Etusivu > Uutiset >

Lukufiiliksen kesän 2024 kirjavinkit

Lukufiiliksen vinkit kirjantäyteiseen kesään

Nuorten oman kirjallisuusmedian Lukufiiliksen toimituskunta vinkkaa vuoden 2024 parhaat kesälomakirjat.

Kesä on jälleen täällä! Kesä tarkoittaa myöskin kesälomaa. Lukufiilis vinkkaa kesälle monipuolista luettavaa, johon voit uppoutua silloin, kun haluat. Kesäloma on parasta aikaa tehdä erilaisia matkoja kirjojen kautta. Nappaa kirja mukaasi rannalle, puistoon tai vaikkapa huvipuistoon, ja nauti kesästä!

 

Odota minua järven rannalla

Carley Fortune: Odota minua Järven rannalla (suom. Mari Hallivuori, Tammi 2024)

Odota minua järven rannalla on Tiktok-maineeseen nousseen Carley Fortunen iki-ihana romaani rakkaudesta, petetyistä lupauksista ja uusista mahdollisuuksista.

Kun Fern Brookbanks tapasi Will Baxterin, vetovoima oli kiistaton mutta ajoitus täysin väärä. Silti he solmivat romanttisen sopimuksen: vuoden kuluttua he kohtaisivat Muskokajärven rannalla. Fern saapui paikalle, Will ei. Yhdeksän vuotta myöhemmin Fern ei haluaisi enää muistaa koko miestä, sillä äidiltä perityssä lomakylässä kotiseudulla on riittävästi murehtimista. Kun majataloon astelee tyylikäs pukumies, joka näyttää etäisesti tutulta, Fernin elämä menee aivan sekaisin: voiko tuo tuntematon olla vapaa ja taiteellinen Will – ja miksi hän tulee juuri nyt? Tartu tähän teokseen, jos sinua kiinnostaa jännittävä rakkaustarina. Tämä teos sopii mainiosti rantalukemiseksi!

 

Amalia A ja kosmiset kiemurat

Briitta Hepo-oja Amalia A ja kosmiset kiemurat (Otava, 2024)

Oinas, vaaka vai kaksoset? Ahmittavan ihana romaani kasiluokkalaisen Amalian rakkauskuvioista.

Amalialla pyyhkii huonosti. Uusi kotikaupunki tuntuu tuppukylältä Tampereeseen verrattuna. Unelmien poikaystävä Jimi on paljastunut sovinistiksi, jolle on näytettävä taivaan merkit. Mistä uusi poikakaveri? Naapuriluokan Urho ei tunnu tajuavan, että hänen ihastuksensa on yksipuolista. Bassoa soittava Max taas tuntuu kiinnostavalta, mutta olisiko tuhoon tuomittua lähestyä eksän bändikaveria? Ja joku mystinen tyyppi pommittaa Amaliaa somessa sydämillä…

Tämä teos sopii sinulle, joka haluat nauttia lomalla pienestä koulumaailmaan sijoittuvasta rakkausdraamasta.

 

Rakkautta ja muita vedätyksiä

Philip Ellis: Rakkautta ja muita vedätyksiä (suom. Laura Liimatainen, Tammi 2024)

Kaksi hurmaavaa huijaria lyö hynttyyt yhteen pohattapariskunnan häissä. Mutta mitä jos yksi varastaa timantin ja toinen sydämen?

Työpaikka menee alta, rahat loppuvat ja häätökin häämöttää. Cat on selkä seinää vasten. Sitten hän saa kutsun ihanan vihattavan Louisan häihin. Sulhanen on kihlannut Louisan valtavalla timantilla, eikä Cat voi olla miettimättä, miten pitkälle jalokivirahoilla voisi pötkiä. Avuksi löytyy näppäräsorminen baarimikko Jake, joka on paitsi täydellinen avec myös täydellinen rikoskumppani. Feikkisuhteen ja feikkitimantin avulla kaiken pitäisi sujua kuin tanssi – mutta kun kyse on rahasta ja rakkaudesta, mistä ennen pitkää tietää, mikä on aitoa ja mikä ei?

Tämä teos sopii kaikille, jotka pitävät rikoskirjallisuudesta. Teoksessa rakastuminen tapahtuu feikkisuhteen kautta.

 

Runotyttö maineen polulla

L.M. Montgomery: Runotyttö maineen polulla (suom. Kaisa Ranta, Art House 2024)

Mikä olisi kesä ilman hellyttävää klassikkoa? Runotyttö maineen polulla on jatkoa Runotytön tarinalle. Tämä ihastuttava klassikko on saanut uuden suomennoksen ja upeat kannet.

Uudenkuun Emilyn tarina jatkuu. Emily aloittaa oppikoulun Shrewsburyssa yhdessä ystäviensä kanssa. Elizabeth-täti asettaa lukion käymiselle ankaran ehdon: Emilyn pitää luopua tarinoiden kirjoittamisesta. Eikä asuminen nuivan Ruth-tädin luona ole herkkua.
Emilyn kiintymys Teddyyn kasvaa, mutta huomaako Teddy Emilyn rakkauden? Miten Perry ja Dean Priest suhtautuvat varttuvaan Emilyyn? Kirjoittamisesta Emily ei luovu. Päinvastoin, hän saa tunnustusta ja muutkin ymmärtävät vihdoin hänen kutsumuksensa ja lahjakkuutensa.

