Etusivu >

Suomi 100 - Suuri lukuseikkailu

Suuri lukuseikkailu yhdisti Suomi 100 –juhlavuonna ja lukemisen teemavuonna satoja lastenkirjallisuuden tekijöitä ja asiantuntijoita.  Vuoden aikana yhteistyökumppaneita sekä mukana olevia kouluja ja kirjastoja kertyi yhteensä lähes 1000 ja Suuren lukuseikkailun tapahtumakalenteriin ilmoitettiin yli 250 tapahtumaa. Vuoden aikana järjestettiin kirjailijavierailuja, työpajoja, kuvitusnäyttelyitä, teatteri- ja musiikkiesityksiä sekä erilaisia luku- ja kirjallisuustapahtumia. Juhlavuosi on ohi, mutta työ lastenkirjallisuuden ja lukemisen edistämiseksi jatkuu.

Tuloksia:

50 000 kävijää osallistui 8 paikkakunnalla lastenkulttuurikeskusten tapahtumakiertueeseen

250 tapahtumaa ilmoitettiin yhteiseen tapahtumakalenteriin

61 kirjailijaa ja kuvittajaa esiintyi 4 eri maassa

10 konsulttiluokkaa toimi lasten lukemisen kokemusasiantuntijoina

200 koulua ja 600 kirjastoa osallistui lukuseikkailuun ja järjesti omia tempauksia

Yli 300 asiantuntijaa verkostoitui ja 150 yhteistyökumppania osallistui juhlavuoden järjestämiseen

Suuri lukuseikkailu keräsi 300 mediaosumaa

 

Lukemisen teemavuonna tapahtui muun muassa:

Seikkailuja lapsille

Syysmysteeri 2017 -kilpailussa salapoliisitarinoiden rikokset ratkottiin lukemalla.

Lapset kutsuttiin Akateemiseen kirjakauppaan jättimuskariin ja kuuntelemaan Paddington-tarinaa lempinalle kainalossaan.

Myllykirjaston Yökirjastossa selvitettiin, kummitteleeko kirjastossa? Illan ja yön aikana esiteltiin lempikirjoja, tehtiin poistokirjarunoutta, suunnistettiin pimeässä kirjastossa ja syötiin yöpalaa.

Pikku Kakkoseen sai lähettää omatekemänsä kirjan kansikuvan ja kertoa kirjan tarinan.

Haapajärven kirjaston lumileikkipassiin kerättiin lastenkirjoista tuttuja kavereita vinkkien, koordinaattien ja qr-koodien avulla.

 Hyviä tekoja

Haapajärven kaupunki lahjoitti kaikille kaupungin ekaluokkalaisille kirjan.

OpiTUS haastoi lahjoittamaan yhdelle naapurustossa asuvalle maahanmuuttajalapselle suomenkielisen lastenkirjan.

Lukeminen tekee hyvää -kampanjassa lukemistalkoilla kerättiin varoja Afrikan kirjastoille.

Lukukuu-kampanjassa oppilaat keräsivät lukemalla varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

 Tapahtumakiertue

Sipoossa Söderkullan kirjastossa kuultiin Topeliuksen klassikkosatu Adalmiinan helmi Helena Hasselblattin dramatisoimana monologiversiona.

Päiväkoti-ikäiset kokivat tanssisadun Vaasan kuudessa lähikirjastossa.

Helsingissä Annantalolla Lasten Runokuu Lukuseikkailussa sai osallistua vauvoille suunnattuun lorupajaan, jossa alle vuoden ikäisten kanssa loruteltiin ottamalla lapsen koko keho mukaan.

Turun pääkirjastolla nähtiin Siiran sirkusmatka –kirjaan perustuva nukketeatteriesitys.

Porin pääkirjastolla vinkattiin pojille kiinnostavaa luettavaa.

Lukukampanjoita

Kiedo meidät tarinaan –kampanjassa miehiä kutsuttiin lukemaan tai tarinoimaan päiväkotiryhmille tai koululuokille.

Louna-kirjastojen Kesäbingo-kuponkien ruuduista löytyi kesäisiä kirjanlukupaikkoja ja –tapoja.

Outi-kirjastoissa lapset saivat ripustaa Kirja-ahmatin kirjaston seinälle luettuaan kolme kirjaa.

Tapulikaupungin kirjaston Sadan kielen sadut –satutunneilla tarinoita kuultiin venäjän, somalin ja suomen kielellä.

