Etusivu > Nyheter >

Läscentrum har varit med på Ekenäs Bokkalas för fjärde året – i år virtuellt

Läscentrum har varit med på Ekenäs Bokkalas för fjärde året – i år virtuellt

Den största finlandssvenska liiteraturfestivalen Ekenäs Bokkalas firar 20 år 2020 och firade under temarubriken Minnen.

“Skolorna har varit nöjda med att kalaset ordnades digitalt i stället för att allt skulle ha inhiberats. Kulturen är viktig i dessa tider, fastän de digitala mötena inte kan jämföras med fysiska besök”, säger Annette Ström från Västnyländska kultursamfundet.

Barnens och de ungas Bokkalas gjordes med Läscentrums virtuella tjänst.

“Det är mycket mera krävande för en författare då hen inte ser sin publik. Men en del författare har erbjudit riktiga shower hemifrån sina arbetsrum med musik, videoklipp, foton och så vidare, så det har varit ett omväxlande program. Poesitävlingens utdelningsfest firades i skolorna. Vissa skolor passade på att uppmärksamma prisutdelningen festligt med bubbel på morgonsamlingen som en del av sitt program för Svenska dagen, vilket kändes fint”, berättar Annette Ström.

Bokkalaset är en litterär fest med författarbesök dels i skolor, dels för vuxen publik. I Barnens och de ungas bokkalas ingick en poesitävling: fem skolelever premierades: Wendy Gahnström, Lovis Frilund, Amanda Karén, Wilhelm Taube och Frida Signell. Läscentrum gratulerar!

Så här skriver Läsambassadören och domaren Henrika Andersson: ”Poesin kastar oss mellan högt och lågt, mellan himmel och mörkermull. Sorgen, döden, rädslan får ta plats liksom minnen av den bästa midsommaren, vännen som svek eller eller den långa väntan på en adopterad kusin som dröjer. Det fanns allt mellan femradingar och nonsensdikter till långa oväntade språng av poesi och böljande minnen, som ju var temat detta år!”

Läs mera om virtuella författarbesök på Läscentrums bokningstjänst

Läs mera om Bokkalaset