitojen monimuotoisuutta, FinRan varapuheenjohtaja Sari Sulkunen kertoo.

 

Sanat haltuun, Educa 2023
Hanna Markkanen, Emmi Jäkkö, Aleksis Salusjärvi ja Mikko Sarjanen Educa-messuilla 2023.

 

Hankkeen asiantuntijoina toimivat kirjallisuuden ammattilainen ja oppikirjailija Aleksis Salusjärvi, Atomirotta- ja Notkea Rotta -yhtyeistä tunnettu muusikko Mikko Sarjanen, sekä puheterapeutti Hanna Markkanen.

– Rap toimii lähtökohtana, josta käsin kirjallisuutta tarkastellaan myös laajemmin, mutta rap-musiikin kautta nuoret kiinnostuvat myös kirjallisesta itseilmaisusta ja haastamaan omia tekstitaitojaan, työpajojen opettaja Aleksis Salusjärvi toteaa.

Rap-musiikin kiistämättömän suosion takia se on osoittautunut hedelmälliseksi lukutaitotyön lähtökohdaksi.

– Rap-musiikin kieli elää ja uudistuu puhekielen evoluution polttopisteessä, koulun tai ostarin nurkalla ja verkossa. Nuoret elävät jo ”kielessä”, kuuntelevat ja mielessään käyvät läpi lyriikoiden merkitystä, mutta eivät tiedosta toimintansa kielitietoisia ulottuvuuksia, Mikko Sarjanen muistuttaa.

– Yhdessä analysoiminen, oppilaiden terävät havainnot ja osallistuminen antavat varsinkin heikommille oppilaille tärkeän onnistumisen tunteen ja itsetunto-boostin, Hanna Markkanen jatkaa.

Työpajojen myötä lukutaidon merkitystä konkretisoidaan nuorten näkökulmasta; lukutaitoa tarvitaan oman elämän ohjaamiseen ja itsensä ymmärrettäväksi tekemiseen.

– Sanat haltuun on ainutlaatuinen kokonaisuus, jota on kehitetty moniammatillisesti ja yhdessä nuorten kanssa. Olemme saaneet todistaa huikeita kehityskaaria, kun nuorten piilevät taidot ovat nousseet oikein houkuteltuna esiin, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö kertoo.

Palkinto luovutetaan 25.6.2024 Kreetalla European Conference on Literacy -tapahtuman yhteydessä.