Uusia käytäntöjä

Kymmenen konsulttiluokkaa eri puolilla Suomea toi lasten oman äänen kuuluviin. Luokat osallistuivat teemavuoden sisältöihin tekemällä esimerkiksi kirjavinkkauksia ja –arvosteluja. Konsulttiluokat pääsivät myös haastattelemaan kirjailijoita ja keskustelemaan lukemisesta Helsingin ja Turun kirjamessuilla sekä Akateemisen kirjakaupan Lasten lauantaissa. Lasten ja nuorten lukemaan innostamiseksi kouluille tuotettiin oppituntivinkkejä, joista löytyi eri tasoisia sanataidetehtäviä 1.-9. -luokkalaisille. Nämä sisällöt ovat myös jatkossa opettajien hyödynnettävissä.

Lukuviikolla haastettiin kaikki oman elämänsä kirjavinkkareiksi. Lukuseikkailun sai lahjoittaa vinkkaamalla oman suosikkikirjan. Tulosta oma vinkkikorttisi Lukuviikon sivuilta.

Sydän-Laukaan koulussa viikon ajan jokainen oppilas sai jokaisena koulupäivänä ainakin yhdellä oppitunnilla lukea mukanaan tuomaa kirjaa.

Elokuvateatteri Orion esitti kevään aikana kahdeksan lastenkirjoihin perustuvaa elokuvaa.

Oppilaat lukivat Lukemalla luokkaretkelle -lukupassin kirjoja. Jokaisesta luetusta kirjasta sponsori (vanhemmat/ isovanhemmat/ kummit) maksoivat 1-2 e sopimuksen mukaan luokkaretkikassaan.

Lukumummit ja -vaarit lukivat Lukuviikolla joka aamu kirjoja ja tarinoita. Kaikki Suomen koululuokat olivat tervetulleita etänä kuulolle lukutuokiolähetykseen.

Ensimmäiset viralliset Lasten Kirjamessut järjestettiin Finlandia-talolla.

Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtajalta Kaisa Laaksoselta ilmestyi loppuvuodesta Suuri lukuseikkailu -kirja, joka esittelee laajasti lastenkirjallisuutta.

 

 

 

Katso lisää kuvia Suuresta lukuseikkailusta

Suuri lukuseikkailu toi yhteen kirjailijat ja lukijat. Yli 40 kirjailijaa esiintyi eri puolella Suomea. Lisäksi järjestimme kolme virtuaalivierailua, joissa suomalaiskirjailijat Eppu Nuotio ja Paula Noronen tapasivat videon välityksellä suomalaisia oppilaita mm. Virossa, Espanjassa ja Tadzikistanissa.

Suuren lukuseikkailun tapahtumakiertue tavoitti noin 50 000 kävijää. Lastenkulttuurikeskuksissa Sipoossa, Vaasassa, Tampereella, Helsingissä, Turussa, Satakunnassa, Kemissä  ja Pohjois-Savossa nostettiin esiin lukemisen tärkeyttä ja järjestettiin ohjelmaa ja tapahtumia monipuolisesti eri taiteenaloilta. Kiertueen mukana kulkivat myös Tarinoiden Puisto – 18 nykykuvittajaa- ja Suomi 100 Kuvitustaiteen klassikot -näyttely sekä Pikku Kakkosen juhlanäyttely. Juhlanäyttelyn lisäksi lasten kirjallisuutta käsiteltiin myös Lukuviikon Pikku kakkosen lähetyksissä.

Asiantuntijatyö huipentui syksyllä Tampereella järjestettyyn Kuka lukisi minut -seminaariin, jossa kuultiin kirjailijoiden, kustantajien, tutkijoiden ja lasten parissa työskentelevien puheenvuoroja lapsen ja kirjan kohtaamisesta muuttuvassa maailmassa. Yli 300 mukana olleen asiantuntijan kanssa työ lastenkirjallisuuden ja lukuharrastuksen parissa jatkuu edelleen.

Kiitos osallistumisestasi Lastenkirjainstituutin ja Lukukeskuksen koordinoimaan Suureen lukuseikkailuun. Ilman yhteistyön voimaa eivät lukeminen ja lastenkirjallisuus olisi saaneet yhtä paljon näkyvyyttä vuonna 2017.
Haluatko kertoa meille, miten juhlavuotenne sujui? Vastaa kyselyyn.

Lue lisää www.suurilukuseikkailu.fi