Etusivu > Nyheter >

Dags att anmäla sig till Prata bok 2023!

Dags att anmäla sig till Prata bok 2023!

Prata bok erbjuder skolgrupper mycket i ett paket – att bekanta sig med böcker, författare och att uppträda! Kom till Helsingfors bokmässa 26 eller 27.10.2023 för att intervjua en författare.

Ansökningstiden går ut 15.3 så det gäller att vara snabb!

I korthet handlar Prata bok om att 10 skolklasser runtom i Finland får en möjlighet att komma till Helsingfors bokmässa och framföra sitt program (ca 20-25 min) på en av bokmässans scener! Prata bok erbjuder en skolningsdag för dem som uppträder, resor och övernattningar! Till mässan får hela klassen komma och vi bjuder på biljetter, resor och övernattningar för hela klassen.

Prata bok utgår från de ungas egna intressen och det är klassen som själv planerar och framför sitt program. Det kan vara en intervju med en författare/illustratör, en diskussion kring ett aktuellt tema, en paneldiskussion. Programmet bör utgå från en aktuell finlandssvensk författare / illustratör / bok från våren eller hösten 2023.  Författaren / illustratören i fråga är gäst i ert program.

För de elever som ska stå på scen (2-4 per klass) ordnas en förberedande dag innan mässan där eleverna får coaching i scennärvaro och mikrofonanvändning samt hur man för litterära samtal, planerar intervjuer och tips inför det program varje klass planerar. Förberedande dagen ordnas i Helsingfors. Den här skolningsdagen fick mycket beröm förra året.

I bilagan hittar ni en sammanställning över 15 böcker lämpliga för barn och ungdomar i åldern 9 – 20 år. Ni får gärna komma med egna förslag. Utgivning mellan denna vinter-vår och 15 september. Bokvalet är preliminärt.

Boklistan för Prata bok 2023

Anmäl er senast ons 15.3.2023 med nedanstående ansökan. Anmälningen till Prata bok 2023 har stängt.

Efter påsk avgörs vilka klasser som får delta. Under hösten får klassen jobba med temat och får en uppsättning med 5 ex. av boken/böckerna. I september-oktober håller vi en skolningsdag för de elever som ska stå på scen och intervjua eller leda diskussionen. Och i oktober är det dags för själva bokmässan! Då får hela klassen åka till Helsingfors för att följa med evenemanget.

Helsingfors Bokmässa hålls den 26-29.10.2023.

Prata bok ordnas av Läscentrum i samarbete med Svenska litteratursällskapet, projektet finansieras av Svenska kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

Ser fram emot många spännande ansökningar!

Fråga om det är något ni undrar över: barbro.enckell-grimm@lukukeskus.fi