Etusivu > Uutiset >

Lukukeskuksen vinkit Turun kirjamessuille 2023

Lukukeskuksen vinkit Turun kirjamessuille

Suomen vanhin kirjamessutapahtuma Turun kirjamessut järjestetään 29.9.–1.10.2023. Valitsimme ohjelmasta Lukukeskuksen tärpit tämän vuoden messuille.

Perjantai 29.9.

Klo 10.30 Nuortenkirjojen kehubattle, Auditorio

Nuortenkirjailijat Salla Simukka ja Siri Kolu kehuvat kilpaa eri genrejen tuoreita nuortenkirjoja. Kumpi onnistuu ylistämään teoksia paremmin? Yleisö saa osallistua äänestämällä.

Klo 11 Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinto 2023, Agricola-lava

Yläkoululaisista koostuva viiden hengen raati palkitsee kirjailijan yläkoulun Nuori Aleksis -palkinnolla. Samalla ohjelmapaikalla myös Nihil Interit -runopalkintojen jako ja Runo-Kaarina-kilpailun voittajateoksen julkaisu.

Klo 12 Onko taiteellinen ilmaisunvapaus uhattuna? Puisto-lava

Miten tuotteistuminen ja uudet formaatit vaikuttavat kirjallisuuteen taiteena? Suomen PENin puheenjohtaja Peter Mickwitz ja kirjailijat Laura Lindstedt ja Markku Paasonen. Haastattelijana Katja Jalkanen.

Klo 15 Selkokirjallisuutta nuorille! Seita-lava

Keskustelu selkokielestä, selkokirjallisuuden tekemisestä ja selkokirjoista. Niillä on suuri merkitys heikosti lukevien nuorten lukemaan innostamisessa. Asiantuntija Ella Airaksinen Selkokeskuksesta, kirjailija Mimmu Tihinen, selkomukauttaja Hanna Männikkölahti. Keskustelua vetää Selkopolku-hankkeen koordinaattori Aino-Maria Kangas Lastenkirjainstituutista.

Klo 16.30 Kirjailijat rasismia vastaan, Puisto-lava

Lavalla kirjailijat Leena Lehtolainen, Mike Pohjola, Essi Kummu, Laura Lindstedt, Ville Hytönen, Tuomas Aitonurmi, Sini Helminen, Peter Mickwitz, Soili Pohjalainen, Päivi Lukkarila, Mooses Mentula ja Tapani Kinnunen.

Klo 17.30 Miksi kirjakritiikistä puhutaan negatiivisesti? Kritiikkikeskustelu, Fiore-lava

Jatkuva puhe kritiikin kuolemasta todistaa, että laji on mitä suurimmassa määrin elossa. Mutta onko kritiikin rooli nyt erilainen kuin yhtenäiskulttuurin aikaan, ja jos on, niin millä tavalla? Keskustelemassa Vesa Rantama (SARV ry), kulttuuritoimittaja ja kriitikko Arttu Seppänen sekä Kiiltomato.net-sivuston toinen päätoimittaja Anniina Meronen.

Lauantai 30.9.

Klo 10.05 Milloin täällä saa kirjoittaa suomeksi? Fiore-lava

Keskustelu siitä, millaista on kirjoittaa kaunokirjallisuutta suomeksi, kun oma äidinkieli on toinen. Mitä kielen kääntämisen prosessissa tapahtuu? Entä millainen on vastaanotto? Keskustelemassa kirjailija Lois Armas, taideasiantuntija Anna Sidorova ja kääntäjä Kate Sotejeff-Wilson.

Klo 12 Mitä kirjailijat tienaavat? Fiore-lava

Suomen Kirjailijaliitto ja Suomen tietokirjailijat ry ovat teettäneet jäsenilleen ensimmäistä kertaa yhteisen tulotutkimuksen. Mitä kyselyssä paljastui? Miten digitalisaatio ja äänikirjojen suosio ovat vaikuttaneet kirjailijoiden tuloihin? Kyselyn tuloksista keskustelevat Suomen Kirjailijaliiton varapuheenjohtaja Paula Havaste ja Suomen Tietokirjailijat ry:n varapuheenjohtaja Anne Mäntynen. Keskustelun juontaa Tiina Raevaara.

Klo 14 Puolueet kirjailijoiden tentissä, Auditorio

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston ja Suomen Kirjailijaliiton paneelissa kansanedustajia pääsevät tenttaamaan kirjailijat itse. Tuliko vaalien aikaan jotain luvattua liikaa? Kirja-alan yhteiskunnallinen ulottuvuus ja mahdollisuudet edistää kirja-alan kasvua. Mukana Virpi Hämeen-Anttila, Salla Simukka, Ville-Juhani Sutinen ja Karo Hämäläinen sekä kansanedustajat Saara-Sofia Sirén, Kike Elomaa ja Li Andersson sekä Turun kristillisdemokraattien puheenjohtaja Tommi Terä.

Klo 16 Lainaa kirjallisuuden tekijä! Jukola-lava

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto tuo messuille elävän kirjaston, josta messukävijä voi lainata kirjallisuuden tekijän 5 minuutin juttutuokiota varten. Lainattavissa kirjailijoita ja kääntäjiä eri kielillä: Dess TerentjevaSami HilvoTiina RaevaaraJuha KauppinenLaura JänisniemiPekka Tuomisto ja Johanna Holmström. Mukana tueksi keskustelukortteja. Paikalle voi tulla myös omien kysymysten kanssa.

Sunnuntai 1.10.

Klo 10.35 Hyökkääkö iltasatu korvanapista? Kadonneiden kirjahyllyjen metsästys, Fiore-lava

Kirjailijat Elisabet Aho, Marita Hauhia, Ansu Kivekäs ja Katariina Romppainen keskustelevat elämäntavasta, jota uhkaa todellinen vaara. Lukemisen loppu on ymmärtämisen, sanojen loppu.

Klo 15.30 Finlandia-palkinto: 40. kerta! Kuisti-lava

Finlandia-palkinnon saajat vuosien varrelta puhuvat palkinnon merkityksestä. Keskustelemassa Juuli Niemi, Ville-Juhani Sutinen ja Kjell Westö. Haastattelijana Seppo Puttonen.

 

Lavaohjelman lisäksi Turun seudun äidinkielenopettajat ry tarjoaa tänäkin vuonna laadukkaita ja kiinnostavia peruskoulun ja toisen asteen opiskelijoiden tekemiä kirjailijahaastatteluja osastollaan (A8).

Katso koko ohjelmatarjonta: Turun kirjamessujen ohjelma 2023