Etusivu > Uutiset >

Lukulahja lapselle -ohjelmalle Onnimanni -palkinto

Lukulahja lapselle -ohjelmalle Onnimanni -palkinto

Lukulahja lapselle on ensimmäinen Suomessa toteutettu valtakunnallinen, koko ikäluokan tavoittanut kirjalahjaohjelma.

Vuoden 2022 Onnimanni-palkinto myönnetään Lukulahja lapselle -ohjelmalle vaikuttavasta työstä varhais- ja ääneen lukemisen hyväksi. Hanke on onnistunut nostamaan lukemista esiin tasavertaisesti koko maassa ja kaikissa vauvaperheissä. Lukulahja lapselle -ohjelmaa hallinnoi Lukukeskus.

Lukulahja lapselle on ensimmäinen Suomessa toteutettu valtakunnallinen, koko ikäluokan tavoittanut kirjalahjaohjelma. Hanketta rahoitettiin vuosina 2019–2021 Suomen Kulttuurirahaston tuella, ja toiminta on jatkunut vuoden 2022 ajan eduskunnan myöntämistä budjettivaroista. Eduskuntavaalikauden päättyessä on entistä tärkeämpää kiinnittää huomiota ohjelman merkitykseen ja riittävän rahoituksen varmistamiseen.

Lukulahja lapselle -ohjelmassa vauvaperheille jaetaan neuvolatarkastuksen yhteydessä kirjakassit, joita on saatavilla yhdeksällä eri kielellä. Säännöllisestä ääneen lukemisesta on tutkitusti paljon hyötyä, ja hanke on onnistunut lisäämään varhaislukemista vauvaiästä lähtien. Ohjelman jatkuminen on tärkeää myös lukutaidon ja -harrastuksen kannalta, sillä varhaislapsuuden kokemukset vaikuttavat suuresti myöhempiin lukutottumuksiin.

”Kiitämme lämpimästi saamastamme tunnustuksesta. Lukulahja lapselle on ollut Lukukeskukselle todellinen sydämen hanke, jota on valmisteltu huolella ja tehty suurella ilolla. Lukulahja lapselle on Lukukeskuksen, ellei koko Suomen, historian suurin panostus varhaislukemiseen. Ohjelma on tavoittanut tähän mennessä 175 000 vauvaperhettä, ja innostanut lukemaan ja kirjojen pariin jo lähes neljä kokonaista ikäluokkaa”, sanoo Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö.

”Haluamme kiittää Lukulahja-kirjojen tekijöitä, 15 kirjailijaa, 5 kuvittajaa ja 10 kääntäjää. Teidän runonne, tarinanne ja kuvituksenne ovat jo nyt todellinen sukupolvikokemus Suomen vauvaväestön keskuudessa. Kiitämme asiantuntijaamme Päivi Heikkilä-Halttusta tuesta, näkemyksestä ja yhteistyöstä. Suuri kiitos myös kaikille neuvoloiden terveydenhoitajille, joita ilman kassit eivät koskaan olisi perheisiin päätyneet. Kiitos myös THL:n Tuovi Hakulinen ovien avaamisesta.

Suurin kiitos kuuluu tietenkin Suomen Kulttuurirahastolle, joka mahdollisti ohjelman valmistelun ja ensimmäiset kolme vuotta. Sekä Suomen eduskunta, joka on rahoittanut kirjakassit myös tämän vuoden vauvoille.

Lapsen lukutaito ja rakkaus kirjoihin syttyvät yhdessä aikuisen kanssa. Haluamme mahdollistaa yhteiset lukuhetket jokaiselle vauvalle ja vanhemmalle, työmme sen puolesta jatkuu. Lukulahja on elinikäinen! Lämmin kiitos Onnimanni-palkinnosta Lastenkirjainstituutille”, Jäkkö jatkaa.

Onnimanni-palkinnon raati toivoo, että niin vanhemmat kuin päättäjät tiedostavat perheiden yhteisten lukuhetkien merkityksen. Raati haluaa osoittaa tukensa Lukulahja lapselle -ohjelmalle ja painottaa, että hanke ansaitsee pysyvän rahoituksen. Lisäksi raati huomauttaa, että mahdolliset kulttuuriin kohdistuvat leikkaukset ovat paitsi kovin lyhytjänteistä politiikkaa, myös suuressa ristiriidassa ajankohtaisen lukutaitokeskustelun kanssa.

Lastenkirjainstituutin Onnimanni-palkintoa on jaettu vuodesta 1993 saakka lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä teosta tai toiminnasta.

Onnimanni-palkintoraatiin kuuluivat vuonna 2022 raadin puheenjohtaja, kuvittaja Sari Airola, kirjailija Sini Helminen, kirjailija Joonas Riekkola sekä Lastenkirjainstituutin edustajat Marjo Kauttonen ja Anna Tiitinen.

Vuoden 2022 Onnimanni-palkinto jaettiin Tampereen Kirjafestareilla la 3.12.2022.

Katso palkintoperustelut kokonaisuudessaan.

Lisätiedot:

Kaisa Laaksonen, toiminnanjohtaja, Lastenkirjainstituutti
p. 050 3615 639, kaisa.laaksonen(a)lastenkirjainstituutti.fi

Emmi Jäkkö, toiminnanjohtaja, Lukukeskus
p. 050 563 8998, emmi.jakko(a)lukukeskus.fi