Etusivu > Uutiset >

Lukukeskuksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Juha Itkonen

Lukukeskuksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Juha Itkonen

Lukukeskus on toiminut lukemisen ja lukutaidon puolustajana jo 50 vuotta.

Lukukeskuksen hallitus on kokouksessaan 23.5.2022 valinnut kirjailija Juha Itkosen jatkamaan Lukukeskuksen hallituksen puheenjohtajana. Itkonen on toiminut hallituksen puheenjohtajan tehtävässä vuodesta 2018, ja hän mm. kuului viime vuonna julkaistun Kansallisen lukutaitostrategian ohjausryhmään.

Kuva: Laura Malmivaara, Otava

”Sekä yksilöiden että yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta on ratkaisevan tärkeää, että jokaisella suomalaisella on riittävä lukutaito. Aktiivisen vaikuttamistyön ansiosta tähän on viime vuosina havahduttu, ja lukutaidon merkitys ymmärretään entistä laajemmin. Lukukeskus tekee käytännön lukutaitotyötä 50 vuoden kokemuksella, menestyksekkäästi, kekseliäästi ja intohimoisesti. On ilo toimia sen hallituksen puheenjohtajana”, Itkonen sanoo.

Lukukeskuksen vuosikokouksen 29.3. päätöksellä valittiin erovuoroisten tilalle hallitukseen seuraavat uudet jäsenet: Finlands Svenska Författareföreningin Mia Franck, Suomen arvostelijain liiton Vesa Rantama, Suomen Nuorisokirjailijat ry:n Silja Sillanpää,  KVS-säätiön Tuija Tammelander sekä Äidinkielen opettajain liiton edustaja Taina Timonen-Keskimäki.

Lukukeskuksen hallitus koostuu Lukukeskuksen perustaneiden kirjallisuusjärjestöjen edustajista. Hallituksessa ovat edustettuina Finlands Svenska Författareförening, Kansanvalistusseura, Suomen arvostelijain liitto, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen kirjastoseura, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Suomen Nuorisokirjailijat, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat, Suomen tietokirjailijat ja Äidinkielen opettajain liitto.

Lukukeskuksen hallituksen työtä värittää tänä vuonna juhlavuosi, sillä Lukukeskus täyttää lokakuussa 50 vuotta. Lukukeskus on edistänyt lukemisen ja kirjallisuuden asemaa jo vuodesta 1972. Järjestön ydintehtävänä on ollut alusta asti välittää kirjailijavierailuja, jotka lisäävät tutkitusti kiinnostusta lukemiseen ja edistävät kirjailijoiden toimeentuloa.

Lukukeskus osallistuu aktiivisesti lukutaitoa ja lukemista koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun; kokoamme tietoa lukemisesta ja lukutaidosta ja toimimme asiantuntijana kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Välitämme kirjailijavierailuja ja julkaisemme kahta kirjallisuuslehteä: kirjallisuuskritiikin verkkolehteä Kiiltomatoa ja nuorten kirjallisuusmediaa Lukufiilistä.

 

Lukukeskuksen hallitus vuonna 2022-2024

Puheenjohtaja

Kirjailija Juha ItkonenSuomen Kirjailijaliitto

Jäsenet

Kirjailija Lena Frölander-UlfFinlands svenska författareförening
Kirjailija Mia FranckFinlands svenska författareförening
Kääntäjä Laura JänisniemiSuomen kääntäjien ja tulkkien liitto
Kirjailija Juha-Pekka KoskinenSuomen Kirjailijaliitto
Toimittaja Vesa RantamaSuomen arvostelijain liitto
Viestintäpäällikkö Anne RutanenSuomen tietokirjailijat
Kirjailija Silja SillanpääSuomen Nuorisokirjailijat 
Vastaava tuottaja Pirjo SoininenSuomen kirjastoseura
Projektikoordinaattori Mika VainioSuomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat
Opettaja Taina Timonen-KeskimäkiÄidinkielen opettajain liitto
Koulunjohtaja Tuija TammelanderKansanvalistusseura