Etusivu > Uutiset >

Lukuviikko kannusti 1,7 miljoonaa suomalaista lukemisen pariin

Lukuviikko kannusti 1,7 miljoonaa suomalaista lukemisen pariin

Lukuviikkoa juhlittiin 20.-26.4.2020 virtuaalisena lukufestivaalina. Luovuutta ilmassa -teema kannusti kaikki osallistumaan luovilla lukutavoilla, tuottamalla tarinoita ja jakamalla omia lukukokemuksia ja kirjavinkkejä.

Lukuviikko levisi erityisesti sosiaalisessa mediassa, jossa tunnisteet #lukuviikko ja #lukuviikko2020 tavoittivat yhteensä 1,7 miljoonaa suomalaista. Lukuviikko-aiheisia vinkkejä ja postauksia tehtiin sosiaalisessa mediassa lähes 3 000 ja Lukukeskuksen virtuaaliset kirjailijavierailut ja vinkkivideot ovat keränneet yhteensä lähes 9 000 katselua.

Yhteistyökumppanit, kirjastot ja muut toimijat innostivat lukemaan omilla sisällöillään

Aikakauslehtiviikkoa vietettiin tänä vuonna osana Lukuviikkoa. Aikakauslehtiliitto avasi eri lehtiensä digitaaliset sisällöt kaikkien luettavaksi viikon aikana ja tuotti etäopetukseen soveltuvaa materiaalia kouluille. Aikakausilehtiviikon sivuilla vieraili yhteensä 118 000 lukijaa.

Kirjastot lähtivät innokkaasti mukaan Lukuviikkoon järjestämällä someen haasteita, kilpailuja ja jakamalla kirjavinkkejä. Seinäjoen kirjasto vinkkasi aikuisille luettavaa vinkki-illassa. Lahden kaupunginkirjasto järjesti lastenkirjailija Terhi Kankaan virtuaaliesiintymisen alakouluikäisille ja Elina Hirvonen puolestaan kertoi Valkeakosken kirjaston esiintymisessä aikuislukijoille työstään ja uutuusteoksestaan. Kaikki esiintymiset katsottavissa Kirjastokaistan sivuilla: www.kirjastokaista.fi/

Lue ja katso myös Yle Uutisten juttu Lukukeskuksen järjestämistä virtuaalivierailuista.

Yle osallistui Lukuviikon viettoon järjestämällä legendaarisen Runoraadin Lukuviikon aikaisessa Olohuone-lähetyksessään. Katso Runoraadin runovideot.

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala keräsi omat lukemaan kannustavat sisällöt ja vinkit opetukseen ja perheille.

Lastenkirjainstituutti loi yhdessä Lukukeskuksen kanssa herkulliset lukuaiheiset bingot, joita voi edelleen hyödyntää niin etäopetuksessa kuin yhteisenä pelinä kotona ja Lukuklaani jakoi kirjailijoiden videotervehdyksiä nuorille. Videot katsottavissa: lukemo.fi/lukuklaanivideot

Myös lukuisat muut toimijat ottivat osaa Lukuviikkoon omilla kampanjoillaan.

Lavarunous houkutteli nuoret runouden pariin

Mun tarina -hanke luo uusia uskottavia polkuja nuorten kirjoittamisen, lukemisen ja itseilmaisun maailmaan. Koneen Säätiön mahdollistamassa kolmivuotisessa hankkeessa tutkittiin lavarunouden ja spoken wordin hyödyntämistä opetuksessa ja lukemaan innostamisessa. Tulokset esiteltiin Lukuviikolla ja lisäksi nuorten lavarunousesiintymisiä tarjottiin IG livenä Lukuviikon jokaisena iltana.

Mun tarina -hankkeen tilaisuuden taltiointi katsottavissa: www.kirjastokaista.fi

Tutustu hankkeen loppuraporttiin.

Lue Yle Uutisten juttu hankkeesta ja lavarunoudesta.

Uutta runoutta poikkeuskevääseen

Lukukeskus tilasi Lukuviikon kunniaksi kolmelta runoilijalta lohtua ja voimaa tuovat runot poikkeuskevääseen. Juho Kuusen, Anja Erämajan ja Rosanna Fellmanin videoita voi jakaa vapaasti sivuilta: www.lukuviikko.fi

Media kertoi laajasti lukemisen hyödyistä ja lukuvinkeistä

Lukuviikon yhteistyökumppani A-lehdet nosti esiin lukemisen ja lukutaidon merkitystä eri julkaisuissaan. Kotivinkki jakoi vinkkejä aikuisille lukemisen aloittamiseen ja Apu Juniori puolestaan lapsille lukujumista selviämiseen . Lisäksi Apu Juniori esitteli globaaleja faktoja lukemisesta ja lukutaidosta.

Apu-lehti kannusti Lukuviikon viettoon erityisesti nuoria lukijoita ja jakoi toimituksen omia kirjavinkkejä. Kauneus ja Terveys -lehti kertoi viisi terveyttä edistävää syytä lukea.

Nuoria kannustettiin yhteisölliseen lukemiseen Demin IG Livessä, jossa luettiin yhdessä lehden Megamoka-palstaa.

Kaleva kokosi opettajien kokemuksia ja vinkkejä lukemisesta etäopetuksessa.

Lisäksi Lukuviikkoa käsiteltiin mm. Ylen Radio Suomessa, Turun Sanomissa, Maaseudun Tulevaisuudessa, useissa paikallislehdissä sekä Opettaja-lehdessä.

Seuraavaa Lukuviikkoa juhlitaan 19.-25.4.2021 teemalla Lukemalla parempi maailma – tervetuloa osallistumaan!