Etusivu > Uutiset >

Yli 53 000 lukijaa kohtasi kirjailijan Lukukeskuksen vierailulla

Yli 53 000 lukijaa kohtasi kirjailijan Lukukeskuksen vierailulla

Lukukeskuksen välittämät kirjailijavierailut saattoivat poikkeusaikoinakin yhteen lukijoita ja kirjailijoita. Virtuaalivierailut edistävät lukuintoa ja tukevat kirjailijoiden toimeentuloa. Sekä tilaajat että kirjailijat ovat tyytyväisiä virtuaalivierailutoimintaan.

Poikkeusvuonnakin 2020 yli 53 000 lukijaa ympäri Suomen kohtasi kirjailijan, näistä noin 33 000 lapsia ja nuoria. Lukukeskuksen välittämät vierailut työllistivät yhteensä 263 eri kirjailijaa. Keväällä 2020 toteutettiin lähes yksinomaan virtuaalisia kirjailijavierailuja. Syksyllä 2020 sekä keväällä 2021 on toteutettu sekä lähi- että virtuaalivierailuja.

Sekä kirjailijat että vierailujen tilaajat kokivat etävierailut hyväksi tavaksi korvata lähivierailut. Paikkakunnat, joilla ei ollut aiemmin varaa tilata kirjailijaa pitkien matkojen päähän, saivat toivomansa kirjailijan paikalle virtuaalisesti. Lisäksi tilaajat kokivat positiivisena sen, että vierailulle pystyi ottamaan osaa useampi koulu, luokka ja oppilas yhdellä kertaa.

Virtuaalivierailu on lähivierailun tapaan vuorovaikutteinen. Palautteiden perusteella 92 %:n mielestä kirjailija tuntui olevan läsnä myös virtuaalisesti.

Kouluvierailuilla vuorovaikutukseen oli pienempi kynnys chatissa lähetettyjen kysymysten ja kommenttien ansiosta. 61 % vastaajista koki, että kirjailijan virtuaalivierailu oli herättänyt yleisön lukuinnon.

Katso lisää palautteita. 

Lue lisää Lukukeskuksen toimintakertomuksesta ja katso vuoden 2020 avainluvut.

Virtuaalivierailut tärkeitä kirjailijan toimeentulolle

Vierailuja tehtiin vuoden 2020 aikana reilu tuhat, mikä on noin puolet vähemmän kuin edellisvuonna. Lukukeskus on virtuaalitoiminnalla halunnut tukea kirjailijoiden toimeentuloa uusissa olosuhteissa, vaikka virtuaalivierailut eivät olekaan korvanneet lähivierailujen aiheuttamaa menetystä.

”Kirjailijavierailuilla on todella suuri merkitys kirjailijoille. On tärkeää päästä kontaktiin lukijoiden kanssa, kuunnella, mitä mieltä he ovat kirjoistani olleet ja vastailla heidän kysymyksiinsä. Taloudellisesti vierailut ovat monelle kirjailijalle, myös minulle, tärkeä osa toimeentuloa. Virtuaalivierailuja on ollut huomattavasti vähemmän kuin lähivierailuja vielä ennen maaliskuuta 2020 oli. Olen silti aina jokaisesta vierailusta hyvin iloinen”, kirjailija Jyri Paretskoi sanoo.

”Näin korona-aikana virtuaalivierailut ovat olleet aivan kullanarvoisia, sillä riskiryhmään kuuluvana en voi livevierailuja tehdä.  Kirjoittaminen on itsessään melko yksinäistä puuhaa ja tuntuu mielekkäältä saada vierailujen kautta yhteys lukijoihin. Taloudellisesti vierailut ovat minulle ihan merkittävä tulonlähde, jota ilman olisi vaikea pystyä elättämään itseään kirjailijana. Parasta on kokemus siitä, että omalla työllä on merkitystä lukijoille”, kirjailija Salla Simukka kommentoi.

Tilaajien lailla myös kirjailijat ovatkin olleet tyytyväisiä virtuaalivierailuihin, ja uskovat niiden mahdollisuuksiin myös tulevaisuudessa.

Virtuaalivierailut säilyvät lähivierailujen rinnalla

Lukukeskus jatkaa virtuaalitoimintansa kehittämistä, jotta ne voisivat palvella tilaajia myös jatkossa. Virtuaalivierailujen järjestäminen vaati lähivierailuja enemmän resursseja, sillä vierailulla on paikalla tekninen tuki ja ohjelmaa testataan kirjailijan ja tilaajan kanssa etukäteen.

Lähivierailun lailla myös virtuaalivierailu on ainutlaatuinen kohtaaminen, jolle kirjailija sekä paikalla oleva tekninen tuottaja antavat aikaansa. Yleisön valmistautuminen vierailuun, läsnäolo sekä ennakkoon testatut yhteydet takaavat onnistuneen elämyksen kaikille!

Opettaja: Lue vinkit valmistautumiseen virtuaalivierailulle
Katso kuva virtuaalivierailujen toimintamallista
Tilaa virtuaalivierailu Lukukeskuksen kirjailijavierailupalvelusta