Etusivu > Uutiset >

Mediassa: lukutaidon merkitys ja nuorten lukeminen

Otsikoissa lukutaidon ja kulttuurin merkitys sekä nuorten lukeminen

Lukukeskus tarjoaa noin kuukausittain katsauksen näkyvimpiin lukutaitouutisiin.

Lukutaito on kansalaistaito

Huhtikuun alussa vietettiin Lukuviikkoa teemalla Lukutaito on kansalaistaito. Viikon aikana perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa jaettiin lukutaitotietoutta, pohdittiin lukutaidon merkitystä sekä kannustettiin lukemaan ja jakamaan lukukokemuksia.

Yle Radio Suomi teki erityislähetyksen lukutaidon tilanteesta ja sen merkityksestä. Studioon sai soittaa ja jakaa omia näkemyksiään aiheesta. Haastattelussa Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís.

MTV Uutiset Live tarkasteli lukutaitoa Suomessa verrattuna kansainväliseen tilanteeseen. Haastattelussa Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís.

Aamulehden kolumnissa ja Keskipohjanmaan pääkirjoituksessa pohdittiin kaikkien tasa-arvoista pääsyä lukemisen äärelle ja lukutaitoon:
Poikkeusaika osoitti tutun kansalaistaidon tärkeyden – Aamulehti
Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Lukutaito on tärkeä kansalaistaito 

Nuortenmedia Lukufiilis haastatteli Lukuviikon kunniaksi suosittua konstaapeli Daniel Kalejaiyeta, joka kertoi miksi luku- ja kirjoitustaito ovat tärkeimmät taidot poliisityössä: ”Lukutaito on kaiken a ja o poliisin työssä” 

Kriittisen lukutaidon tukemisen tärkeydestä kirjoitti Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Minna Torppa asiantuntijakirjoituksessaan: Kriittinen lukutaito on kansalaistaito 

Lukuviikko nosti esiin erityisesti aikuisten lukutaidon tunnistamisen. Lue aihetta pohtiva teksti Lukukeskuksen sivuilta: Kuka auttaa heikosti lukevaa?

Nuorten lukeminen ja nuortenkirjallisuuden näkyvyys

Nuorten lukeminen nousi puheenaiheeksi toukokuun alussa lasten- ja nuortenkirjallisuusfestari LANUn myötä. Nuortenkirjallisuuden näkyvyydestä ja arvostuksesta keskusteltiin vilkkaasti sosiaalisessa mediassa.
Lukukeskuksen julkaisema nuortenmedia Lukufiilis oli mukana LANUssa ja osallistui keskusteluun nuorten lukemisesta.

Savon Sanomat teki nuorten lukemisesta jutun, johon haastateltiin laajasti asiantuntijoita sekä Lukufiiliksen kirjoituskilpailun voittajaa, 17-vuotiasta Otto Rantasta. Huom. artikkeli maksumuurin takana. Otto Rantanen, 17, ahmii kirjoja – Savon Sanomat

Helsingin Sanomien jutussa pohdittiin mitä mieltä nuoret itse ovat lukemisesta ja minkälaisia toiveita nuorilla olisi kirja-alalle. Huom. artikkeli maksumuurin takana. Nuoretkin innostuisivat lukemisesta, jos olisi kirjoittajia, joihin voi samaistua  – Kulttuuri | HS.fi

Lasten lukemista koronan aikana puolestaan käsitteli englantilaista tutkimusta aiheesta esittelevä juttu Helsingin Sanomissa: Lasten luku­tottumukset näyttävät muuttuneen korona­vuoden aikana- Kulttuuri | HS.fi

Lasten ja nuorten lukemisen tukemisessa lukevat esikuvat ovat ensiarvoisia. Myös lukemisen nivoutuminen vapaa-aikaan ja harrastustoimintaan on tärkeää. Positiivista huomiota on saanut Lue ja liiku Huuhkajat lentoon -kampanja, joka yhdistää lukemisen ja liikkumisen riemun. Suomen Palloliiton luoman Lue ja liiku Huuhkajat lentoon -kampanjan tavoitteena on tukea, kannustaa ja innostaa lapsia kahden tärkeän asian, lukemisen ja liikkumisen pariin.

Lue lisää kampanjasta Lukuliikkeen sivuilta

Kulttuurialan riittämätön tuki

Koronapandemian aiheuttama ahdinko vaikuttaa laajalti kulttuurikenttään. Aihetta on käsitelty pitkin kevättä valtamediassa ja sosiaalisessa mediassa. Lukukeskuksen hallituksen pj, valtion taideneuvoston puheenjohtaja kirjailija Juha Itkonen kirjoitti koko taidekentän tuntemukset sanoittavan puheenvuoron Suomen Kuvalehteen: Hallituksen sopu syntyi nitistämällä sieltä mistä se oli helpointa, taiteesta ja kulttuurista- Suomenkuvalehti.fi

Lukukeskus vaatii kulttuurialan tukitarpeen tunnistamista ja riittävää kompensaatioita alalle: Elvytystä kulttuurialalle! 

Lukulahja lapselle -kirjakassit saatavissa 9 kielellä

Lukulahja lapselle -kirjakassin voi saada nyt 9 eri kielellä. Miten kirjakassi on otettu vastaan perheissä ja neuvoloissa? Miksi jo vauvalle kannattaa lukea? Ja miten Lukulahja lapselle -ohjelma liittyy Suomen PISA-menestykseen?
Yle Radio Suomi haastattelussa ohjelman päällikkö Emmi Jäkkö:  Neuvolan lukukassi tukee lasten kielellistä kehitystä 

Kirja on saatavilla myös saameksi, mikä huomioitiin Ylen saamenkielisissä uutisissa:

Lukulahja lapselle -kirjakasseja käsiteltiin myös Viron uutisissa: Soome perearstikeskused jagavad sisserännanud peredele emakeelseid lasteraamatuid | Kirjandus | ERR

Kansallinen lukutaitostrategia – tutustu webinaaritallenteisiin

Keväällä on järjestetty mm. tulevaisuuden lukutaitoa, kansainvälisiä menetelmiä ja näkökulmia sekä erilaisia lukutaitoa tukevia hankkeita käsitteleviä webinaareja osana Kansallisen lukutaitostrategian valmistelua.
Kaikki kevään webinaarit ovat katsottavissa tallenteina Lukuliikkeen sivuilla: Kansallinen lukutaitostategia 2030 – Lukuliike

Kansallinen lukutaitostrategia on Opetushallituksen alaisen Lukuliikkeen koordinoima.