Etusivu > Uutiset >

Lukukeskuksen vinkit Educa-messuille

Lukukeskuksen vinkit Educa-messuille

Opetus- ja kasvatusalan Educa-messut järjestetään Helsingin messukeskuksessa 26.-27.1.2024. Valitsimme ohjelmasta Lukukeskuksen tärpit messuille.

Lukukeskuksen löydät Educasta osastolta 6h91. Nähdään messuilla!

Perjantai 26.1.

11.30 Tarinoiden lumoa ja lukemisen iloa, Taito

Lukeva varhaiskasvatus -toimintatapa tarjoaa monilukutaidon materiaaleja ja täydennyskoulutusta varhaiskasvatuksen ammattilaisille. Toimintatapa tukee myös varhaiskasvatuksen yhteistyötä sekä huoltajien että kirjastojen kanssa. Ohjelmassa esitellään myös eteiskirjaston konsepti. Tule kuulemaan hyviä vinkkejä siitä, miten edistät lukemista omassa työssäsi ja miten voit rakentaa oman eteiskirjaston. Esiintyjinä opetusneuvos Elisa Helin ja asiantuntija Niina Mähönen.

12.00 HEROn vuoden 2024 Lukukummin julkistaminen, Tulevaisuuden luokkahuone

Helsingin seudun erilaiset oppijat HERO ry valitsee vuosittain Lukukummiksi julkisuuden henkilön, joka omalla innostavalla asenteellaan tai työllään edistää ja tukee lukemista. HERO on oppimisvaikeuksisten henkilöiden paikallinen etujärjestö, joka toimii pääkaupunkiseudulla. Yhdessä tehtävään valitun Lukukummin kanssa edistetään erilaisten oppijoiden lukutaitoa ja kannustetaan ihmisiä lukemaan.

14.15 Lukutaito kohenee sopivilla materiaaleilla, Taito

Lukemisessa tukea tarvitseville oppilaille ei ole tarjolla sopivia oppimateriaaleja. Puheenvuorossa esitellään konkreettisia ehdotuksia tilanteen parantamiseksi. Esiintyjä: Veera Kivijärvi, pedagoginen asiantuntija, Saavutettavuuskirjasto Celia.

14.30 ”Nyt pyyhitään pölyt sivistyksen päältä”, Visio

Suuri sivistyksen teemavuoden keskustelu. Millainen rooli koulutuksella on sivistysvaltion turvaajana? Keskustelemassa presidentti Tarja Halonen, Kansanvalistusseuran hallituksen puheenjohtaja Pekka Sauri, opetusministeri Anna-Maja Henriksson, europarlamentaarikko, teemavuoden juhlatoimikunnan puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen, Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja Lauri Tuomi sekä OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto. Juontajana tilaisuudessa toimii Aaro Kajaste.

15.00 Selkotekstit ratkaisuna lukemisen ongelmiin, Opettajan olohuone

Mikä avuksi, kun lukeminen ei suju? Mitä teksteille voi tehdä, että lukeminen luistaa? Yksi ratkaisu on selkokieli, joka madaltaa kynnystä lukemiseen. Äidinkielen ja suomen opettaja, selkokirjailija Tuija Takala kertoo, mikä tekee tekstistä helppoa tai vaikeaa ja vinkkaa ajankohtaisia selkokirjoja.

Lauantai 27.1.

11.30 Jokainen opettaja on lukutaidon opettaja, Taito

Lukutaito kehittyy ainoastaan erilaisten tekstien äärellä. Opettajat tekevät tämän eteen arvokasta, kenties maailman tärkeintä työtä. Voimmekin todeta, että jokainen opettaja on lukutaidon opettaja. Taito-lavalla kohtaavat lukutaidon kehittämiseen intohimoisesti suhtautuvat opettajat ja asiantuntijat. Tapahtuman lopuksi Otava julkistaa Tähtipöllö-lukukilpailun tulokset. Esiintyjät: sisältöjohtaja Anna-Reetta Sipilä, kustannusjohtaja Kaisu-Maria Toiskallio ja asiantuntijapanelistit.

13.30 Leikitään runoa! Kirsi Kunnaksen konstein lukutaitoa oppimaan, Visio

Vuonna 2024 vietetään Kirsi Kunnas 100 -juhlavuotta. Juhlavuoden ohjelmaan kuuluva Lasten runovallankumous on esi- ja alkuopetuksen sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisille suunnattu koulutuskokonaisuus, joka innostaa ihmettelemään sanoja ja kirjaimia sekä ottamaan runojen ilmaisukanavan haltuun. Lasten runovallankumouksen inspiroivia maistiaisia tarjoilevat tutkijapedagogi Maiju Kinossalo, taidekasvattaja Katriina Nylund ja projektipäällikkö Maarit Mäkinen. Pääsemme myös nauttimaan Kirsi Kunnaksen lumoavista lastenrunoista Tampereen Työväen Teatterin näyttelijöiden tulkitsemina.

14.30 Monikulttuurisen oppilaan identiteetin tukeminen lukemisen ja kirjoittamisen kautta, Opettajan olohuone

Miten tukea monikulttuurisen oppilaan identiteettiä koulun arjessa? Kirjailija-kieltenopettaja Anna Soudakova kertoo omia kokemuksiaan aiheesta niin opettajan kuin oppilaankin näkökulmasta. Haastattelijana toimii kieltenopettaja Tiina Salomaa.

14.45 Sivistys Suomen supervoimana – presidenttiehdokkaiden keskustelu, Visio

Miten presidentti voi vaikuttaa kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen tulevaisuuteen vai voiko? Kaikki presidenttiehdokkaat kohtaavat Educassa sivistyksen teemavuoden 2024 hengessä. Tervetuloa seuraamaan vaalien viimeistä suurta tenttiä! Sivistyskeskusteluun osallistuvat presidenttiehdokkaat Mika Aaltola, Li Andersson, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn, Alexander Stubb ja Jutta Urpilainen. Tilaisuuden juontaa toimittaja Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomista.

15.15 Tunnetta, tietoa ja tarinoita – nuortenkirjallisuus lukuinnon sytyttäjänä, Open Lounge

Mistä syntyy kiinnostus sukeltaa kirjaan? Mitä ja miten nuori lukee, jos saa itse päättää? Nuortenkirjallisuudesta ja lukuinnon sytyttämisestä keskustelemassa tuore Finlandia-voittaja Magdalena Hai, tutkija Lotta-Sofia La Rosa sekä kirjaston ja kirjakaupan ammattilaisia. Keskustelua johdattelee Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja Ville Blåfield.

 

 

Educa-messuillä järjestetään myös monipuolista osasto-ohjelmaa: Educan osasto-ohjelma 2024

Tutustu messujen lavaohjelmaan kokonaisuudessaan: Educa 2024 ohjelma

Kuva: Helsingin Messukeskus / Kimmo Brandt