Oletko haaveillut klassikoiden lukemisesta, mutta et ole päässyt alkuun? Ei hätää, kaikki klassikot eivät ole tiiliskiven kokoisia! Montgomeryn teoksilla on hyvä aloittaa klassikoiden lukeminen, sillä ne ovat ihanan kevyttä (mutta suloista) luettavaa.

 

Yksi meistä on palannut

Karen M. McManus: Yksi meistä on palannut (suom. Inka Parpola, WSOY 2024)

Kaipaatko jännittävää luettavaa? Kiinnostaako sinua murhamysteeri? Yksi meistä on palannut on kolmas ja viimeinen osa piinaavaa Yksi meistä -YA-trillerisarjaa.

Bayview’n murhien ensimmäinen uhri Simon oli oikeassa yhdestä asiasta: salaisuudet paljastuvat aina lopulta. Menestyskirjailija palaa ensimmäisen kirjansa maisemiin ja henkilöhahmoihin. Kaikki alkoi siitä, kun Simon kuoli jälki-istunnossa ja Bronwyn, Nate, Addy ja Cooper joutuivat todistamaan syyttömyytensä. Seuraavana vuonna kostonhimoinen jäljittelijä iski uusiin uhreihin. Ja nyt kaikki alkaa alusta…

 

Päätepysäkki

Casey McQuiston: Päätepysäkki (suom. Kaisa Kattelus, Tammi 2024)

Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä -hittikirjailijan uusi teos täynnä riemua sekä varpaita kipristävää intohimoa

Modernin romanssikirjallisuuden tähden Casey McQuistonin romaani ystävyydestä, elämänilosta – ja kuumista hetkistä New Yorkin metrossa. Takuuvarma kesähitti saa lukijat ihastuksesta raiteiltaan!

Tämä kirja on sinulle, jos kaipaat hauskaa, viihdyttävää ja romanttista luettavaa!

 

Ensimmäinen viimeinen päivä

Adam Silvera: Ensimmäinen viimeinen päivä (suom. Outi Järvinen, WSOY 2024)

Ensimmäinen viimeinen päivä on jatkoa modernin YA-kirjallisuuden klassikolle. Kutkuttava esiosa rakastetulle tarinalle ja valtavalle Booktok-ilmiölle. Kuinka ihmisten kuolinpäivän ennakolta tietävä Kuolinhetki-palvelu syntyi – ja ketkä kohtalokkaan viestin ensimmäisenä saivat?

Kuolinhetki-palvelu väittää pystyvänsä kertomaan päivän, jonka aikana sen käyttäjät tulevat kuolemaan. Epäuskoisten juhlijoiden joukossa ovat Orion ja Valentino, kaksi elämänsä alussa olevaa nuorta, joiden elämänpolut Kuolinhetki yllättäen yhdistää – vain erottaakseen ne hetkeä myöhemmin. Orion tietää olevansa sairas ja kuolemanvaarassa, terveyttä uhkuva Valentino taas on matkustanut New Yorkiin jahtaamaan unelmiaan. Mutta onko tulevaisuus pelkkiä todennäköisyyksiä? Kumpi pelottavan puhelun saa ja miten se vaikuttaa alkavaan päivään?

Tämä teos on sinulle, jos haluat lukea kirjan, joka saa sydämesi sykkimään erilaisista tunteista ja jännityksestä.

 

Babel

R.F. Kuang: Babel – Mystinen kertomus (suom. Helene Butzow, Teos 2023)

Vuosi 1828. Robin Swift on Kiinasta kotoisin oleva orpopoika, joka on kasvanut salaperäisen tohtori Lovellin luona Lontoossa. Tämän hoteissa hän on vuosia opiskellut latinaa, muinaiskreikkaa ja kiinaa päästäkseen Oxfordin maineikkaaseen Kuninkaalliseen Kieliakatemiaan – joka tunnetaan myös nimellä Babel.

Babelissa valmistetaan myös hopeaa, jonka maaginen mahti yhdistettynä kääntämisen voimaan on tehnyt Britanniasta imperiumin vailla vertaansa. Robinille Oxford on unelmien täyttymys, jossa ainutlaatuinen tiedon ja vallan yhdistyminen tuottaa kuitenkin ristiriitoja: Britanniassa kasvaneelle kiinalaispojalle työskentely Babelissa tarkoittaa esi-isien pettämistä. Samalla taistelu hopeasta tuo mukanaan vaikeita kysymyksiä. Voiko instituutioita muuttaa sisältä käsin vai vaatiiko vallankumous aina väkivaltaa?

Jos haluat haastaa itsesi, niin tämä teos on sopiva. Teoksessa on monia mielenkiintoisia tasoja.

 

 

    

Lukufiilis – Läsglans on verkkomedia lukeville nuorille. Lehteä tekevät 13-19-vuotiaat ympäri Suomen. Verkkolehdessä julkaistaan kirja-arvosteluja, kirjailijahaastatteluja, kirjoitusvinkkejä, kilpailuja ja juttuja kirjallisuuden kentän ilmiöistä ja tapahtumista. Lehdessä julkaistaan juttuja suomeksi ja ruotsiksi. Lehteä julkaisee Lukukeskus.