Etusivu > Uutiset >

Lukukeskuksen vinkit Educaan 2023

Lukukeskuksen tärpit Educa-messuille

Pohjoismaiden suurin opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa järjestetään 27.-28.1.2023. Keräsimme messuohjelmasta Lukukeskuksen suosikit.

Perjantai 27.1.

Avaa aivot oppimaan

Klo 13, Tahto

Mitä oppiminen aivojen näkökulmasta tarkoittaa ja millaisia oppimisen tapoja ja ympäristöjä se vaatii monenlaisille oppijoille? Mitä opettajan tulisi tietää neurotieteestä?

Esiintyjä: professori Minna Huotilainen, Helsingin yliopisto

Lyssna på de unga – Nuorten ääni kuuluviin

Klo 14, Tila 102

Erätauko-säätiön kaksikielinen paneelikeskustelu. Keskustelijoina mm opetusministeri Li Andersson ja kulttuuritoimittaja, lukutaito-opettaja Aleksis Salusjärvi.

Äänikirjat Suomen kielen kehittymisen ja kaiken oppimisen tukena

Klo 14.30, Tila 101D

Äänikirjojen rooli mm. kaunokirjallisuuteen liittyen on kasvanut kovaa vauhtia. Miten äänikirja voi auttaa lukemaan opettelussa sekä ylipäätään kaikessa oppimisessa osana nykyaikaisia oppikirjoja?

Esiintyjä: Mari Koskela, suunnittelija, suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja, Jyväskylän yliopisto

Right to Learn – Equality through Inclusion, Language Awareness and Cooperation

Klo 15.50, Equity – kansainvälinen ohjelma

Schools are increasingly having to find ways how to support the learning and participation of pupils with an immigrant background. What is the role of language awareness, inclusion and cooperation for learning and participation? Through these three themes, an effort is made to form a comprehensive approach to integrate all pupils into the school community.

Speakers: Mira Kalalahti, Assistant Professor, University of Jyväskylä; Satu Kekki, Rector, Teacher Training School, Turku

Lauantai 28.1.

Selkokielen hyödyt ja mahdollisuudet opetuksessa – Nytta och möjligheter med lätt språk inom undervisning

Klo 11.30, Tila 201

Miten selkokieltä voi hyödyntää opetuksessa ja oppimisessa monipuolisesti? Kaksikielisessä keskustelussa selkokielen asiantuntijat ja opettajat tuovat esimerkkien avulla esille tapoja, miten koulutuksessa hyödynnetään laajasti selkokieltä ja selkokielistä kirjallisuutta.

Esiintyjät: Leealaura Leskelä (Selkokeskus), Susanna Lähteenmäki (Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri), Marie Selenius (Lärum), Jolin Slotte (LL-Center)

Mikä on sivistyksen tulevaisuus?

Klo 12.15, Taito

Opetusalan eettisen neuvottelukunnan keskustelussa pohditaan sivistystä ja sitä, millaisia eettisiä ongelmia kenties kohtaamme tulevaisuudessa. Keskustelemassa ovat professorit Kristiina Brunila, Mirjam Kalland ja Antti Saari, juontajana on Arno Kotro.

Toiseuden kokemus ja sen kuvaaminen

Klo 12.30, Opettajan olohuone

Wienissä asuva kirjailija Satu Taskinen kertoo kaunokirjallisuuden kirjoittamisesta ja kääntämisestä. Miten äidinkieli säilyy ilmaisuvoimaisena kokonaan vieraassa kieliympäristössä? Satu Taskiselta on ilmestynyt kolme romaania, jotka kaikki on käännetty saksaksi. Hänen neljäs romaaninsa ilmestyy vuonna 2023. Haastattelijana on kieltenopettaja Tiina Salomaa.

Lukeminen aivojen näkökulmasta & HEROn vuoden 2023 Lukukummin julkistaminen

Klo 13.45, Open lounge

Lukemisesta aivojen näkökulmasta keskustelevat HEROn Lukukummi, professori ja aivotutkija Minna Huotilainen ja HEROn toiminnanjohtaja Suvi-Päivikki Hiipakka. Tilaisuudessa julkistetaan myös uusi HEROn Lukukummi vuodelle 2023, jonka jälkeen keskustelu lukemisen ja erilaisen oppimisen teeman ympäriltä jatkuu.

Helsingin seudun erilaiset oppijat ry (HERO) valitsee vuosittain Lukukummiksi julkisuuden henkilön, joka omalla innostavalla asenteellaan tai työllään edistää ja tukee lukemista. HERO on oppimisvaikeuksisten henkilöiden paikallinen etujärjestö, joka toimii pääkaupunkiseudulla.

Oppivat aivot ja lukutaito: auta oppimaan, kannusta kielen käyttöön

Klo 15.15, Tila 101AB

Mitä kehittyvissä aivoissa tapahtuu? Entä kuinka parhaiten tukea oppilasta lukutaidon oppimisen tiellä? Jyväskylän yliopiston aivotutkimuksen ja opettajankoulutuslaitoksen asiantuntijat puhuvat lukutaitoon liittyvistä näkökulmista, jotka auttavat opettajia ja muita lukutaidossa tukevia työssään.

Esiintyjät: Aivotutkija, apulaisprofessori Tiina Parviainen, Aivotutkimuskeskus, Jyväskylän yliopisto;
Lukutaidon opetuksen asiantuntija, yliopistonopettaja Sanna Luokomaa, Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos

Nuoret ja hiipuva lukuhalu – Miten digitaalinen kirjapalvelu voi tukea lukumotivaatiota

Klo 15.15, Tila 201

Voivatko e- ja äänikirjat auttaa nuorten lukumotivaation tukemisessa? Miten e- ja äänikirjoja voi hyödyntää painetun kirjan rinnalla? Ja millaisia ovat nuorten kaunokirjallisuuden lukukokemukset eri kirjamuodoissa?

Esiintyjät: Väitöskirjatutkija Lotta-Sofia La Rosa (Helsingin yliopisto), myyntivastaava Sini Lento (digitaalinen kirjapalvelu Ebban)

 

Tule myös tapaamaan meitä Lukukeskuksen osastolle 6g28!

Tutustu Educa-messujen ohjelmaan.