Etusivu > Uutiset >

Lukuviikolla tapahtuu: ukrainan- ja suomenkielisten perheiden lukuiltapäivä keskustakirjasto Oodissa

Lukuviikolla tapahtuu: ukrainan- ja suomenkielisten perheiden lukuiltapäivä keskustakirjasto Oodissa

Lukukeskus ja Diakonissalaitoksen Perheiden parissa -toiminta järjestävät Lukuviikon lauantaina 22.4.2023 kaksikielisen satutuokion. Lukukeskuksen Lue lapselle -hankkeen vanhempien oppaasta julkaistaan keväällä ukrainankielinen versio. Monikielisen perheen tueksi tarkoitettuun oppaaseen on koottu tietoa lukemisen tärkeydestä ja oman äidinkielen merkityksestä lukutaidolle.

Lukuviikkoa juhlistetaan Helsingin keskustakirjasto Oodissa koko perheen kaksikielisessä lukutuokiossa. Tapahtumassa luetaan yhdessä suomen ja ukrainan kielillä Katri Kirkkopellon valloittava kuvakirja Molli. Molli on kaunis ja hykerryttävän hauska kertomus ystävyydestä, yksinäisyydestä ja erilaisista tunteista. Ennen satutuokiota ukrainalaisille perheille kerrotaan Helsingin kaupunginkirjaston toiminnasta ja suomalaisista kirjastoista ukrainan kielellä.

Tapahtuman järjestää Lukukeskus yhdessä Diakonissalaitoksen Perheiden parissa -toiminnan kanssa. Perheiden parissa on vapaaehtoista kummiperhetoimintaa, jossa suomalaiset perheet ystävystyvät Ukrainasta tulleiden lapsiperheiden kanssa. Toiminnan tavoitteena on tukea ukrainalaisia perheitä tarjoamalla heille turvallisia sosiaalisia verkostoja ja arjen tukea kummiperhetoiminnan kautta. Toiminnassa mukana oleville perheille järjestetään Oodin lukuiltapäivän osana työpaja Molli-kuvakirjan teemoista.

Ääneen lukeminen tukee lapsen kielen ja lukutaidon kehitystä

Omalla äidinkielellä kirjoitetut sadut tukevat lapsen oman äidinkielen osaamista ja sitä kautta myös uusien kielien oppimista. Oman äidinkielen vaaliminen on tärkeää myös lapsen identiteetin vahvistamiseksi. Tunteiden ilmaiseminen omalla äidinkielellä auttaa luomaan vahvemman yhteyden lapsen ja vanhemman välille. Yhdessä lukemisesta on iloa koko perheelle: se tuo kokemuksen yhdessäolosta, luo vuorovaikutusta lapsen ja aikuisen välille ja auttaa oppimaan lapsen kiinnostuksen kohteista. Päivittäinen iltasatuhetki on hyvä keino tuoda lukeminen osaksi arkea.

Yhteiset lukuhetket vanhempien tai muiden läheisten aikuisten kanssa rauhoittavat lasta ja vahvistavat hänen turvallisuudentunnettaan. Lasta voi valmistaa tulossa oleviin isoihin elämänmuutoksiin lukemalla aiheesta tehtyjä lastenkirjoja. Kuvakirjat auttavat myös lasta, jonka turvallisuudentunne on järkkynyt, esimerkiksi ison menetyksen vuoksi. Tällaisessa tilanteessa lapselle on huojentavaa havaita, että hän ei ole kokemuksensa kanssa aivan yksin. Kirjan tapahtumiin samastuva lapsi myötäelää kirjan sankarin tunteita sekä oppii erilaisia keinoja säädellä ja kanavoida tunteita rakentavalla tavalla omassa arjessaan.

 

Ystävää kaivataan – lukuiltapäivä perheille
Lauantai 22.4.2023 klo 13
Helsingin keskustakirjasto Oodi, 3. kerros
Tilaisuus on avoin kaikille.

 

Lue lisää Perheiden parissa -toiminnasta: hdl.fi/perheiden-parissa
Lue lapselle -opas vanhemmalle eri kielillä: luelapselle.fi/esitteet-eri-kielilla