Etusivu > Uutiset >

Suomalainen kirjallisuus kiinnostaa opiskelijoita myös ulkomaisissa yliopistoissa

Suomalainen kirjallisuus kiinnostaa opiskelijoita myös ulkomaisissa yliopistoissa

Kirjallisuuden vientikeskus FILI ja Lukukeskus toteuttavat kevään aikana virtuaalisia kirjailijavierailuja ulkomaisiin yliopistoihin kymmenessä eri maassa. Kirjailijoiden virtuaalivierailut ovat osa yliopistojen opetusta, ja niiden yleisöön kuuluu suomen kielen, kirjallisuuden ja kääntämisen opiskelijoita ja opettajia.

Virtuaalivierailulla suomalainen kirjailija kohtaa ulkomailla suomea opiskelevia opiskelijoita. Kirjailijan lisäksi vierailulla voi olla mukana hänen paikallinen kääntäjänsä tai haastattelija. Tavoitteena on paitsi vahvistaa FILIn ja ulkomaisten yliopistojen yhteistyötä, myös lisätä kiinnostusta suomalaista kirjallisuutta ja sen kääntämistä kohtaan. Lukukeskus välittää kirjailijoiden vierailut.

”Haluamme tukea kirjailijoiden työskentelyä ja samalla rakentaa verkostoja ulkomaille. Monille vierailuille osallistuu myös kääntäjä, mikä antaa oman vivahteensa vierailuun: on kiinnostavaa kuulla, miten kääntäjä on päätynyt erilaisiin käännösratkaisuihin ja miten hän on niiden valinnasta keskustellut kirjailijansa kanssa. Vierailujen luontevana kohderyhmänä on suomen kieltä ulkomaisissa yliopistoissa opiskelevat, joista joku saattaa kiinnostua kirjallisuuden kääntäjän ammatista. Virtuaalivierailut mahdollistavat eri maissa toimivien yliopistojen yhteistyön: kirjailija-kääntäjä-pari voi vierailla samanaikaisesti monessa maassa”, FILIn kääntäjäkoulutusten suunnittelusta vastaava Merja Aho sanoo.

Tänä keväänä virtuaalivierailuja järjestetään yliopistoihin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Ehdotukset ja toiveet vieraista tulevat FILIin suoraan yliopistoilta. Useimmiten vieraaksi toivotaan juuri se kirjailija, jonka teoksia on käsitelty kielen ja kirjallisuuden luennoilla. Tyypillinen yleisö virtuaalivierailulla on ryhmä Suomen kirjallisuuden opiskelijoita, jotka ovat tutustuneet kurssin aikana yhteen suomalaiseen kirjailijaan.

”On ollut hienoa toteuttaa virtuaalivierailuja yhteistyössä FILIn kanssa! Ulkomaisten opiskelijoiden kiinnostus suomen kirjallisuutta ja kieltä kohtaan on ollut iloinen yllätys”, kertoo Lukukeskuksen virtuaalivierailujen tuottaja Jonatan Kunnas. ”Vierailu on parhaimmillaan ollut opiskelijoille kurssin huipentuma, kun kaikki mahdolliset kysymykset on saatu esittää suoraan kirjailijalle. Vierailuilla on esimerkiksi käsitelty suomalaisen ja puolalaisen mytologian hirviöhahmoja ja sitä, miten hahmot ovat heränneet eloon kirjallisuuden kautta. Opiskelijat ovat voineet tutustua vierailulla syvemmin suomen kieleen ja historiaan, ja näitä kokemuksia on varmasti jaettu myös vierailujen jälkeen”, Kunnas kuvailee virtuaalivierailuja.

FILI ja Lukukeskus ovat järjestäneet yhteisen kansainvälisten virtuaalivierailujen kiertueen keväisin vuodesta 2021 alkaen.

FILIn ja Lukukeskuksen toteuttamia virtuaalivierailuja keväällä 2023:

  • Antti Tuomainen. Indianan yliopisto (Yhdysvallat).
  • Zinaida Lindén ja kääntäjä Jaana Nikula. Uppsalan, Uumajan, Tukholman (Ruotsi) ja Tromssan (Norja) yliopistot.
  • Iida Rauma. Babeș-Bolyai University (Romania), Charles University (Tsekki), Eötvös Lóránd University (Unkari), University of Latvia (Latvia) ja University of Vilnius (Liettua).
  • Emmi Itäranta. Firenzen yliopisto, Napolin yliopisto, Bolognan yliopisto (Italia) ja Eötvös Loránd University (Unkari).
  • Piia Leino ja kääntäjä Katarzyna Aniszewska. Gdanskin yliopisto (Puola).

 

Kirjallisuuden vientikeskus FILI tukee ja edistää Suomen kirjallisuuden käännösten ilmestymistä maailmalla. FILI myöntää muun muassa käännös- ja painatustukia, kutsuu ulkomaisia alan vaikuttajia vierailuille Suomeen, osallistuu ulkomaisille ammattilaiskirjamessuille ja järjestää kursseja Suomen kirjallisuuden kääntäjille. FILI on perustettu vuonna 1977 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhteyteen ja saa rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Lukukeskuksen kirjailijavierailupalvelu välittää ainoana Suomessa kirjallisuuden ammattilaisia vieraaksi kouluihin, kirjastoihin, yksityistilaisuuksiin ja esimerkiksi työelämän tarpeisiin. Lukukeskuksen vierailupalvelussa valittavana on lähes 1000 valovoimaista esiintyjää kirjailijoista kuvittajiin ja käsikirjoittajista kääntäjiin. Kirjailijavierailut tutkitusti lisäävät lukuintoa ja kiinnostusta kirjallisuuteen.