Etusivu >

Sanat haltuun tukee nuorten lukutaitoa

Sanat haltuun tukee nuorten lukutaitoa rap-työpajoissa

Sanat haltuun -pajat opettavat lukutaitoa tarkastelemalla rap-lyriikoita. Sanat haltuun -työpajoja järjestetään yläkoulun perusopetuksessa, erityisopetuksessa ja vankiloissa.

Sanat haltuun -hanke tukee nuorten lukutaitoa ja lukemista rap-lyriikkaan keskittyvillä työpajoilla. Sanat haltuun -työpajat osoittavat lukutaidon merkityksen käytännössä. Opiskelijoille annetaan työkaluja lukutaidon soveltamiseen eri elämänalueilla.  Työpajat sopivat osaksi äidinkielen ja kirjallisuuden perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Työpajojen ohjaajina toimivat kokeneet ammattilaiset, jo 5000 heikosti lukevaa nuorta opettaneet tekstitaitojen opettaja Aleksis Salusjärvi ja rap-artisti Mikko Sarjanen. Heidän tukenaan opetusmetodia on kehittänyt lasten ja nuorten puheterapeutti ja ratkaisukeskeinen terapeutti Hanna Markkanen. Työpajoja toteutetaan osana perusasteen äidinkielenopetusta sekä yhteistyössä rikosseuraamuslaitoksen kanssa.

Vankiloissa toteutettavat Sanat haltuun -pajat ovat jo käytännössä osoittautuneet menestyksekkääksi metodiksi löytää yhteys nuoreen. Myös yhteys nuorisorikollisuuden ja heikon lukutaidon välillä on tunnistettu.

Vuosina 2021-22 hanke jatkui Opetushallituksen koordinoiman Lukuliikkeen myöntämällä valtionavustuksen rahoituksella. Toteutimme 60 työpajaa yläkoulussa, erityisopetuksessa ja vankiloissa, ja kokosimme pajojen pohjalta opettajan oppaan rap-lyriikan yhdistämisestä äidinkielen opetukseen. Opettajan opas julkaistiin tammikuussa 2023.

Lisätietoja hankkeesta:
Toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö
puh. 050 563 8998, emmi.jakko(at)lukukeskus.fi

 

Sanat haltuun -pajoja yläkouluun, toiselle asteelle ja nuorisotyöhön

Sanat haltuun -työpajoja voit tilata Lukukeskuksen kirjailijavierailupalvelusta: Tilaa Sanat haltuun -paja

 

Tilaa uutiskirje

Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen