Etusivu > Uutiset >

Nuorissa on paljon potentiaalisia lukijoita

Nuorissa on paljon potentiaalisia lukijoita

Lukufiiliksessä on pantu merkille, että nuoret ovat kiinnostuneet kirjallisuudesta, kun se puhuttelee heitä, tuodaan heidän eteensä mielenkiintoisella tavalla ja nuorten omissa kanavissa. Lukufiilis on maksuton kirjallisuusmedia nuorille.

Viime vuosina nuorten lukuinto on ollut kateissa ja lukutaito eriytynyt. Kuitenkin Suomessa on edelleen paljon nuoria, jotka haluavat lukea ja toisaalta potentiaalisia lukijoita, jotka eivät ole vielä tarttuneet kirjaan. Heille on tärkeää tarjota sisältöjä ja heidät kannattaa tavoittaa.

Lukufiilis perusti Tiktok-tilin viime vuoden keväällä, ja tällä hetkellä kirjoja ja lukemisesta käsitteleviä videoita on katsottu jo yli 400 000 kertaa. Videoiden kommenteissa eri ikäiset lapset ja nuoret  kertovat suosikkikirjoistaan ja parhaista lukukokemuksistaan. Puhe kumpuaa lapsista ja nuorista itsestään heille tutussa ympäristössä.

Lukufiiliksen lukijamäärä on kolminkertaistunut kolmessa vuodessa. Suosioon vaikuttaa varmasti se, että mediaa tekevät nuoret itse, ja Lukufiilikseen osallistuminen on mahdollista kaikille lukemisesta kiinnostuneille nuorille. Nuoret kirjoittavat ajankohtaisia juttuja kirjallisuuden ilmiöistä ja nuortenkirjoista sekä kirja-arvioita.

”Usein lukiessa nuorten kirjoittamia tekstejä haluamattaankin yllättyy ja liikuttuu nuorten lahjakkuudesta. On koskettavaa huomata, kuinka kirjoittaja samaistuu mielenterveyden teemojen ympärille rakentuvaan teokseen, saa lohtua vanhemman kuolemaa käsittelevästä kirjasta tai uppoaa fantasiaseikkailuun. Kirjoilla onkin mielettömiä mahdollisuuksia avata nuorten maailmaa”, sanoo Lukufiiliksen päätoimittaja Elisa Grönholm. Myös kirjoittaminen itsessään on nuorille tärkeä itseilmaisun muoto ja tukee lukemista.

Jotkut saattavat myös innostua kirjoista vasta siinä vaiheessa, kun heille vinkataan sopivaa teosta. Lukufiilikseen kirja-arvion kirjoittanut 16-vuotias kirjoitti juuri arviossaan: ”En ole innokas lukija ja pidän useimpia kirjoja tylsinä, mutta voin vakuuttavasti sanoa, että Malamanteri sai huomioni jännittävällä seikkailullaan”. Kirjan lukeminen on joskus pienestä kiinni. Usein nuoret mainitsevatkin lukemattomuuden syyksi juuri sen, etteivät löydä itselleen sopivaa luettavaa. Lukufiiliksen lisäksi esimerkiksi Lastenkirjainstituutin Lukemo ja Kirjasammon Sivupiiri ovat oivia paikkoja törmätä nuorta puhuttelevaan kirjaan.

”Olisi enemmän kuin toivottavaa, että nuorten kanssa aikaa viettävät löytäisivät tahot, joista saavat tukea lukutaitotyöhön. Meillä on valtavasti lahjakkaita nuoria lukijoita ja kirjoittajia, joiden potentiaalin toivoisi pääsevän esiin. Tässä vaiheessa kaikille on varmasti jo melko selvää, miksi nuorta kannattaa kannustaa kirjojen pariin. Lukeminen ilahduttaa, inspiroi, tuo lohtua ja pitää kiinni yhteiskunnassa”, Grönholm kommentoi.

Lukufiiliksen kehittämisen mahdollistaa vuonna 2022 Suomen Kulttuurirahasto, jonka apurahalla Lukufiilis pystyy tavoittamaan entistä enemmän nuoria ja innostamaan heitä kirjojen pariin. Lukufiilistä ovat tukemassa myös Alli Paasikiven Säätiö ja Majaoja-säätiö.