Etusivu > Nyheter >

Höstlov är Läslov – alla är vi läsare

Höstlov är Läslov – alla är vi läsare

Under skolornas höstlov uppmuntras familjerna att fira läslov genom att läsa tillsammans.

Kampanjen, som är ett gemensamt initiativ av organisationer inom bokbranschen och det läsfrämjande arbetet, genomförs nu för tredje gången. Läsning kan fungera som ett gemensamt intresse för hela familjen, och höstlovet är ett utmärkt tillfälle att reservera tid för läsandet, säger de centrala aktörerna inom bokbranschen och det läsfrämjande arbetet. Det är tryggt och förmånligt att åka på en semesterresa in i bokens värld.

I kampanjen och resan deltar också fotbollsspelarna Tim Sparv och Linda Sällström, rapparen F, företagaren Mikael Pentikäinen samt youtubaren Lukuhirmu Hertta. På resekompis-videor berättar de om sina egna resor till böckernas och läsandets värld och uppmuntrar också andra med på resan.

Kampanjen stöds av vetenskaps- och kulturminister Antti Kurvinen. ”Läsning är både träning och rekreation för hjärnan. Det bästa är att det för de allra flesta är möjligt att ha äsning som hobby, oberoende av bostadsort eller familjebakgrund. Läslovet börjar bli en fin tradition som inspirerar till att ha roligt bland böcker. Det är en glädje att stödja den här traditionen vidare.”, säger minister Kurvinen.

På kampanjens webbplats Lukuloma.fi kan man bekanta sig med resekompis-videorna och boktips för olika åldersgrupper.

I kampanjen deltar Finlands svenska författareförening, Kirjakauppaliitto, Boksampo, Bibliotekskanalen, Barnboksinstitutet, Läsrörelsen vid Utbildningsstyrelsen, Läscentrum, Sidospår,
Suomen Kirjailijaliitto, Finlands Biblioteksförening, Finlands bokstiftelse, Finlands förlagsförening, Finlands facklitterära författare och Äidinkielen opettajain liitto.

Skolorna firar höstlov i oktober under veckorna 42–43. De exakta datumen varierar beroende på kommun och skola.