Etusivu > Uutiset >

Lukukeskus toivottaa hyvää joulua

Lukukeskus toivottaa hyvää joulua ja kiittää kuluneesta vuodesta!

Kiitämme lämpimästi kaikkia eri kumppaneitamme yhdessä työskentelystä ja keskinäisestä tuesta! Takana on poikkeuksellinen vuosi, jolloin toimintaa on jouduttu sopeutumaan jatkuvaan epävarmuuteen ja muutoksiin. Lukeminen ja kirjallisuus on kuitenkin osoittanut tänä vuonna merkityksensä.

Lukeminen on tarjonnut poikkeusaikoihin viihdykettä, mutta tuonut monelle myös läheisyyttä, turvaa ja lohtua. Tarinat ovat kuljettaneet kauas silloin, kun matkustaminen on ollut mahdotonta. Teettämämme tutkimuksen mukaan lähes neljännes suomalaisista luki enemmän poikkeusaikana. Suomalaiset myös arvostavat lukemista ja kaipaavat sille enemmän aikaa; yli 60 % suomalaisista kokee lukevansa liian vähän.

Teettämämme kyselyn sekä muiden ajankohtaisten tutkimusten tuloksia voi lukea syksyn alussa ilmestyneestä 10 faktaa lukemisesta -julkaisusta. 10 faktaa lukemisesta -tietopaketti on koostettu lähes 40 tutkimuksesta ja selvityksestä, ja julkaisuun on haastateltu kymmeniä Suomen keskeisiä lukutaitotutkijoita ja asiantuntijoita.

Tutustu 10 faktaa lukemisesta -julkaisuun

Tarve yhteisöllisyyteen sekä lukukokemusten ja kirjavinkkien jakamiseen tuli ilmi myös huhtikuussa virtuaalisesti juhlitulla Lukuviikolla; Lukuviikon aikaiset julkaisut tavoittivat yli 1,7 miljoonaa suomalaista lukemiseen kannustavalla viestillä – kiitos kaikille viikkoon osallistuneille! Ensi vuonna Lukuviikkoa vietetään 5.-11.4.

Viime Lukuviikon sisältöjä voi edelleen hyödyntää Lukuviikon sivuilta

Kirjailijavierailut loivat kohtaamisia virtuaalisesti

Tänäkin vuonna noin 35 000 lasta ja nuorta on kohdannut kirjailijan Lukukeskuksen vierailulla. Vierailuja on järjestetty yhteensä yli 1000, mikä on huikea määrä poikkeusaikoihin. Vierailuja on järjestetty erityisesti virtuaalisesti, jotta on voitu taata turvallinen elämys.

100 % kevään virtuaalivierailun tilaajista sekä kirjailijoista koki vierailun sujuneen kiitettävästi tai hyvin.

Jatkamme virtuaalivierailujen kehittämistä ja toivomme niiden jatkuvan vaihtoehtona lähivierailujen rinnalla sittenkin, kun poikkeusolot päättyvät.

Tietoa virtuaalivierailuista ja muista vierailuista

Lukulahja lapselle -kirjakassi neuvolasta kaikille vauvoille

Lukulahja lapselle -kirjakassi on ilahduttanut jo kymmeniätuhansia vauvaperheitä kautta maan! Ohjelmassa ovat mukana kaikki Suomen kunnat ja kasseja on tilattu neuvoloihin jo yli 100 000 kappaletta. Alkuvuodesta 2021 alkaen kirjakassin voi saada neuvolasta myös saamenkielillä sekä viroksi, venäjäksi, arabiaksi ja somaliksi.

Lukukeskuksen hanketyö jatkuu laaja-alaisena myös ensi vuonna, ja toimintamme kohdistuu entistäkin vahvemmin heikoimmassa asemassa olevien lukutaidon tukemiseen.

Lue lisää Lue lapselle -sivustolta

Lukufiiliksessä ja Kiilmato-Lysmaskenissa henkilöstöuutisia

Lukukeskus toivotti tänä vuonna tervetulleiksi kirjallisuuskritiikin verkkolehteen Kiiltomato-Lysmaskeniin uuden päätoimittajan Ville Hämäläisen sekä ruotsinkielisen toimittajan Camilla Lindbergin. Kiiltomadon sivustoa uudistetaan ensi vuonna entistä käyttäjäystävällisemmäksi sekä nostetaan lehden ainutlaatuista arkistoa paremmin esiin.

Lukufiiliksen toimitussihteeriksi on nimetty lehden pitkäaikainen toimittaja Sofia Blomberg. Blomberg kirjoittaa Lukufiilikseen kirjallisuuskritiikkejä ja ilmiöjuttuja, ohjaa lehden avustajia sekä kehittää lehden podcastia Kirjakomeroa.

Kiiltomato-Lysmasken

Lukufiilis